Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η καλλιτέχνιδα ζωγράφος Concetta Antico, βλέπει 100 φορές περισσότερα χρώματα από ένα μέσο άνθρωπο και μας οδηγεί στον κρυφό κόσμο των χρωμάτων

Η καλλιτέχνιδα ζωγράφος Concetta Antico, που ζει στο Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια, βλέπει 100 φορές περισσότερα χρώματα από ό, τι ένα μέσο άτομο.

Ένα μέσο άτομο μπορεί να δει ένα εκατομμύριο χρώματα, ενώ η κ.Antico, μπορεί να δει 99 εκατομμύρια χρώματα.
αυτό συμβαίνει γιατί έχει τετραχρωματική όραση (Tetrachromacy) δηλαδή τα μάτια της διαθέτουν τεσσάρων τύπων κωνία (αισθητήρες φωτός που ευθύνονται για την έγχρωμή όραση μας) ενώ ο μέσος άνθρωπος έχει τρεις τύπους κωνίων συντονισμένους με τα μήκη κύματος του κόκκινου, πράσινου και μπλε.
Θεωρείται ότι η τετραχρωματική όραση παρουσιάζεται μόνο στις γυναίκες (ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πως υπάρχουν και άνδρες με τετραχρωματική όραση)
οι άνδρες έχουν ένα χρωμόσωμα Χ και οι γυναίκες δύο, το ένα Χ έχει γενετική πληροφορία για κανονικό κονίο (τριών τύπων) ενώ το άλλο για μεταλλαγμένο, δηλαδή αντί για 3 τύπων κωνία, το μάτι της τετραχρωματικής γυναίκας έχει 4 τύπους.

Τα πουλιά (οι μέλισσες κ.ά.) έχουν τετραχρωματική όραση και αυτό βοηθάει στην καλύτερη εύρεση τροφής (εάν η τροφή είναι κατάλληλη για φάγωμα) θεωρίες της εξέλιξης ερευνούν πως αναπτύχθηκαν τέτοιες ιδιότητες και σε τι ακριβώς εξυπηρετούν ένα είδος.
Ωστόσο η τετραχρωματική γυναίκα, αν κάνει αγόρια υπάρχει πιθανότητα να κληρονομήσουν το μεταλλαγμένο Χ και να γεννηθούν με αχρωματοψία.
η κ.Antico έχει μια 12χρονη κόρη που έχει αχρωματοψία, πιθανόν λόγω της δικής της γενετικής μετάλλαξης.
Καθώς έχει τη δυνατότητα να βλέπει με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο γύρω της, η κ.Antico ζωγραφίζει τοπία και ζώα (ιμπρεσιονιστικές εικόνες ) για να «δείξει» στους άλλους ανθρώπους τι βλέπει και να τους διδάξει να βλέπουν τα χρώματα γύρω τους με έναν νέο τρόπο.
όπως είπε «ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την ικανότητά του να βλέπει τα χρώματα με τον τρόπο που τα βλέπω εγώ, αλλά ο αστικός τρόπος ζωής και η εστίασή μας στην τεχνολογία διακόπτει αυτή τη δυνατότητα»

Το 2012 διαπιστώθηκε ότι είχε γονότυπο τετραχρωματικής όρασης στο University of California Irvine, όπου και διερευνήθηκε η αντίληψη των χρωμάτων που διέθετε.
οι ειδικοί λένε ότι οι διαφορές στην αντίληψη των χρωμάτων είναι δύσκολο να ανιχνευθούν επειδή οι μικρές διαφορές δεν διακρίνονται με τα τεστ που έχουν σχεδιαστεί για τις χρωματικές αποχρώσεις τριών βασικών χρωμάτων (μπλε, κόκκινο και πράσινο)
με βάση τα γονίδια της κ.Antico, θεωρούν ότι ο τέταρτος τύπος κωνίων που έχει, απορροφά μήκη κύματος που είναι «κόκκινο-πορτοκαλί-κίτρινο» και προσπαθούν να διερευνήσουν εάν αυτό είναι η αιτία για τον τρόπο που βλέπει τα χρώματα.
οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο για να κατανοήσουν καλύτερα πως λειτουργεί ο εγκέφαλος και να αναλύσουν την οπτική επεξεργασία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν τα άτομα που πάσχουν από αχρωματοψία.
η έρευνα για τις ικανότητες της κ. Antico (που γεννήθηκε στην Αυστραλία και ζωγραφίζει από επτά χρονώνκαι η όρασή της είναι ιδιαίτερα αυξημένη το βράδυ) δημοσιεύτηκαν στο «The Human Tetrachromacy Research Collaborative»
δεν έχουν όλοι οι τετραχρωματικοί εντυπωσιακές ικανότητες,

Η Kimberly A. Jameson, (PhD. Associate Project Scientist University of California, Irvine) διαπίστωσε ότι, η κ. Antico έχει ικανότητα αντίληψης χρωμάτων ιδιαίτερα αυξημένη, λόγω της καλλιτεχνικής της εκπαίδευσης, ελπίζουν ότι, θα αναπτύξουν ένα σύστημα κατάρτισης που θα βοηθήσει παιδιά με τετραχρωματική όραση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

πηγή 17-10-2014
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2796992/the-woman-rainbow-vision-artist-sees-100-times-colours-average-person-genetic-condition.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: