Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

το ΑΛΟΓΑΚΙ της ΘΑΛΑΣΣΑΣ και το ΣΚΑΦΟΣ του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

Βρετανία, Dorset, Studland Bay, στην περιοχή βρίσκονταν το φυσικό ενδιαίτημα της μεγαλύτερης αποικίας ιππόκαμπου στην Ευρώπη. Τώρα, καταστράφηκε από τα σκάφη που αγκυροβολούν στα ρηχά νερά του κόλπου. Φέτος δεν εντοπίστηκε ούτε ένα άτομο ιππόκαμπου στο θαλάσσιο αυτό ενδιαίτημα.

Στο λασπώδη βυθό του κόλπου ζούσαν δύο είδη ιππόκαμπου ( Spiny και short-snouted) και η θαλάσσια βλάστηση αποτελούσε ιδανικό τόπο για την αναπαραγωγή του.

Ο ευαίσθητος θαλάσσιος οικότοπος καταστράφηκε από τις άγκυρες και τις βαριές αλυσίδες πρόσδεσης των σκαφών.

Πριν από πέντε χρόνια η θαλάσσια έρευνα στο Studland, κατέγραψε 40 άτομα ιππόκαμπου (θαλάσσιο αλογάκι) του είδους spiny seahorse και ένα ζευγάρι του είδους short-snouted.

Πριν από δώδεκα μήνες, εντοπίστηκαν μόνο πέντε άτομα spiny seahorses (συνήθως φθάνουν στο Studland το Μάη, εκεί αναπαράγονται και έπειτα το φθινόπωρο, εξαφανίζονται)

Φέτος, έμπειροι δύτες αναζητούσαν μάταια τα αλογάκια της θάλασσας στην περιοχή, δεν εντοπίστηκε ούτε ένα άτομο.

Ο Neil Garrick-Maidment, διευθυντής του Trust Seahorse, επισημαίνει το ρόλο του ιππόκαμπου στη θαλάσσια διατροφική αλυσίδα και τις επιπτώσεις της εξαφάνισης του είδους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η οργάνωση Seahorse Trust ζητάει να μπει καθεστώς προστασίας του είδους στο Studland και κάνει καμπάνια για δημιουργία ζώνης προστασίας (Conservationists are campaigning to it to be listed as a Marine Protected Zone)

Το περασμένο Σάββατο, υπήρχαν 173 σκάφη αγκυροβολημένα στα ρηχά νερά του κόλπου.
Οι πλούσιοι ιδιοκτήτες σκαφών αγκυροβολούν στα ρηχά για να επιδείξουν τα σκάφη τους.

Με το καθεστώς προστασίας πρέπει να τοποθετηθούν σημαδούρες για να δένουν τα σκάφη αντί να ρίχνουν άγκυρα.
Ωστόσο, η Crown Estates που διαχειρίζεται την περιοχή κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα,
 Όπως είπε ο Mr Garrick-Maidment « εάν το Studland Bay ήταν στη γη και τα αλογάκια της θάλασσας ήταν τρίτωνες και σαλαμάνδρες (great crested newts) θα πλήρωναν μεγάλο πρόστιμο εάν δεν συμμορφώνονταν. Μία και μόνο σαλαμάνδρα σταμάτησε έργα τουριστικής ανάπτυξης στο παρελθόν»

Βρετανοί επιστήμονες (Ζωολογική εταιρεία Λονδίνου) κάνουν έρευνες για τον κύκλο ζωής και τον πληθυσμό του ιππόκαμπου και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αναπαραγωγή του. Ωστόσο η περίεργη συμπεριφορά του (μονογαμικότητα, εγκυμοσύνη του αρσενικού, κολύμπι-χορός κλπ) μπορεί να μελετηθεί καλύτερα σε έναν φυσικό θαλάσσιο οικότοπο.

Το Department for Environment Food and Rural Affairs θα επανεξετάσει το αίτημα της Seahorse Trust του χρόνου, αλλά ο Mr Garrick-Maidment λέει ότι θα είναι πολύ αργά.

Ο Ιππόκαμπος χρησιμοποιείται ευρέως στην κινεζική παραδοσιακή φαρμακολογία, για καλές σεξουαλικές επιδόσεις, θεραπεία φαλάκρας και αίσθηση αναζωογόνησης στους γέροντες.
  16-7-13    Posh yachties wipe out Britain's largest colony of seahorses by dropping anchor on their habitat

Wealthy owners have been blamed for mooring their boots too near the shoreline to 'show off'. 
 πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2365731/Fight-save-seahorses-Studland-Bay-Wealthy-yachties-wipe-Britains-largest-colony-dropping-anchor-habitat.html

Στην Ελληνική μυθολογία ο ιππόκαμπος, το άλογο της θάλασσας είναι ένα από τα περίεργα πλάσματα που συνοδεύουν το θεό Ποσειδώνα. Έχοντας ουρά ψαριού με λέπια, αλλά καμιά φορά και δράκοντα με φολίδες και το κεφάλι και το μπροστινό του μέρος σαν του αλόγου, ο ιππόκαμπος είναι συχνό θέμα στην αρχαία Ελληνική εικονογραφία.
http://aneksigita-fainomena.blogspot.gr/2013/04/blog-post_906.html

4-8-12  Seahorses ‘are facing oblivion in 10 years’ after stocks are savaged by Chinese medicine industry
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2183501/Seahorses-facing-oblivion-10-years-stocks-savaged-Chinese-medicine-industry.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: