Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

ΓΑΤΟΨΑΡΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ σε ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ του ΕΚΟΥΑΔΟΡ


Εκουαδόρ, σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων κοντά στην πόλη Tena, στην περιοχή Napo District of Ecuador, μια διεθνής ερευνητική ομάδα βιντεοσκόπησε Armored Γατόψαρα να αναρριχώνται στους τοίχους μιας σπηλιάς.

Είναι η πρώτη φορά (πρώτη τεκμηριωμένη παρατήρηση) που καταγράφεται η συμπεριφορά της αναρρίχησης σε τοίχο, ενός ψαριού αυτού του είδους.
Το γατόψαρο με την ικανότητα αναρρίχησης ανήκει στο είδος Chaetostoma microps και είναι μέλος της οικογένειας «armoured catfish family (Loricariidae)» από τον άνω ρου της λεκάνης του Αμαζονίου, που διαβιεί σε περιορισμένες περιοχές στο Εκουαδόρ και το Περού.
Οι ερευνητές κινηματογράφησαν τις εκπληκτικές στιγμές, που μερικά άτομα, αυτού του είδους γατόψαρου, κατάφεραν να αναρριχηθούν σε ύψος σχεδόν τριών μέτρων από το έδαφος της σπηλιάς.


Τα σημαντικά τους ευρήματα με το σχετικό βίντεο, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Subterranean Biology.
Η έρευνα αποτελεί μέρος της χαρτογράφησης και της απογραφής της χλωρίδας και πανίδας της υπόγειας ζωής σε ασβεστολιθικά σπήλαια της Κρητιδικής περιόδου στις ισημερινές ΄Ανδεις.

Τα Armored Γατόψαρα τρέφονται κυρίως με φύκια, που απομυζούν με το στόμα τους που έχει σχήμα βεντούζας. Χρησιμοποιούν επίσης το στόμα τους για την προσάρτησή τους σε βράχια και δένδρα, καθώς αναρριχώνται σε ορμητικά ρεύματα νερού, σε σκοτεινές ζώνες του σπηλαίου.
είναι γνωστό ότι, συγγενικό είδος του Chaetostoma microps γατόψαρου μπορεί να αναρριχηθεί σε υδάτινα ρεύματα πάνω από το έδαφος.
Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που έχει τεκμηριωθεί η συμπεριφορά της αναρρίχησης, σε αυτό το είδος ψαριού και σε αυτό το περιβάλλον (αναρρίχηση γατόψαρων, σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων)
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα γατόψαρα αναρριχήθηκαν στον τοίχο του σπηλαίου για να τραφούν με τα φύκια που υπήρχαν στην οροφή του.

Ο φυσιοδίφης και επιστήμονας Geoff Hoese, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε στο BBC : «αυτό που προκαλεί έκπληξη, είναι το περιβάλλον στο οποίο παρατηρήθηκε η ασυνήθιστη συμπεριφορά των ψαριών. Θα επιστρέψουμε στο σπήλαιο για να συγκεντρώσουμε περισσότερα δεδομένα για αυτή την έρευνα.  Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε ένα είδος, να κάνει ένα εξελικτικό βήμα. Πρέπει να διαπιστώσουμε, εάν τα άτομα αυτού του είδους γατόψαρων, απλώς χάθηκαν καθώς διέσχιζαν τα υδάτινα ρεύματα, ή εξελίχθηκαν έτσι (έκαναν ένα εξελικτικό βήμα) για να αντιμετωπίσουν μια νέα κατάσταση»


πηγή 4-5-15

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3067265/Catfish-captured-camera-climbing-cave-walls-Ecuador-lick-food-roof-time-amazed-scientists.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια: