Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008

Πρόξενος στη Θράκη το «γεράκι» της Άγκυρας στο Κόσσοβο


Μουσταφά Σάρνιτς

Η συγκεκριμένη επιλογή διπλωμάτη μεταφράζεται σε ξεκάθαρη επιδίωξη της Τουρκίας για δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης στη Δυτική Θράκη

Μετά την «επιτυχημένη» θητεία στην επιχείρηση απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, έρχεται με φιλοδοξία να οργανώσει και να ηγηθεί των εγκάθετων που ζητούν αυτονόμηση της Θράκης

ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ του τουρκικού κράτους, ειδικός στον παρασκηνιακό έλεγχο μειονοτήτων και διεκπεραιωτής ειδικών αποστολών είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που ακολουθούν τον κ. Μουσταφά Σάρνιτς, τον νέο επικεφαλής του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.

Του Χρήστου Μπόκα


Η θητεία του από το 1999 στην ευαίσθητη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου ως προέδρου του τουρκικού συντονιστικού γραφείου στην Πρίστινα αποδεικνύει ότι μόνο τυχαία δεν είναι η τοποθέτησή του συγκεκριμένου διπλωμάτη στην ηγεσία του ισχυρού συστήματος χειραγώγησης των μουσουλμάνων της Θράκης.

Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που αναφέρουν ότι με την συγκεκριμένη επιλογή γίνεται ξεκάθαρη η επιδίωξη της Τουρκίας να δημιουργήσει κλίμα αποσταθεροποίησης στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, με απώτερο στόχο ακόμα και τη διεκδίκηση από ομάδες εγκάθετων της Άγκυρας αυτονόμησης της περιοχής! Άλλωστε, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η δεκαετής δράση του κ. Σάρνιτς στην Πρίστινα συντέλεσε στην απόσχιση του Κοσσόβου από την Σερβία και την ανεξαρτητοποίησή του.

Τον επόμενο μήνα ο κ. Σάρνιτς θα αναλάβει τον επιτελικό ρόλο του συντονιστή του συστήματος χειραγώγησης και εκτουρκισμού των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, ρόλο που φαίνεται άλλωστε να γνωρίζει καλά.

Η θητεία του στο Κοσσυφοπέδιο και οι πληροφορίες που τον θέλουν να έχει πλούσια δράση στις ενέργειες ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι η ανάθεση του προξενείου στο συγκεκριμένο πρόσωπο μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία ακολουθεί την ίδια στρατηγική με αυτή που εφάρμοσε με τη μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο μ οπότε η ανησυχία εντείνεται, αφού με την ανοχή του ελληνικού κράτους ήδη έχει πετύχει σημαντικούς στόχους. Σημαντικότερος, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναγνωρίσει την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», η οποία, σύμφωνα με νομικούς, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στη συλλογική αναγνώριση της «τουρκικής μειονότητας».

Χρησιμοποιώντας λοιπόν το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προβάλλοντας ζητήματα δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης, αποσκοπούν αποκλειστικά στην εδραίωση αλυτρωτικών σκοπών. Επιδιώξεις που ποτέ δεν διέψευσε το τουρκικό κράτος και που έχουν να κάνουν με την ανεξαρτητοποίηση της Δυτικής Θράκης.. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του προέδρου του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» κ. Ερόλ Κιασίφογλου στην εφημερίδα «Turkish Daily News», αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου: "Ελπίζω το Κόσσοβο να γίνει το παράδειγμα για τους Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα και για τα δικαιώματα που θα τους δοθούν".

Ο κ. Σάρνιτς, λοιπόν, μετά την επιτυχή θητεία του στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται στην Κομοτηνή ώστε να επιδοθεί στο γνώριμό του έργο: την καλλιέργεια κλίματος αποσταθεροποίησης, αυτή την φορά στο εσωτερικό της Ελλάδας.

«Ο κ. Σάρνιτς αναλαμβάνει συγκεκριμένη αποστολή. Άλλωστε, η πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι να μπαίνει στην Κύπρο, να παραβιάζει το Αιγαίο και να προκαλεί προβλήματα στη Θράκη. Αυτή η πολιτική θα ακολουθηθεί και από τον νέο πρόξενο. Για αυτό και το γεγονός ότι θήτευσε στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου δεν με εκπλήσσει που τον επέλεξαν» λέει ο Παναγιώτης Σγουρίδης, βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ.(σ.σ. Ο κ. Σγουρίδης καλά θα κάνει να ελέγξει το τι λένε κάποιοι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το τι λέει και κάνει η Καραχασάν)


Πηγή:Πρώτο Θέμα
αρ.φυλ.192 σελ.42

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα να δεις η τουρκαλβανική μπουκόφατσα!!!