Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑΝΟ ΑΛΟΓΟ είναι ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ στο ΓΡΑΣΙΔΙ και στα ΕΝΤΟΜΑΑγγλία, North Yorkshire, στην περιοχή Stillington, ζει ένα καθαρόαιμο Ανδαλουσιανό άλογο που είναι αλλεργικό στο γρασίδι, στη  βρώμη, τη σίκαλη στα έντομα, ακόμα και στα δένδρα.  Το άλογο που ονομάζεται Chanquette, μεταφέρθηκε από την Ισπανία, στην Αγγλία, πριν από τέσσερα χρόνια, είναι στειρωμένο, ηλικίας 10 ετών.
Η 56χρονη ιδιοκτήτριά του Sarah Hutchinson,  είναι εκπαιδεύτρια αλόγων.
 Τα πρώτα σημάδια της αλλεργίας φάνηκαν στο άλογο, όταν αυτό άρχισε να ξύνει και να τρίβει την ουρά και τη χαίτη του πάνω σε κάθε επιφάνεια του στάβλου.
Ο  Chanquette τρίβονταν –περισσότερο από το κανονικό-  πάνω στους φράκτες και στα δένδρα, φταρνίζονταν και γέμιζε γρατζουνιές. Η μύτη του γέμιζε υγρά -σαν από συνάχι-υπέφερε και ο κτηνίατρος που του έκανε το ετήσιο εμβόλιο, πρότεινε να γίνει ένα καλό τεστ για αλλεργία.
Η κ. Hutchinson,  δεν πίστευε ότι ο Chanquette ήταν αλλεργικός, σε όλα σχεδόν που ένα φυσιολογικό  άλογο τρώει και έρχεται σε επαφή.
Η αλλεργία του προκαλεί επίσης  δερματολογικό πρόβλημα –κυψέλες σαν εγκαύματα -και διόγκωση αδένων που είναι πολύ επώδυνη για το ζώο.
Η κ. Hutchinson κάνει μεγάλη προσπάθεια, με πολύ δουλειά και χρήματα για να κρατήσει το άλογο, όσο πιο υγιές γίνεται.
Ξοδεύει τουλάχιστον 100 λίρες κάθε δυο μήνες, για φυτικά συμπληρώματα που βοηθούν το ανοσοποιητικό του σύστημα να λειτουργεί σωστά.
Το άλογο φοράει ένα χιτώνα –ασυνήθιστο ένδυμα σαν νοσοκομειακή στολή- που το προστατεύει από την έκθεσή του στα έντομα και σε ότι άλλο, του προκαλεί αλλεργία.

Παρά τις αλλεργίες του είναι χαρούμενο και συμπεριφέρεται φυσιολογικά
Η κ. Hutchinson ψεκάζει επίσης σχολαστικά τον στάβλο του, με υψηλής ποιότητας εντομοαπωθητικό.
Ο Chanquette τρέφεται με σανό, μουλιασμένο σε νερό –για να νεκρωθούν τα αλλεργιογόνα ακάρεα της σκόνης και τα σωματίδια της μούχλας που του προκαλούν αλλεργία- και φυτικά συμπληρώματα. Η διατροφή του είναι πολύ περιορισμένη, του χορηγείται μηνιαία ένεση και τρέχει χωρίς την στολή του, μόνο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
πηγή 4-5-15

Δεν υπάρχουν σχόλια: