Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΡΕΣ και ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΣ στο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣτις χώρες όπου η επίσημη διάταξη ημερομηνίας είναι μήνας-ημέρα-έτος, [format mm/dd/yyyy (month, day, year) ]   κάθε μέρα από τις 10-5-15 μέχρι τις 19-5-15 είναι παλίνδρομη.
Οι χώρες αυτές είναι [Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία,Κορέα, Λατινική Αμερική,Κίνα,Ταιβάν, ΗΠΑ]

Στις χώρες όπου η επίσημη διάταξη ημερομηνίας είναι ημέρα-μήνας-έτος [format dd/mm/yyyy order] εμφανίζονται επίσης, άλλες παλίνδρομες μέρες.
οι χώρες αυτές είναι [Δανία, Φινλανδία,FYROM, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ινδία,Ισραήλ, Ιταλία, Λατινική Αμερική, Κάτω Χώρες, Νορβηγία,Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταιλάνδη, Τουρκία, Βρετανία, Βιετνάμ]

Παλίνδρομος (ή καρκινικός) μπορεί να είναι ένας αριθμός, μια φράση ή μια ημερομηνία, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναγνωσθεί από αριστερά προς τα δεξιά αλλά και αντίστροφα.
Η ανάδρομη ανάγνωση της παλίνδρομης ημερομηνίας -είναι συμμετρική- μοιάζει να αποτελεί το είδωλό της σε καθρέφτη

Καρκινική λέξη, φράση ή ημερομηνία είναι εκείνη που διαβάζεται και ανάποδα, λέγεται καρκινική επειδή το μάτι για να τη διαβάσει κινείται πρώτα από τα αριστερά προς τα δεξιά και μετά από τα δεξιά προς τα αριστερά, δηλαδή σαν τον κάβουρα.
Ωστόσο επειδή ο όρος "καρκινική λέξη" δεν ηχεί και πολύ ευχάριστα χρησιμοποιείται ο ελληνογενής όρος «παλίνδρομη» λέξη, φράση ή ημερομηνία (palidrome)

Οι αρχαίοι ασχολήθηκαν με παρόμοια λεκτικά παιχνίδια "αναστρέφοντα επιγράμματα" παλίνδρομες φράσεις βρίσκονται παντού, όπως και παλίνδρομες ημερομηνίες στο ημερολόγιο.

ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΑΝΙΑ
Ο Aziz Inan, που κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και είναι καθηγητής εφαρμοσμένης μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Portland μελέτησε τις παλίνδρομες ημερομηνίες κι έκανε μια λίστα από όσες θα έρθουν τον αιώνα που ζούμε. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε σε άρθρο με τίτλο ‘Pi in the Sky’.
[Aziz Inan, a professor of electrical engineering at the University of Portland in Oregon, loves numbers.  
"I can relate to them," Inan said. "Each number has its own personality."]

Οι παλίνδρομες ημερομηνίες με σειρά πέντε ψηφίων δεν είναι σπάνιες, ενώ οι ημερομηνίες με σειρά επτά ή οκτώ ψηφίων είναι πολύ πιο σπάνιες
Η γιορτή της μάνας ήταν μια επτά ψηφίων παλίνδρομη ημερομηνία 5/10/2015 (η 8η ημερομηνία αυτού του είδους, που καταγράφηκε αυτό τον αιώνα)

ενώ οι παλίνδρομες ημερομηνίες με σειρά πέντε ψηφίων υπάρχουν κάθε χρόνο, η επόμενη ημερομηνία «γιορτή της μητέρας» θα είναι παλίνδρομη μετά από 790 χρόνια από τώρα, είπε ο Inan στο Live Science.
Μια τέτοια παρατεταμένη περίοδο παλίνδρομων ημερομηνιών σε μορφή (month, day, year) δεν είναι τόσο σπάνια. Κάθε χρόνο από το 2011 είχαμε 10 συνεχόμενες παλίνδρομες μέρες (το 2011 από τις 10 Ιανουαρίου 2011 έως τις 19 Ιανουαρίου -1/10/11 έως 1/19/11- το 2012, η ίδια σειρά των παλίνδρομων ημερομηνιών συνέβη τον Φεβρουάριο και το 2013 συνέβη τον Μάρτιο) το 2016, αυτό θα συμβεί το μήνα Ιούνιο (6/10/16 - 6/19/16) αυτό το μοτίβο των παλίνδρομων -με σειρά πέντε ψηφίων -ημερομηνιών θα συνεχιστεί μέχρι το 2020.

Εφόσον αναγράφουμε την ημερομηνία σε μορφή (month, day, year) κάθε αιώνας έχει 9 χρόνια με 10 παλίνδρομες μέρες στη σειρά. Αυτά τα χρόνια είναι πάντα στη δεύτερη δεκαετία του αιώνα. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο μεταξύ 2011-2019, 2111-2119, 2211-2219 και θα έχουμε 10 συνεχόμενες παλίνδρομες μέρες. Αυτό ισχύει και για τους προηγούμενους αιώνες επίσης.
ο μήνας που συμβαίνει αυτό αντιστοιχεί στο τελευταίο ψηφίο του έτους. Για παράδειγμα το 1918, το 2018 και το 2118, τον 8ο μήνα του έτους, Ο Αύγουστος είχε και θα έχει 10 παλίνδρομες

μέρες. Κάθε μία από αυτές τις μέρες θα ξεκινάει την 11η μέρα και θα λήγει την 19η.
Για το 2016 εφόσον αναγράφουμε την ημερομηνία σε μορφή (month, day, year) οι παλίνδρομες μέρες ξεκινούν στις 6/10/2016
εφόσον αναγράφουμε την ημερομηνία σε μορφή (day, month, year) έχουμε παλίνδρομη μέρα στις 6 Οκτωβρίου 2016.
Οι λεκτικές αντιστροφές συνδέονται συνήθως με το υποσυνείδητό μας, ότι λέμε ή διαβάζουμε προς τα εμπρός γίνεται με τη συνειδητή μας σκέψη ενώ ότι διαβάζουμε ανάποδα αφορά το υποσυνείδητό μας.
Ιδιαίτερα περίεργες τάσεις εμφανίζονται τις Παλίνδρομες Ημέρες. Συναντήσεις με παλιούς φίλους αλλά και συναντήσεις με νέους φίλους (νέες γνωριμίες). Σημαντικοί για εμάς άνθρωποι μπαίνουν στη ζωή μας ενώ άλλοι επίσης σημαντικοί μπορεί να φύγουν από τη ζωή μας (ίσως όχι με φυσικό τρόπο αλλά συγκινησιακά ή συναισθηματικά)

There's something backward about this date
Especially weird ###% tends to happen on Palindrome Day. Typically involving meeting old people, or meeting new people. Important people are supposed to be either enter or leave your life on days like this, while it's not always physical, they can leave, or be met, emotionally or mentally.

ΠΗΓΕΣ
http://www.timeanddate.com/date/palindrome-day.html
http://www.livescience.com/50807-palindrome-week-rare-dates.html
http://mashable.com/2015/05/11/palindrome-week-2015/?utm_cid=mash-com-fb-main-link

Δεν υπάρχουν σχόλια: