Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Man-eat-dog festival στην Κίνα

ΚΙΝΑ, πόλη Yulin, αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang, το ετήσιο φεστιβάλ που περιλαμβάνει κατανάλωση κρέατος σκύλου (Lychee Dog Meat Festival),
πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21-6-13 στη γιορτή για το θερινό ηλιοστάσιο,
παρά την έντονη κριτική και τις διαμαρτυρίες φιλοζωικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της China Times, περισσότερα από 10.000 σκυλιά σφαγιάστηκαν απάνθρωπα σε μια ημέρα.
Το κρέας σκύλου σερβίρεται με λίτσι, το τροπικό φρούτο που μοιάζει με κούμαρο και συλλέγεται τη μέρα του θερινού ηλιοστασίου.
Σύμφωνα με την
South China Morning Post, σφάζουν τους σκύλους με μαχαίρια και τους ρίχνουν στη φωτιά ενώ είναι ακόμη ζωντανοί (έχουν συνείδηση) Πολλά ζώα γδέρνονται ζωντανά ή θανατώνονται με ηλεκτροπληξία.
Εικόνες στο διαδίκτυο δείχνουν γδαρμένους σκύλους να κρέμονται στα τσιγκέλια, ενώ σωροί από πτώματα των ζώων στοιβάζονται στην άκρη του δρόμου.
Στην Κίνα το κρέας σκύλου θεωρείται θρεπτική τροφή για το χειμώνα και οι γιατροί το συνταγογραφούν για θεραπεία ασθενειών όπως ανικανότητα, κακή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα κλπ.
Ακτιβιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκδήλωση με διαδηλώσεις και επιστολές (online petitions) στις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για να παρέμβουν και να σταματήσουν το αιματηρό έθιμο.
Μια αναφορά-διαμαρτυρία ( petition) στο website του US White House περιγράφει τους απάνθρωπους τρόπους θανάτωσης των ζώων.
Η αναφορά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται για να εκδοθεί επίσημη απάντηση (εντός 30 ημερών) από υπάλληλο του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή της ΜΚΟ
Animals Asia που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ πολλά από τα σκυλιά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι αδέσποτα ή έχουν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους.
 Οι τοπικοί άρχοντες στην Yulin ισχυρίζονται ότι οι σκύλοι εκτρέφονται από τους αγρότες της περιοχής για σφαγή.
Σκύλοι και γάτες μεταφέρονται στην πόλη με βρώμικα, υπερφορτωμένα φορτηγά, και έτσι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να εξαπλωθεί λύσσα και άλλες μεταδοτικές ασθένειες.

Κλεμμένα σκυλιά χωρίς κτηνιατρικά πιστοποιητικά υγείας σφάζονται με σκληρότητα και πουλιούνται στα εστιατόρια σε πολύ χαμηλές τιμές, δήλωσε ο Master Huici, (assistant director of the Hebei Buddhism Charity Foundation) στην εφημερίδα « state-run Global Times newspaper»
Στην εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ένα φορτηγό ξεφορτώνει σκύλους στον δρόμο Binjiang Road στη Yulin, τα ζώα θα σφαγιαστούν και θα διανεμηθούν στα εστιατόρια.
Φέτος πάνω από 20 ακτιβιστές ενεπλάκησαν σε σύγκρουση με εστιάτορες και σφαγείς σκύλων. Κατάφεραν να πάρουν 400 σκυλιά και να τα προωθήσουν για υιοθεσία.

Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στο δρόμο δίπλα στο ποτάμι στην Yulin και τρώνε κρέας σκύλου στις 21 Ιουνίου, για να δυναμώσει ο οργανισμός τους και να είναι ανθεκτικοί στις ασθένειες.

Η προέλευση όλων αυτών των ζώων που σφαγιάζονται στο φεστιβάλ είναι άγνωστη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, οι τοπικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να διερευνήσουν εάν τα χιλιάδες ζώα που εμφανίζονται ξαφνικά εκείνη την ημέρα, προέρχονται από νόμιμες πηγές.
Επί του παρόντος οι σχετικοί νόμοι “Animal Quarantine Law” και “Animals Quarantine and Administration Measures” καλύπτουν το αίτημα του υπουργείου Γεωργίας που εκδόθηκε πριν από δύο μήνες “Regarding the Further Strengthening of the Quarantine and Supervision of Dogs and Cats' Origin” για την παρακολούθηση της προέλευσης των σκύλων και γάτων που σφαγιάζονται και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επειδή το έθιμο συνδέεται με τη διατροφή και διατηρείται εδώ και πολλά έτη, πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και προσοχή. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στο "φεστιβάλ" σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να εφαρμόσει το νόμο για να ελεγχθούν οι πηγές προέλευσης των σκύλων και εάν είναι παράνομες να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι έμποροι. 

1-7-13 annual dog-meat festival continues to divide Chinese public
UK's The Guardian : Guangxi Yulin Dog-Meat Festival Causes Controversy
πηγή
http://www.chinasmack.com/2013/stories/annual-dog-meat-festival-continues-to-divide-chinese-public.html

27-6-13
http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=120142:dog-meat-festival-goes-ahead-despite-protests&Itemid=4#axzz2XuR7upka

 24-6-13 Man-eat-dog festival
South China's Guangxi Zhuang Autonomous Region
http://www.globaltimes.cn/content/791232.shtml#.UdMLdILRpjo

 18-6-13   Chinese city dogged by criticism over dog-meat festival
People of Yulin, Guangxi province, cherish summer solstice tradition but animal rights groups denounce event as inhumane
πηγή
http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/18/chinese-city-yulin-dog-meat-festival?INTCMP=SRCH

Δεν υπάρχουν σχόλια: