Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Σφάζουν μέσα στο δάσος της Θεσσαλονίκης αιγοπρόβατα

Σφάζουν μέσα στο δάσος της Θεσσαλονίκης αιγοπρόβατα τηρώντας το «έθιμο»
Ο Πέτρος Κεκίτζογλου είναι ένας εκ των εθελοντών που περιφρουρούν το περιαστικό δάσος στη Θεσσαλονίκη από το 2007.
Χθες στο πλαίσιο της περιπολίας που πραγματοποιούσε εντόπισε στο πορτμπαγκάζ ενός Ι.Χ. ένα πρόβατο ζωντανό δεμένο από τα πόδια.
 Όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr μέσα στο δάσος συνηθίζεται να σφάζονται παρανόμως αιγοπρόβατα.
Παλιννοστούντες από τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης κυρίως από την Γεωργία – όπως μας είπε – συνηθίζουν να σφάζουν επί τόπου τα ζώα στο πλαίσιο του εθίμου που λέγεται «Κουρμπάνι».
Αφού σφάξουν οι ίδιοι το ζώο, που έχουν αγοράσει, το περιφέρουν γύρω έναν ναό (συνήθως προτιμούν το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου) και μετά με το αίμα από το σφάγιο σχηματίζουν κόκκινους σταυρούς στο μέτωπο των μελών της οικογένειας και της παρέας.
Αυτή η συνήθεια τους θυμίζει τα μέρη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και βρίσκουν πάντα μια καλή αφορμή (βάπτιση, γάμος κ.ο.κ.) για να γλεντήσουν με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Στη συνέχεια βράζουν το κρέας σε μεγάλα υπαίθρια καζάνια ή το ψήνουν στα κάρβουνα.
Συχνά κρεμούν το κεφάλι του ζώου σε κάποιο δέντρο, ως διακόσμηση και φυσικά πετούν τα εντόσθια και το τομάρι στα αδέσποτα σκυλιά, που περιφέρονται εκεί αναζητώντας τροφή.
Όμως στην Ελλάδα η υπαίθρια σφαγή ζώων απαγορεύεται. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η σφαγή πρέπει να γίνεται μόνο στα νόμιμα αδειοδοτημένα σφαγεία, ώστε να το κρέας να φέρει σφραγίδες, που αποδεικνύουν, ότι έχει ελεγχθεί καταλλήλως αλλά και τα ζωικά υπολείμματα να περνούν από επεξεργασία για να μην καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
Επίσης η νομοθεσία ορίζει την αναισθητοποίηση πριν τη σφαγή για να μην βασανίζονται τα ζώα πριν θανατωθούν. Αν και αυτό δεν συμβαίνει τελικά πουθενά.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Κεκίτζογλου αρκετά συχνά ειδικά το καλοκαίρι έχουν κληθεί να σβήσουν φωτιές, που έχουν προκληθεί από τις φλόγες οι οποίες ξεπήδησαν από τη θράκα την ώρα του ψησίματος του κρέατος.
Η Αστυνομία «χαϊδεύει τα αυτιά» εκείνων που παρανομούν και το Δασαρχείο αδιαφορεί μας είπε. Οι φωτογραφίες που παραχώρησε στο www.zoosos.gr ο κ. Κεκίτζογλου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Τραβήχτηκαν στις 8 Ιανουαρίου 2012 (εκτός από την πρώτη με το πρόβατο μέσα στο Ι.Χ.) στη θέση Άγιος Βασίλειος κοντά στο εκκλησάκι που υπάρχει εκεί. Βλέπετε τα κουταβάκια να τρώνε ό,τι απέμεινε από το κρανίο του κατσικιού.
Ο σφαγέας του ζώου υπερήφανος για το κατόρθωμα του ποζάρει στον φακό και αν παρατηρήσετε στο μέτωπο του έχει κάνει το σήμα του σταυρού με το αίμα.
Το κεφάλι τοποθετημένο στο δέντρο είναι μέρος της διακόσμησης.
Τα πεινασμένα σκυλιά επιδιώκουν να φάνε κάτι από το τομάρι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ στην πηγή
http://www.zoosos.gr/article/2797/sphazoun-mesa-sto-dasos-tes-thessalonikes-aigoprovata-terodas-ethimo

Δεν υπάρχουν σχόλια: