Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

ΧΡΩΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ στα ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

στα προϊόντα της  PepsiCo Inc.,το πρόσθετο που δίνει καραμελένιο χρώμα, περιέχει την  καρκινογόνα ουσία  4-μεθυλιμιδαζόλη (4-methylimidazole ή 4-Mel)
έρευνα έδειξε ότι η μακροχρόνια έκθεση στο χημική ουσία 4-Mel προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων σε αρουραίους, και το τμήμα δημόσιας υγείας (Office of Environmental Health Hazard Assessment ) στην Καλιφόρνια έκρινε πως τα προϊόντα  με περισσότερα από 29mcg (μικρογραμμάρια) της ουσίας 4-Mel, πρέπει να φέρουν σήμανση προειδοποίησης για την υγεία.
΄Οταν έρευνα του Center for Science in the Public Interest (campaign group CSPI) αποκάλυψε ότι τα κουτάκια αλουμινίου της cola, περιείχαν σχεδόν 140 mcg της ουσίας 4-Mel το καθένα, όλες οι εταιρείες της cola, στις ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να μειώσουν τα επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας. Οι Food campaigners υποστηρίζουν πως η καθημερινή κατανάλωση 30mcg της ουσίας 4-Mel  θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο σε ένα στα 100.000 άτομα στη διάρκεια της ζωής τους.
Τον Μάρτιο, στις ΗΠΑ, η PepsiCo Inc. και η Coca-Cola Co. δήλωσαν πως θα προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στα επιτρεπτά όρια.
Το Watchdog group, Center for Environmental Health, δήλωσε ότι ανέθεσε στο εργαστήριο Eurofins Analystical στη Metairie, Λουϊζιάνας, για να κάνει τεστ στα Coke και  Pepsi προϊόντα, στην Καλιφόρνια τον Μάιο και στην υπόλοιπη χώρα τον Ιούνιο.
Το Watchdog group, Center for Environmental Health, διαπίστωσε ότι, ενώ τα Coke προϊόντα δεν έδειξαν θετικά τεστ, τα Pepsi προϊόντα που πωλούνται έξω από την Καλιφόρνια  διατήρησαν  τα υψηλά ποσοστά της ουσίας 4-Mel.
Η PepsiCo Inc. δήλωσε πως οι προμηθευτές της για το χρώμα των προϊόντων της, αλλάζουν τη διαδικασία παραγωγής για να μειώσουν  την ποσότητα της ουσίας 4-Mel. Αυτή η διαδικασία τελείωσε στην Καλιφόρνια ενώ στην υπόλοιπη χώρα  θα περατωθεί τον Φεβρουάριο του 2014.
Η PepsiCo Inc. έχει στόχο να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν όρισε χρονοδιάγραμμα.
Η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών, (The American Beverage Association) δήλωσε ότι η έρευνα για την ουσία 4-Mel δεν έγινε σε ανθρώπους, αλλά μόνο σε ποντίκια , έτσι δεν αποδεικνύεται  ότι η 4-Mel σε τρόφιμα ή αναψυκτικά αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ  (US Food and Drug Administration), ισχυρίζεται ότι ένας άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώσει περισσότερα από 1.000 κουτιά Coca Cola ή Pepsi ημερησίως για να λάβει την ίδια δόση της χημικής ουσίας που δόθηκε στα ποντίκια κατά το πείραμα στο εργαστήριο.
Αλλά σύμφωνα με το Center for Environmental Health,  η FDA, βρήκε τα επίπεδα της ουσίας  4-Mel, 4 έως 8 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας που τέθηκαν στην Καλιφόρνια σε όλα τα 10 προϊόντα Pepsi που αγοράστηκαν έξω από την Καλιφόρνια,
Η Coca-Cola ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί τροποποιημένο προσθετικό για καραμελένιο χρώμα στα προϊόντα της που διατίθενται εκτός από την Καλιφόρνια σε όλες τις αγορές των ΗΠΑ –
το τροποποιημένο προσθετικό δεν περιέχει Mel-4, οπότε δεν έχει ξεχωριστό κατάλογο των προϊόντων για διαφορετικές τοποθεσίες.

Επίσης, δήλωσε πως όλα τα προϊόντα της, είτε έχουν τροποποιημένη καραμέλα είτε όχι, είναι ασφαλή.
3-7-13  Environmental group finds high levels of carcinogen in Pepsi drinks - even though company promised to change its formula
WHAT IS THE CARCINOGEN IN COLA?
Cola's color comes in part from 4-methylimidazole (4-MI), a chemical that forms in the production of caramel food coloring.
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2354915/Pepsi-carcinogen-levels-high--company-promised-change-formula.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: