Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ σε ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Οι δύο καρδιές χτυπούν πραγματικά  σαν μία, στον έρωτα.
Στους ερωτευμένους  παρατηρείται το φαινόμενο συγχρονισμού στα μοτίβα αναπνοής και στους καρδιακούς παλμούς τους, όταν κάθονται κοντά ο ένας στο άλλον. Δεν χρειάζεται καν να κρατιούνται από το χέρι ή να συνομιλούν.
Παρόμοιο αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε μεταξύ αγνώστων.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο  Davis οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η καρδιά δεν χτυπάει μόνο στη θέα του αγαπημένου μας προσώπου αλλά συντονίζεται και με τους χτύπους της καρδιάς του .
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Emilio Ferrer, δήλωσε πως τα ερωτευμένα ζευγάρια έχουν κοινά ενδιαφέροντα, συμπληρώνει ο ένας την πρόταση  του άλλου, γελούν με τα ίδια αστεία αλλά εκτός από το συναισθηματικό επίπεδο, υπάρχει αλληλεπίδραση και στο φυσικό, σωματικό επίπεδο.

Ο  Jonathan Helm, διδακτορικός φοιτητής στο UC Davis, δήλωσε πως κυρίως οι γυναίκες προσαρμόζουν τους χτύπους της καρδιάς τους με τους χτύπους του ερωτικού συντρόφου τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα  ενσυναίσθησης (συναισθηματικής ταύτισης), ανάλογα δε, προσαρμόζουν –μιμούνται- και τα μοτίβα της αναπνοής.

Παλαιότερη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, της Δανίας έδειξε πως όταν βλέπουμε έναν φίλο μας να περνάει από μία στρεσογόνο κατάσταση, ο καρδιακός παλμός μας συγχρονίζεται με τον δικό του. (Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο PNAS)

Ο κ. Helm, δήλωσε πως με αυτή την έρευνα, η ομάδα του δεν κατέληξε σε συμπέρασμα για την αιτία που τα ζευγάρια μιμούνται ο ένας τον άλλο, η επόμενη έρευνα θα έχει αντικείμενο το όφελος στην υγεία τους, από αυτή τη διαδικασία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Emotion της American Psychological Association

12-2-13  Two hearts really DO beat as one if you're in love: Scientists find couples' vital signs mimic each other
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2277586/Two-hearts-really-DO-beat-youre-love-Scientists-couples-vital-signs-mimic-other.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: