Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Κρέας αλόγου καταναλώνουμε εν αγνοία μας, στην Ελλάδα

Πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορτία σε ψυγεία τα οποία περιείχαν κιμά αλόγου σε κατεψυγμένη μορφή από την Ρουμανία.
-εντοπίστηκαν με το Σύστημα Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης Συναλλαγών (Traces) και αναζητούνται οι ιδιοκτήτες δύο εταιρειών-  οι διευθύνσεις των εταιρειών που είχαν δηλωθεί στο Traces από τους ιδιοκτήτες, είναι ανύπαρκτες. 
τις τελευταίες ώρες κλιμάκιο του ΕΦΕΤ εντόπισε νέο φορτίο "μαϊμού" μοσχαρίσιο κρέας σε μορφή φιλέτου ή μπριζόλας, το οποίο είναι αλογίσιο.
Οι μηχανισμοί του ΕΦΕΤ προσπαθούν να εξακριβώσουν τόσο τις ακριβείς ποσότητες όσο και τις χώρες απ' όπου έχει εισαχθεί αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα.
Η Eurostat, πάντως, πιστοποιεί πως έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά!
«Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος», αναφέρει στέλεχος του ΕΦΕΤ.

Ελευθεροτυπία 26-2-13     Η Ευδοκία Τσαλκαμά, κτηνίατρος-ιππίατρος, δήλωσε στην «Ε» Στην Ελλάδα σφαγεία αλόγων δεν έχουμε. Εδώ οι ιδιοκτήτες αλόγων πληρώνονται με το κιλό για την απόσυρση των ζώων τους σε άλλες χώρες που διαθέτουν σφαγεία, όπως για παράδειγμα η Ιταλία.
Η νομοθεσία
Σε ΦΕΚ του 2012 ανοίγεται ένα «παραθυράκι» για σφαγή αλόγων και στη χώρα μας, καθώς πια στο υγειονομικό πιστοποιητικό υπάρχει multiple choice. Δηλαδή, ειδικά κουτάκια επιλογής στα διαβατήρια των ίππων για το αν θα αποτελέσουν προϊόν σφαγείου ή όχι, και αυτό είναι δεσμευτικό νομικά των φαρμάκων που θα λαμβάνουν.
Πηγή
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=346370
 
σχετική μας ανάρτηση
12-2-13   ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ στα πιάτα της ΕΕ?

Εγκληματικές συμμορίες (Mobsters) εμπορεύονται παράνομα το κρέας αλόγου  στην Ιταλία και την Πολωνία
Ρωσικές συμμορίες και εγκληματίες με δράση στα κράτη της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία - είναι επίσης ύποπτοι για συμμετοχή.
Ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο να σφάζονται άγρια άλογα στη Ρουμανία και το κρέας τους να προσφέρεται ως βοδινό στην ΕΕ
Οι συμμορίες ασκούν πίεση και εκφοβισμό σε κτηνιάτρους, εργαζόμενους στα σφαγεία και υπαλλήλους σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων για να υπογράψουν ότι παραλαμβάνουν ως βοδινό το κρέας από φθηνά κομμάτια χοιρινού και από άλογα.
Τα άλογα σφαγιάζονται με τρομακτική σκληρότητα και διαπιστώθηκε απάνθρωπη κακομεταχείριση και ξυλοδαρμός με λοστούς
Ερευνητές αποκάλυψαν ρεκόρ πωλήσεων και κακομεταχείριση κλεμμένων αλόγων στο δρόμο τους για το σφαγείο.
Σε μια περίπτωση, πάνω από 50 άλογα βρέθηκαν μέσα σε ένα φορτηγό στο δρόμο για ένα σφαγείο στο Saint Gheorghe, που εξάγει κρέας. Όταν βρέθηκαν, τέσσερα άλογα είχαν πεθάνει, άλλα ήταν ημιθανή, είχαν τραύματα από λοστούς και στερούνταν τροφή και νερό για 28 ώρες.   Θεωρείται ότι παγιδεύτηκαν στο δάσος Letea, στο δέλτα του Δούναβη,όπου χιλιάδες άγρια άλογα περιπλανώνται.
Στην εταιρεία Spanghero - το εργοστάσιο κρεάτων Spanghero, βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία-   πουλήθηκε κρέας αλόγου από τη Ρουμανία.
πηγή

 δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ στις 21 Φεβρουαρίου
τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων οι οποίοι γίνονται ύστερα από σύσταση της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου. 
 μέχρι τότε ο καταναλωτής δεν μπορεί να γνωρίζει τι καταναλώνει

Δεν υπάρχουν σχόλια: