Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

η ΕΙΚΟΝΑ του ΣΩΜΑΤΟΣ μας, στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τενεσί. Θέμα για τη συλλογή φωτογραφιών της 37χρονης καλλιτέχνιδας Haley Morris-Cafiero, από το Memphis, Tennessee είναι   η αρνητική αξιολόγηση που λαμβάνουν από τον περίγυρό τους τα άτομα με υπερβάλλον βάρος
Φωτογράφισε τον εαυτό της – που τον θεωρεί παχύσαρκο άτομο- και το σκληρό και επίμονο βλέμμα περαστικών που την κοιτάζουν.

Η Haley κάθεται σε εστιατόρια και κάνει βόλτες για ψώνια σε πολυσύχναστα μέρη, επισκέπτεται τουριστικά αξιοθέατα -όπως στο Times Square- ενώ περίεργοι περαστικοί κοιτάζουν ειρωνικά στο παρασκήνιο της φωτογράφησης.

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα της «φωτογράφισα τη μοναξιά μου σε πολυσύχναστα μέρη»

Η φωτογράφηση για το ίδιο θέμα έγινε σε διάφορα μέρη του κόσμου – New York, Barcelona, Cuzco και Chicago-και ξεκίνησε το 2010.
Αγένεια και χλευασμός, απλά γιατί ο «άλλος» έχει «διαφορετική εικόνα σώματος» Η Haley  αυτο-φωτογραφήθηκε στην πισίνα, το εστιατόριο και το καζίνο. Αυτο-φωτογραφήθηκε να εργάζεται, να τρώει, να διαβάζει και να μιλάει στο τηλέφωνο.
Συναρπαστική συλλογή φωτογραφιών που αποτυπώνει «τι σκέφτονται οι άνθρωποι πίσω από την πλάτη μας»

Η κ. Morris-Cafiero σπούδασε ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα.
Σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος φωτογραφίας στο Μέμφις College of Art και μία από τους είκοσι καλλιτέχνες που εκπροσωπούν  την AIR Gallery στη Νέα Υόρκη

8-2-13   Is this how the world views obese people?  Overweight woman photographs strangers staring at her in the street in bizarre project
By Sadie Whitelocks
πηγή

σχετική ανάρτηση
17-1-3   Έρευνα.  Πως βλέπουν τον εαυτό τους τα υπέρβαρα άτομα;
Ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν και να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της εικόνας σώματος και της «αυτό-αποτίμησης»,
σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Με άλλα λόγια, θέλησαν να μάθουν πώς βλέπουν τον εαυτό τους τα άτομα με υπερβάλλον βάρος και αν υπάρχει κάποια διαφορά, σε σχέση με άτομα με φυσιολογικό βάρος. Επίσης, θέλησαν να διερευνήσουν τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούν την ποιότητα της ζωής τους, καθώς και το αν και κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από αυτή.
Αξιολογήθηκε σύνολο 100 ατόμων, αποτελούμενα από δύο ισάριθμα γκρουπ: φυσιολογικού βάρους και υπερβάλλοντος βάρους άτομα.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής μας προβληματίζουν για τον στιγματισμό και τον κοινωνικό ρατσισμό που δέχονται τα άτομα με υπερβάλλον βάρος. Εδώ και πολλά χρόνια, το αδύνατο ισούται με το όμορφο, υγιές, ευτυχισμένο, αποδεκτό και γι’ αυτό ευθύνονται τα κοινωνικά πρότυπα που έχουν επικρατήσει.
Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που δεν ταιριάζουν ακριβώς με αυτό το πρότυπο, θεωρούνται από το σύνολο αλλά και από τον εαυτό τους, αποτυχημένα και ανάξια. Ας αναλογιστούμε όλοι μας, πως η αντίληψη αυτή συμφέρει τη βιομηχανία «αδυνατίσματος», τη βιομηχανία τροφίμων, μόδας κ.λπ. και δεν αντιπροσωπεύει λογικά και ρεαλιστικά πρότυπα
Πηγή to-gamato.com
http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=87592:ereunapos-blepoun-ton-eauto-tous-ta-uperbara-atoma&catid=74:sites&Itemid=54

Δεν υπάρχουν σχόλια: