Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Η ΙΚΕΑ αποσύρει τα κεφτεδάκια της σε όλο τον κόσμο

Η  ΙΚΕΑ, μετά την αποκάλυψη ότι βρέθηκαν  ίχνη DNA  από κρέας αλόγου στα κατεψυγμένα κεφτεδάκια που πουλούσε στην Τσεχία, απέσυρε τα σχετικά προϊόντα της από όλα τα καταστήματά της παγκοσμίως.

Η ΙΚΕΑ (είναι η Σουηδική μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης επίπλων και άλλων οικιακών ειδών παγκοσμίως)  συνεργάστηκε χρόνια με την σουηδική αλυσίδα τροφίμων Familjen Dafgård   που παράγει τα επικίνδυνα κεφτεδάκια.

Ο Γιόσεφ Ντούμπεν, εκπρόσωπος της τσεχικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία επέχει επίσης ρόλο εθνικού φορέα ελέγχου τροφίμων, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε DNA αλόγου σε συσκευασίες που περιέχουν 1 κιλό κατεψυγμένα κεφτεδάκια Koettbullar, που παράγει η σουηδική αλυσίδα τροφίμων Familjen Dafgård.
  
The Czech veterinary watchdog, the State Veterinary Administration (SVA), said it had found horsemeat in meatballs supplied to IKEA and in burgers made in Poland that were imported by Denmark-based food chain Nowaco. http://www.livemint.com/Industry/XKW5YoUBhFc1BZpApjTdpK/Ikea-pulls-meatballs-from-European-states-on-horsemeat-tests.html

Η ΙΚΕΑ απέσυρε τα κεφτεδάκια Koettbullar από τις ευρωπαϊκές χώρες που τα διέθετε (Σλοβακία, Τσεχία,  Ουγγαρία,  Μεγάλη Βρετανία,  Πορτογαλία,  Ιταλία, Κάτω Χώρες,  Βέλγιο,  Ισπανία,  Κύπρος,  Ελλάδα, Ιρλανδία, Σουηδία, Δανία, Γαλλία και Ρουμανία) ενώ στη λίστα προστέθηκε το Χονγκ Κονγκ, ηΤαϊλάνδη και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Η Ylva Magnusson εκπρόσωπος της IKEA  δήλωσε πως τα καταστήματα ΙΚΕΑ παραλαμβάνουν κεφτέδες που προέρχονται και από άλλους προμηθευτές (από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κίνα και την Ιαπωνία) και η πωλήσεις τους θα παραμείνουν ανεπηρέαστες.

Τα κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ είναι τα πιο χαρακτηριστικό είδος τροφίμων της εταιρείας,  με ετήσιο τζίρο κατανάλωσης 150 εκατ. ευρώ
Οι πωλήσεις τροφίμων αποφέρουν στην ΙΚΕΑ, το 5% του τζίρου της που ανέρχεται σε  € 27 δισεκατομμύρια  (35.300.000.000 δολάρια) έσοδα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulf  Dafgård της παραγωγού τροφίμων εταιρείας Familjen Dafgård  δήλωσε πως η εταιρεία του εξαπατήθηκε από ένα σφαγείο που προσπάθησε να μειώσει το κόστος αναμιγνύοντας το βοδινό με κρέας αλόγου.

Το κρέας αλόγων συχνά κοστίζει λιγότερο από το ένα τέταρτο της τιμής του βοείου κρέατος

Στο διατροφικό σκάνδαλο συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και παραγωγών κρέατος στην Ευρώπη,  συμπεριλαμβανομένης της Ελβετικής Nestle SA, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, με βάση τα έσοδα και της ABP Food Group's Silvercrest Foods εταιρείας Τροφίμων του Ομίλου.

26-2-13      IKEA Pulls Meatballs From Asia, Caribbean

The Czech veterinary watchdog, the State Veterinary Administration (SVA), said on Monday it had found horsemeat in meatballs supplied to IKEA and in burgers made in Poland that were imported by Denmark-based food chain Nowaco. πηγή
http://www.smh.com.au/world/ikea-pulls-meatballs-from-sale-in-asia-20130226-2f4bd.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: