Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Υπερυπολογιστής στη Βοστόνη μπορεί να προβλέψει πότε θα πεθάνεις, με ακρίβεια 96%


ΗΠΑ, Μασαχουσέτη, Βοστόνη, ερευνητές στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess Medical Center, αναπτύσσουν έναν υπερυπολογιστή που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 96%, τον επικείμενο θάνατο ενός ασθενούς.
«Αν ο υπολογιστής λέει ότι πρόκειται να πεθάνεις, τότε μάλλον θα πεθάνεις μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.»
Οι ερευνητές στο Beth Israel  αποκαλύπτουν ότι, ο υπερυπολογιστής είναι φορτωμένος με πληροφορίες για περισσότερους από 250.000 ανθρώπους από τα τελευταία 30 χρόνια.
Το σύστημα αυτό, συλλέγει στοιχεία για τους ασθενείς κάθε τρία λεπτά, μετρά τα πάντα, από τα επίπεδα του οξυγόνου, μέχρι την αρτηριακή πίεση. Η μεγάλη βάση δεδομένων του υπερυπολογιστή επιτρέπει τη γρήγορη αναγνώριση μιας ασθένειας, την ταχεία διάγνωση και αντιμετώπιση με την ανάλογη θεραπεία, έτσι ώστε, να σωθεί η ζωή του ασθενούς.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ακόμα ότι,  μπορεί με πιθανότητα 95% να προβλέψει τον επικείμενο

θάνατο ενός ασθενούς.
Ο Δρ Steven Horng, που ηγείται του προγράμματος, είπε στην Dailymail.com.
«προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της μεγάλης βάσης δεδομένων, έτσι ώστε, να έχουμε πλήρη και ικανή για διάγνωση εικόνα της κατάστασης του ασθενή»
«αν έρθετε στο νοσοκομείο, μπορούμε να αντλήσουμε από τη βάση δεδομένων και να αξιοποιήσουμε όλα όσα ξέρουμε για εσάς, από την τρέχουσα επίσκεψη σας εδώ, αλλά και από τις προηγούμενες επισκέψεις σας»
«μπορούμε να συγκρίνουμε το πρόβλημα της υγείας σας, με παρόμοιο πρόβλημα, που αντιμετώπισε ένας άλλος ασθενής και να προβλέψουμε τη διάγνωση και το πώς θα εξελιχθεί η υγεία σας, στο μέλλον»
«Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια πολύ απλή περίληψη της κατάστασης υγείας, με το τι συνέβη στο παρελθόν, και τι είναι αυτό που συμβαίνει τώρα», είπε ο Δρ Horng »
«Έχουμε ενσωματώσει τα πάντα στο κλινικό μας σύστημα, και αυτό μας οδηγεί στα κλινικά μονοπάτια που πρέπει να προχωρήσετε»
Με αυτή την πρωτοποριακή έρευνα είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της μεγάλης βάσης δεδομένων ενός υπερυπολογιστή, εφαρμόζονται στον τομέα της υγείας, με αυτόν τον τρόπο.

Ο Δρ Steve Horng δήλωσε στο BBC: «Στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τον κλινικό γιατρό.
«Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει πραγματικά την ικανότητα των γιατρών, να αναλαμβάνουν τη φροντίδα των ασθενών.»
"Μπορούμε να προβλέψουμε με 96% πιστότητα και ακρίβεια, όταν οι ασθενείς αντιμετωπίζουν υψηλή πιθανότητα θανάτου,» συνέχισε ο Δρ Horng.
«ο υπερυπολογιστής προειδοποιεί για τον επικείμενο θάνατο του ασθενούς μέσα στις επόμενες 30 μέρες »

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, οι γιατροί στο νοσοκομείο της Βοστόνης έγιναν οι πρώτοι στην Αμερική
που χρησιμοποίησαν τα έξυπνα γυαλιά Google Glass για την καθημερινή ιατρική φροντίδα.
(τα Google Glass –κοστίζουν περίπου 1500 δολάρια- μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο και στους φακούς τους «ακούνε» τη φωνή του κατόχου τους, ωστόσο ακτιβιστές για την προστασία προσωπικών δεδομένων τα επικρίνουν για παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή)

Οι γιατροί στο Google Glass, με απευθείας σύνδεση αναζητούν τα αρχεία των ασθενών και ελέγχουν τα πράγματα, χωρίς να απομακρύνονται από το χώρο και χωρίς να ψάχνουν φακέλους με μεγάλα αρχεία.
επίσης έχουν μπει κωδικοί για τις πόρτες στα δωμάτια των ασθενών, έτσι ώστε, να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο ιατρικό αρχείο του ασθενούς.

Το νοσοκομείο Beth Israel λέει ότι, χρησιμοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία για να βοηθήσει τους ασθενείς - αλλά οι ακτιβιστές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής υποστηρίζουν από καιρό ότι, η Google Glass είναι επεμβατική.
Ωστόσο, το νοσοκομείο απαντάει ότι, η κάμερα μπορεί να απενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Σήμερα ένα ζευγάρι Google Glass, κοστίζει $ 1.500 (£ 980) και είναι διαθέσιμο - σε περιορισμένη έκδοση- για μερικές χιλιάδες ανθρώπους, αλλά εντός του τρέχοντος έτους, τα έξυπνα γυαλιά Google Glass θα είναι ευρύτερα διαθέσιμα.

Το Google Glass συνδέεται με το Internet μέσω Wi-Fi και έχει μια μικροσκοπική οθόνη που επιτρέπει στο χρήστη να δει κείμενο και εικόνες μπροστά από τα μάτια του.
Το Beth Israel έχει εφαρμόσει αυτό το σύστημα σε ολόκληρο το τμήμα επειγόντων περιστατικών του και οι γιατροί συμπεριλαμβανομένου του Steven Horng λένε ότι, τους βοηθά να κάνουν τη δουλειά τους.
Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Boston Globe: «με αυτό το σύστημα, αποδεικνύεται ότι η λειτουργία της τεχνολογίας βοηθά σημαντικά στον τομέα υγείας και παρακινεί και άλλους να εξερευνήσουν αυτό το χώρο μαζί μας»
«δεν ελευθερώνει μόνο τα χέρια μας, αλλά είναι πάντα μπροστά μας σε ετοιμότητα, για να μας δώσει την αναγκαία πληροφόρηση για έναν ασθενή»
«Αντί να χρειάζεται να δικαιολογηθώ, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε γρήγορα τις πληροφορίες, χωρίς να χρειαστεί να διακόψουμε την επαφή μας με τον ασθενή, (δηλαδή την επαφή με τα μάτια) και χωρίς ακόμα να χρειάζεται να αφήσουμε το δωμάτιο του»

Ο Δρ Horng είπε ότι πιστεύει πως τον Ιανουάριο, η Google Glass μπορεί να βοήθησε για να σωθεί η ζωή ενός ασθενούς.
Ο άνθρωπος είχε αιμορραγία στον εγκέφαλο, χρειάστηκαν φάρμακα για να σταματήσει η αιμορραγία, αλλά ήταν αλλεργικός σε ένα συγκεκριμένο είδος.
Ο Δρ Horng ήταν σε θέση να εξετάσει τα ιατρικά αρχεία με τα γυαλιά του, και να κερδίσει δευτερόλεπτα από τον χρήσιμο, ζωτικής σημασίας χρόνο για τη ζωή του ασθενούς, που θα τον έχανε εάν έψαχνε στα αρχεία με τους χάρτινους φακέλους.

Το Beth Israel πειραματίζεται επίσης με QR (Quick Response) κωδικούς στις πόρτες, στα δωμάτια των ασθενών που οι γιατροί κάνουν σάρωση με την κάμερα στο Google Glass, για να πάρουν τα αρχεία.

Κάθε κωδικός είναι μοναδικός για κάθε ασθενή, αν και δεν είναι σαφές αν κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτούς τους κωδικούς, εάν διαθέτει έναν σαρωτή.

το Beth Israel δεν είναι το πρώτο νοσοκομείο που χρησιμοποίησε το Google Glass,
το σύστημα αυτό χρησιμοποίησαν και οι χειρουργοί στο πανεπιστήμιο Indiana University Health Methodist Hospital στην Indianapolis, για να χειρουργήσουν και να αφαιρέσουν έναν όγκο στο στομάχι.
Ο χειρουργός ήταν σε θέση να βλέπει τις μαγνητικές τομογραφί, χωρίς να χρειάζεται να αφήσει κάτω τα εργαλεία του.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (California-Irvine Medical Center),οι ανώτεροι γιατροί, έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να υποστηρίζουν το κατώτερο νοσηλευτικό προσωπικό, όταν εργάζεται στους γύρω θαλάμους των ασθενών.

Εκτός από το ιατρικό επάγγελμα, το Google Glass χρησιμοποιείται και από το πλήρωμα της πτήσης Virgin Atlantic για να κάνει έλεγχο των επιβατών σε υπερατλαντικές διαδρομές.

Αλλά υπήρξε επίσης αντιπαράθεση και μερικές καφετέριες στην Αμερική έχουν απαγορεύσει τα έξυπνα γυαλιά αφού εκφράστηκαν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

στην Καλιφόρνια δόθηκε πρόστιμο για οδήγηση με χρήση Google Glass στην Cecilia Abadie, αν και η υπόθεση αυτή δεν συνεχίστηκε αργότερα.


Πώς λειτουργεί
το Google Glass: Ένας Γερμανός σχεδιαστής δημιούργησε αυτό το infographic για να δείξει πώς τα έξυπνα γυαλιά προβάλλουν την εικόνα

πηγή 14-9-15
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3234292/The-supercomputer-predict-ll-DIE-Boston-researchers-reveal-supercomputer-say-96-accuracy.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: