Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ευγονική με γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα έμβρυα στη Βρετανία και στην Κίνα, η τεχνική CRISPR / Cas9 για την αποτροπή της αποβολής


Βρετανία, γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας.
Γενετιστές έχουν ήδη ζητήσει την αποκλειστική άδεια από το κρατικό κέντρο προστασίας και διατήρησης γονιμότητας (Government’s fertility watchdog) για τη διεξαγωγή της διαδικασίας, με τη νέα τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR / Cas9.
οι επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική για να κατανοήσουν τις αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών σε ορισμένες γυναίκες.
Υπόσχονται μάλιστα ότι, τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα θα καταστρέφονται μετά από αυτή τη διαδικασία.

Οι επικριτές ζητούν να απαγορευτεί η διαδικασία γενετικής τροποποίησης εμβρύων και εκφράζουν ανησυχίες ότι, η τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR / Cas9 περνάει την κόκκινη γραμμή των ορίων και ανοίγει το δρόμο για γενετικά τέλεια σχεδιασμένα μωρά.
Η τεχνική CRISPR / Cas9 είναι μια διαδικασία επεξεργασίας γονιδίων με εξαιρετική ακρίβεια ή μια «γενετική» παρέμβαση για την αφαίρεση επιβλαβών μεταλλαγμένων γονιδίων και την πρόσθεση υγιούς DNA για την πρόληψη ασθενειών. Ωστόσο μπορεί να οδηγήσει στη γενετική βελτίωση και στα επιθυμητά χαρακτηριστικά για το παιδί που θα γεννηθεί.


Η Preimplantation genetic diagnosis (PGD προεμφυτευτική γενετική διάγνωση) ελέγχει τα έμβρυα για τυχόν γενετικές ιατρικές παθήσεις, ώστε να μην εμφυτεύονται στη μήτρα εάν εντοπιστεί ότι μεταφέρουν το γονίδιο κάποιας νόσου. Όμως, μπορεί -και έχει- επίσης χρησιμοποιηθεί για να επιλεχθεί το φύλο του μωρού, τα μαλλιά και το χρώμα των ματιών του.

Η αίτηση για χορήγηση άδειας για την εφαρμογή της τεχνικής επεξεργασίας γονιδιώματος σε ανθρώπινα έμβρυα, έχει γίνει από την Δρ Kathy Niakan, του Ινστιτούτου Francis Crick, στο Λονδίνο.
Αν χορηγηθεί, θα είναι η δεύτερη περίπτωση γενετικής τροποποίησης (άμεσης χειραγώγησης γονιδιώματος) ανθρώπινων εμβρύων.

τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την πρώτη παγοσμίως περίπτωση γενετικής τροποποίησης ανθρώπινων εμβρύων.
(Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο ηλεκτρονικό περιοδικό Protein & Cell και πυροδότησαν μία σημαντική συζήτηση,  για τις ηθικές προεκτάσεις αυτής της διαδικασίας)

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Junjiu Huang, γενετιστή του πανεπιστημίου Sun Yat-sen University στην επαρχία Guangzhou της Κίνας, χρησιμοποίησαν μη βιώσιμα έμβρυα από τοπικά κέντρα γονιμότητας και με την τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR/Cas9, τροποποίησαν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την β- θαλασσαιμία, μία δυνητικά θανατηφόρα αιματολογική διαταραχή.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι η εφαρμογή της τεχνικής CRISPR/Cas9 σε προεμφυτευμένα ανθρώπινα έμβρυα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα.

Η ομάδα του Huang μελέτησε την ικανότητα της τεχνικής να επεξεργαστεί το γονίδιο HBB που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη β-globin στον άνθρωπο, η μετάλλαξη του οποίου είναι υπεύθυνη για την β- θαλασσαιμία. Από τα 86 έμβρυα που χρησιμοποιήθηκαν, τα 71 επιβίωσαν και 54 από αυτά μελετήθηκαν από γενετικής πλευράς, αποκαλύπτοντας ότι μόνο 28 έμβρυα συνενώθηκαν επιτυχώς κατόπιν της επεξεργασίας του γονιδίου τους, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος αυτών ενσωμάτωσε το αντικατασταθέν γενετικό υλικό. «Εάν θέλουμε να το κάνουμε σε κανονικά έμβρυα, πρέπει να πλησιάσουμε το 100%», παρατηρεί ο Huang. «Γι’ αυτό σταματήσαμε. Πιστεύουμε ότι ακόμα είναι υπερβολικά πρόωρο». Η ομάδα του βρήκε επιπλέον έναν αιφνιδιαστικά μεγάλο αριθμό «ανεπιθύμητων» μεταλλάξεων, οι οποίες, προφανώς, ήταν προϊόν της δράσης της τεχνικής CRISPR/Cas9 σε άλλα, μη αναμενόμενα μέρη του γονιδιώματος. Αυτό το τελευταίο, είναι η σοβαρότερη έγνοια γύρω από την ασφάλεια της εφαρμογής, καθότι οι μεταλλάξεις αυτές μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επιβλαβείς. Επιπροσθέτως, ο ρυθμός αυτών των μεταλλάξεων ήταν κατά πολύ υψηλότερος από τον αντίστοιχο σε έρευνες πάνω σε έμβρυα ποντικιών ή σε ανθρώπινα κύτταρα ενηλίκων.

Εξάλλου ο Huang παρατηρεί, ότι η ομάδα του εντόπισε ένα μικρό μόνο μέρος των ανεπιθύμητων μεταλλάξεων, διότι η έρευνα εστίαζε σε ένα τμήμα του γονιδιώματος (exome), ενώ εάν πειραματίζονταν σε ολόκληρη την ακολουθία, οι μεταλλάξεις θα ήταν πολύ περισσότερες.

Οι γενετικές αλλαγές σε έμβρυα, γνωστές ως «μεταβολές της βλαστικής σειράς», είναι κληρονομούμενες και μπορούν να έχουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις μελλοντικές γενεές. Επιπλέον, ερευνητές έχουν εκφράσει την ανησυχία, ότι οποιαδήποτε έρευνα για την επεξεργασία του γονιδιώματος ανθρώπινου εμβρύου, μπορεί να είναι ένας ολισθηρός κατήφορος (slippery slope) προς την εκμετάλλευση της τεχνικής με επισφαλή ή ανήθικο τρόπο.

Έτσι, οι περισσότεροι γενετιστές πιστεύουν ότι η διαδικασία δεν είναι έτοιμη για να πραγματοποιηθεί σε ανθρώπινα έμβρυα.
Ωστόσο, η Δρ Kathy Niakan, του Ινστιτούτου τον Francis Crick, στο Λονδίνο, τονίζει ότι δεν θα υπάρξουν γενετικά τροποποιημένα μωρά, επειδή η ομάδα της θέλει απλά να κατανοήσει και να ανιχνεύσει γενετικές ανωμαλίες κατά την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη, που οδηγούν σε αποβολή. Αυτό (όπως αναφέρει η «Independent» θεωρείται ασφαλές από ιατρική άποψη και στο μέλλον θα είναι ηθικά αποδεκτό.
Η τεχνική CRISPR/Cas9 μπορεί για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί, για την αποφυγή γενετικών παθήσεων ή την πρόληψη κληρονομικών διαταραχών σε βρέφη που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση.
«Εμείς δεν σχεδιάζουμε την τροποποίηση των γονιδίων για κλινικούς σκοπούς - μας ενδιαφέρει μόνο σε βασικούς μηχανισμούς της εμβρυϊκής ανάπτυξης» είπε η  Kathy Niakan, στον Steve Connor, της «the Independent»
«Εάν οποιεσδήποτε από τις ανακαλύψεις μας, προτείνουν τρόπους για τη βελτίωση της ανάπτυξης του εμβρύου μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, ή για να βελτιωθεί η συχνότητα εμφύτευσης, ή για να αποτραπεί η αποβολή, αυτές θα περιλαμβάνουν συμβατικές προσεγγίσεις, και όχι χειραγώγηση των γονιδίων», είπε.

«Αν η αίτηση γίνει δεκτή, τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα θα καταστρέφονταν μετά την ολοκλήρωση του έργου» είπε η Niakan.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιβιώσουν αυτά τα έμβρυα.
«Υπάρχουν προτάσεις για να χρησιμοποιηθούν αυτές οι μέθοδοι για τη διόρθωση γενετικών ελαττωμάτων, ή για να παρέχουν αντίσταση στις ασθένειες, ή ακόμη και για την εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών που δεν βρίσκονται στον άνθρωπο»
«Ωστόσο, εναπόκειται στην κοινωνία να αποφασίσει τι είναι αποδεκτό - η επιστήμη απλώς θα ενημερώσει, για ότι μπορεί να είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Το 2008 οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξωσωματική γονιμοποίηση τροποποιήθηκαν για να επιτραπεί η γενετική χειραγώγηση των εμβρύων που είναι λιγότερο από δύο εβδομάδων για ερευνητικούς σκοπούς, και η διαδικασία αυτή ελέγχεται από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA).
Ωστόσο, σύμφωνα με το HFE Act 2008, εξακολουθεί να παράνομη η δημιουργία γενετικά τροποποιημένων εμβρύων για εμφύτευση στη μήτρα καθώς οι γενετικές αλλαγές σε έμβρυα, γνωστές ως «μεταβολές της βλαστικής σειράς» είναι κληρονομούμενες και μπορούν να έχουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις μελλοντικές γενεές.

Οι επικριτές τονίζουν ότι οι μεταβολές στο DNA, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν απρόβλεπτα προβλήματα υγείας που θα περάσουν από γενιά σε γενιά, στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο Δρ Niakan είπε ότι, η έρευνα που προτείνεται από την ομάδα της είναι σύμφωνη με το HFE Act 2008.
«Η γνώση που αποκτάται από την έρευνα, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς αναπτύσσεται ένα υγιές ανθρώπινο έμβρυο, και τι θα μπορούσε να προκαλέσει αποβολή» είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση ανάπτυξης του εμβρύου μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και να βελτιώσει τις θεραπείες υπογονιμότητας»

Αν πάρει την αποκλειστική άδεια, η ομάδα ελπίζει να αρχίσει τις εργασίες της, το συντομότερο δυνατόν - αν και θα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό έμβρύων-

πηγές
18-9-15
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3239382/British-scientists-set-genetically-modify-embryos-time.html
27-4-15
http://www.bioethics.gr/index.php/el/anakoinosis/906-27-04-2015Καθημερινά προκύπτει το δίλημμα που προκαλεί η ευγονική και ευθανασιακή νοοτροπία του ανθρώπου που αρνείται την εμπιστοσύνη στη θεία Πρόνοια. Οι άνθρωποι ιδιοποιούνται τα δεδομένα της ζωής και του θανάτου και επικρατούν συνθήματα διαχείρισης του θανάτου και επιλογής της ζωής.

Ο εμπορικός ευγονικός πολιτισμός επιβάλει τις νέες αναπαραγωγικές τεχνολογίες και τις νέες τεχνικές για τον γενετικό χειρισμό του ανθρώπου.
επιδιώκουμε να δημιουργηθούν ευγονικές γυναίκες και άνδρες, να επανασχεδιάσουμε τα γενετικά σχεδιαγράμματα του είδους μας και να αλλάξουμε την κατεύθυνση της μελλοντικής πορείας της βιολογικής μας εξέλιξης πάνω στη γη.

Το «βιολογικά κατώτερο στοιχείο» επιδιώκεται να «ξεριζωθεί» από τον ανθρώπινο πληθυσμό.
Μοριακοί βιολόγοι επιλέγουν καθημερινά ποια γονίδια θα αλλοιώσουν, θα εισαγάγουν και θα ακυρώσουν στο γενετικό κώδικα διαφόρων ειδών.
έτσι δημιουργούνται διλήμματα ηθικά και κοινωνικά για «αδικαιολόγητη ζωή» και «αδικαιολόγητη γέννηση» για «καλά και κακά γονίδια»
η ευγονική νοοτροπία συνοδεύεται από την ευθανασιακή νοοτροπία, τη διαχείριση και την εμπορευματοποίηση του θανάτου που γίνεται εμφανής και σε άλλες εκδηλώσεις της «εμπορευματικής ανθρώπινης κοινωνίας»
είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί πρώτα το υπαρξιακό πρόβλημα, η δυστυχία και τα ηθικά διλήμματα προκύπτουν από την ανυπαρξία νοήματος για τη ζωή.
η ασθένεια και ο πόνος εκφράζονται ψυχικά και σωματικά. Ο σωματικός πόνος δημιουργείται από την αντανάκλαση του ψυχικού πόνου στο σώμα, από τη σωματοποίηση των υπαρξιακών και ψυχολογικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: