Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

ΒΟΟΕΙΔΗ κατά ΑΣΒΩΝ στην ΑΓΓΛΙΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ  ΒΑΣΙΛΕΙΟ, καταπολέμηση της φυματίωσης βοοειδών (TB)
Νοτιοδυτική Αγγλία. Δόθηκε άδεια για εξόντωση του ασβού,  ενός προστατευόμενου είδους ζώου, επειδή έχει συνδυασθεί με τη μετάδοση ασθένειας (TB) στα βοοειδή.
Η πρώτη άδεια (δόθηκε στις 17-9-12) επιτρέπει τη μαζική θανάτωση των ασβών στο Gloucestershire.
Η δεύτερη άδεια δόθηκε σε κτηνοτρόφους για να πυροβολήσουν ασβούς στο West Somerset.
Οι άδειες επιτρέπουν στους αγρότες να θανατώσουν έως και 70% του πληθυσμού των ασβών στις περιοχές που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα της θανάτωσής τους.Ο ασβός θα πυροβοληθεί από σκοπευτές, εάν το μέτρο πετύχει, θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Αγγλία.


Ωστόσο δεν υφίσταται ακόμη καμία επιστημονική απόδειξη για τη μετάδοση της φυματίωσης (ΤΒ) από τους ασβούς στα βοοειδή, δηλαδή δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι ασβοί στην εξάπλωση της φυματίωσης των βοοειδών.
Η συστηματική θανάτωση των ασβών στα μολυσμένα από (ΤΒ) αγροκτήματα και στις γύρω από αυτά περιοχές ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια
Σύμφωνα με την έκθεση Kreb  (η ανάθεσή της έγινε  από το Ην. Βασίλειο για να ριφθεί περισσότερο φως στην επιδημιολογία της φυματίωσης) μετά από 10 χρόνια, υπήρξε μείωση κατά 16% της ασθένειας, αλλά δεν επιβεβαιώνεται η συσχέτιση της μικρής αυτής μείωσης με τη θανάτωση των ασβών.

ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική  στο Ηνωμένο Βασίλειο
μια τέτοιας κλίμακας εξόντωση ενός προστατευόμενου είδους ζώου, επειδή έχει συνδυασθεί με τη μετάδοση ασθενειών στα κατοικίδια ζώα, αντίκειται προς τη Σύμβαση της Βέρνης και την πολιτική της Ευρώπης υπέρ του περιβάλλοντος.

Η Σκωτία έχει απαλλαχτεί από τη φυματίωση
Στην Ουαλία ένα πενταετές πρόγραμμα εμβολιασμού των ασβών θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φυματίωσης
Στη βόρειο Ιρλανδία οι ασβοί θα παγιδευτούν σε κλουβιά, θα εμβολιαστούν και εάν έχουν προσβληθεί από φυματίωση θα θανατωθούν.

Στην Ιρλανδία η σφαγή του ασβού από το 2008 έχει οδηγήσει στον αφανισμό του είδους αλλά η ασθένεια δεν έχει καταπολεμηθεί.

Ο Ασβός (meles meles) περιλαμβάνεται στα είδη του Παρ/τος ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης, πράγμα που σημαίνει ότι καταρχήν είναι προστατευόμενο ζώο. Ωστόσο, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 8, επιτρέπονται παρεκκλίσεις, μεταξύ άλλων λόγων και προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Είναι επίσης σκόπιμο να υπενθυμιστεί εδώ η Οδηγία92/43/ΕΟΚ για την προστασία των φυσικών βιοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας ((ΕΕ Αριθ. L 206, 22.7.1992. )) (Οδηγία των Βιοτόπων). Στην πραγματικότητα ό ασβός δεν απολαμβάνει σήμερα κάποιου καθεστώτος προστασίας, δυνάμει της Οδηγίας.

από το 1998 έως το 2005, 10.979 ασβοί παγιδεύτηκαν σε κλουβιά και πυροβολήθηκαν (σε πληθυσμό περίπου 300.000 ατόμων του είδους)
στη Νέα Ζηλανδία η σφαγή του αγρίου ζώου Brush-tailed possums  (που έχει εισαχθεί από την Αυστραλία για εμπόριο γούνας)  εφαρμόζεται  συστηματικά, γιατί και αυτό το είδος θεωρείται φορέας της (ΤΒ)

Εμβολιασμός, πρόληψη με τεστ και βελτίωση της βιοασφάλειας είναι τα μέτρα που η ηθική επιτρέπει να εφαρμοστούν για την καταπολέμηση της ασθένειας (ΤΒ)
17-10-12     Will a badger cull work? The first licence, allowing a cull to take place in Gloucestershire, was issued on 17 September.
The second one, applied for by a specially formed company "representing farming and land management interests", covers 250 sq km of countryside in West Somerset.
[districts of West Somerset/Taunton Deane and in the Forest of Dean/Tewkesbury area]
The licences allow farmers to cull up to 70% of badgers in the pilot zones.
πηγή
http://www.bbc.co.uk/news/health-19637936

Badger culling completely fails to control bovine TB
A major report, published today by Badgerwatch Ireland and the UK's Badger Trust, calls on consumers to boycott Irish dairy and beef products and to boycott Ireland as a holiday destination.

The fully-referenced report reveals that the virtual extermination of badgers in the Republic of Ireland, with up to 6,000 snares set every night, has failed to control bovine TB.

Trevor Lawson, report author and Badger Trust public affairs advisor, commented: ‘The official persecution of badgers in the Republic of Ireland is an international disgrace and must surely breach the Berne Convention, which protects badgers in Europe.
The grotesque extent of this extermination proves that killing badgers does not control or eradicate bovine TB in cattle. Badgers are a scapegoat for bad farming practices and an inadequate bovine TB testing regime.

πηγή
http://www.wildlifeextra.com/go/news/badger-culling.html#cr

25-10-12  MPs vote emphatically to abandon badger cull
http://www.farmersguardian.com/home/hot-topics/bovine-tb/mps-vote-emphatically-to-abandon-badger-cull/50809.article

92-10-12  Kendall accuses Krebs in badger cull data row
http://www.farmersguardian.com/home/hot-topics/bovine-tb/kendall-accuses-krebs-in-badger-cull-data-row/50873.article

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: