Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων

13 Ιουνίου 2024 
Η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων
Ένας 37χρονος άνδρας πέθανε ως αποτέλεσμα της ασθένειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας

Ένας άνδρας πέθανε στη Νότια Αφρική από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων (Mpox), ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας της χώρας, Joe Phaahla. Πέντε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έχουν αναφερθεί στη χώρα.
Ο Phaahla δήλωσε ότι οι τρεις από τους πέντε άνδρες γύρω στα τριάντα που προσβλήθηκαν από τον ιό είναι από την επαρχία KwaZulu-Natal, οι άλλοι δύο είναι από την επαρχία Gauteng. Από τα πέντε κρούσματα, ένας 37χρονος άνδρας πέθανε τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Tembisa του Γιοχάνεσμπουργκ, δύο παραμένουν στο νοσοκομείο και δύο έχουν πάρει εξιτήριο.
«Και τα πέντε κρούσματα ταξινομήθηκαν ως «σοβαρά» σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που απαιτούν νοσηλεία», είπε ο υπουργός. «Τα κρούσματα έχουν συννοσηρότητες και έχουν αναγνωριστεί ως βασικοί πληθυσμοί, Άντρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM)», πρόσθεσε.
Το Mpox μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο, μολυσμένα υλικά ή μολυσμένα ζώα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα ανεξήγητο οξύ εξάνθημα, πόνο στην πλάτη, πρησμένους λεμφαδένες, ξαφνικό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στους μύες και στο σώμα και χαμηλή ενέργεια.
Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους μακάκου στα τέλη της δεκαετίας του 1950. 
Η ανθρώπινη ευλογιά των πιθήκων έλαβε το όνομά της τη δεκαετία του 1970, πολύ πριν ο ΠΟΥ εκδώσει τον οδηγό «βέλτιστες πρακτικές στην ονομασία ασθενειών» το 2015.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το πρώτο κρούσμα ανθρώπου αναφέρθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (τότε Ζαΐρ) το 1970, όπου η ασθένεια παραμένει ενδημική.
Υπήρξαν 97.208 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 117 χώρες μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2022 και 31 Μαΐου 2024, με αποτέλεσμα 186 θανάτους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η Νότια Αφρική κατέγραψε πέντε κρούσματα Mpox το 2022, χωρίς να αναφέρθηκε κανένα κρούσμα το 2023.
Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής τόνισε ότι στόχος της χώρας είναι να εξασφαλίσει ένα απόθεμα του αντιιικού φαρμάκου Tecovirimat για γρήγορη ανάπτυξη, εάν η τρέχουσα κατάσταση κλιμακωθεί σε ευρύτερο ξέσπασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: