Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Blackout στα Βαλκάνια: Τεράστια διακοπή ρεύματος σε Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία, Ερζεγοβίνη και Αλβανία

Blackout στα Βαλκάνια: Τεράστια διακοπή ρεύματος σε Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία, Ερζεγοβίνη και Αλβανία
25 Ιουνίου 2024 

ένα μεγάλης κλίμακας μπλακ άουτ στα Βαλκάνια δείχνει πόσο σημαντική και ταυτόχρονα ευάλωτη είναι μια ασφαλής παροχή ρεύματος. Είναι επικίνδυνο να παίζεις με το ηλεκτρικό σύστημα, όπως κάνουν οι Πράσινοι στη Γερμανία.
Η αιτία της μαζικής διακοπής ρεύματος της Παρασκευής στα Βαλκάνια δεν είναι ξεκάθαρη. 
Στις 12:25 το ηλεκτρικό δίκτυο κατέρρευσε σε Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία.
Οι πόλεις Ντουμπρόβνικ, Ζαντάρ και Σπλιτ ήταν επίσης χωρίς ρεύμα, όπως και η πρωτεύουσα Σεράγεβο.

Ξαφνικά σκοτείνιασε σε σπίτια, γραφεία και επιχειρήσεις και οι υπολογιστές χωρίς εφεδρική μπαταρία απέτυχαν. Σταμάτησαν τρένα, τραμ και ηλεκτρικά τρόλεϊ.
Όχι μόνο τα φανάρια και οι ανελκυστήρες έμειναν χωρίς ρεύμα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έρεε πλέον νερό από τις βρύσες. Τα συστήματα συναγερμού έσβηναν μερικές φορές. Στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, την Ποντγκόριτσα, για παράδειγμα, η διακοπή ρεύματος προκάλεσε επίσης κατάρρευση της παροχής νερού και οι αντλίες δεν είχαν δική τους παροχή ρεύματος.
Οι ζημιές, για παράδειγμα σε ευαίσθητα χειριστήρια σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει συχνά κατά τις απότομες διακυμάνσεις τάσης και διακοπές ρεύματος, δεν είναι ακόμη γνωστές.

Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σε όλο το Μαυροβούνιο, με εξαίρεση το βόρειο τμήμα. Αυτό είχε αμέσως αντίκτυπο στις γειτονικές χώρες της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. ( Blackout: Ασφαλές ηλεκτρικό δίκτυο; Η ασυμφωνία μεταξύ των επίσημων στατιστικών και της πικρής πραγματικότητας )
Η υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει βλάβη στη γραμμή σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Στην Αλβανία, δεν υπήρχε πλέον ηλεκτροδότηση στις πόλεις Τίρανα, Δυρράχιο, Σκόδρα και Σαράντα, μεταξύ άλλων.

Οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου κατάφεραν να περιορίσουν τη διακοπή και να προστατεύσουν το ευρωπαϊκό δίκτυο από αστοχία. Το δίκτυο είναι συνδεδεμένο στην Ευρώπη. Διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν και εδώ.Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σταδιακά περίπου μία ώρα μετά την κατάρρευση. Στη συνέχεια, ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου, το Μαυροβούνιο Ηλεκτρικό Σύστημα Μεταφοράς (CGES) ανακοίνωσε επίσημα σε συνέντευξη Τύπου γύρω στις 4 μ.μ. την Παρασκευή ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε όλες τις πόλεις.
Τίποτα δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα για την αιτία. Ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων του Μαυροβουνίου Sasa Mujović κατηγόρησε την έντονη ζέστη. Οι θερμοκρασίες έως και 37 βαθμούς προκάλεσαν τη λειτουργία του κλιματισμού και την δραματική αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος.
Αρνήθηκε ότι το ηλεκτρικό σύστημα του Μαυροβουνίου ήταν η αιτία. »Βιώνουμε μια περιφερειακή καταστροφή στο ηλεκτρικό δίκτυο και θα ήταν εξαιρετικά λάθος να κατηγορήσουμε το Μαυροβούνιο γι' αυτό.
Το πρόβλημα προέκυψε ως αποτέλεσμα της αύξησης του ημερήσιου φορτίου και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι υψηλές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι οι εναέριες γραμμές δεν μπορούν πλέον να ψύχονται σωστά. Θερμαίνονται υπό υψηλό φορτίο και η θερμότητα δεν μπορεί πλέον να διαχέεται σωστά στον περιβάλλοντα αέρα.
Η μόνη λύση των βοηθητικών υπηρεσιών: μειώστε το φορτίο. Αδέξια όταν η ζήτηση είναι υψηλή και μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταφερθούν.
Όπως ανέφερε η ειδησεογραφική πύλη του Μαυροβουνίου «Vijesti», επικαλούμενη τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου CGES, μια πυρκαγιά σε υποσταθμό του Μαυροβουνίου στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσε να έχει προκαλέσει το υπερπεριφερειακό μπλακ άουτ. Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε γραμμή μεταφοράς 400 κιλοβάτ σε δυσπρόσιτο έδαφος κοντά στο Γκακ.
Το CGES είπε ότι αυτή η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα περιφερειακής αναταραχής. Παρεμπιπτόντως, η «Vijesti» αναφέρει ότι η κοινή επιχείρηση CGES ζήτησε τη χρήση ελικοπτέρου μόνο στις 14:30, δύο ώρες μετά τη διακοπή ρεύματος.
Γρήγορα εμφανίστηκαν επίσης φήμες για κυβερνοεπιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος.
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ENTSO-e ερευνά τη διαδικασία και τα αίτια του μπλακ άουτ.
Αυτό θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες, όλα τα σχετικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων από τους μεμονωμένους προμηθευτές, πρέπει να συλλεχθούν και να αξιολογηθούν και οι μεμονωμένες ροές φορτίου πρέπει να ανιχνευθούν λεπτομερώς. Αυτές είναι πολύπλοκες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Ο διευθυντής διαχείρισης ενεργειακών συστημάτων στην κροατική εταιρεία HOPS, Danko Blažević, επεσήμανε μάλιστα δημόσια αυτούς τους κινδύνους.
Το περιστατικό θα μπορούσε θεωρητικά να έχει επηρεάσει όλη την Ευρώπη, είπε, δείχνοντας ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της ηπειρωτικής Ευρώπης, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο.
Το μειονέκτημα είναι ότι τέτοιες διαταραχές μεταδίδονται από το σύστημα μιας χώρας στο σύστημα μιας άλλης χώρας.
Ο ρόλος που παίζουν οι λεγόμενες «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» πιθανότατα θα συζητηθεί επίσης. Με κάθε πρόσθετο φωτοβολταϊκό σύστημα και κάθε πρόσθετη ανεμογεννήτρια, η πολύ ξαφνική τροφοδοσία ενέργειας αυξάνεται και προκαλεί ολοένα μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις ροές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ranko Redžić, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Διανομής, το ανέφερε εν παρόδω [παρενθετικά] σε συνέντευξη Τύπου. «Η αιτία μπορεί επίσης να είναι η «πράσινη αλλαγή», καθώς αυτή η αγορά είναι πολύ ενεργή.
Πάνω από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνιο, για παράδειγμα, παράγεται ήδη από «ανανεώσιμες πηγές», επευφημεί το «Germany Trade & Invest»:
«Με την πρώτη ματιά, η πράσινη μετάβαση στο Μαυροβούνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». Αλλά αυτή η ενέργεια προέρχεται συχνά από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται σε χρόνια με λίγες βροχοπτώσεις. Ως εκ τούτου, η χώρα πρέπει να εισάγει ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα πρέπει να αποσυρθεί από το δίκτυο το 2023 για «περιβαλλοντικούς λόγους».
Τώρα, στην τρέλα της ενεργειακής μετάβασης, θα προστεθούν περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικοί σταθμοί - όλα αυτά αποτελούν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες:
«Η επέκταση ανοίγει επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους προγραμματιστές έργων και τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκεί, όλο και περισσότερα ηλιακά συστήματα φυτεύονται στις στέγες, αυξάνοντας την ευπάθεια του ηλεκτρικού ρεύματος εάν τροφοδοτούν με μεγάλη διακύμανση ενέργεια στο δίκτυο».
Αυτό το μεγάλης κλίμακας μπλακ άουτ στα Βαλκάνια δείχνει πόσο σημαντική και ταυτόχρονα ευάλωτη είναι μια ασφαλής παροχή ρεύματος. Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι η τρέχουσα ταλαιπωρία με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή από τους Πράσινους στη Γερμανία και πώς μεταφέρεται σε άλλες χώρες υπό τον τίτλο «Μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες».
Σε κλάσματα του δευτερολέπτου, μεγάλες διακοπές επηρεάζουν το ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει 29 χώρες από την Πορτογαλία έως την Πολωνία, από τη Δανία έως τη Σικελία και του οποίου οι γεννήτριες και οι μηχανές πρέπει να ταλαντώνονται με τον ίδιο ρυθμό χιλιοστών του δευτερολέπτου, δηλαδή 50 Hz.
Επιτρέπονται μόνο εξαιρετικά μικρές ανοχές μεταξύ 49,85 – 50,15 Hz. Η συχνότητα του δικτύου μπορεί να κυμαίνεται μόνο κατά πέντε τοις εκατό, έτσι ώστε το δίκτυο να παραμείνει σταθερό και η παροχή ρεύματος να λειτουργεί.
Όταν οδηγεί σε λόφους και κοιλάδες, ένας οδηγός θα πρέπει να διατηρεί τον κινητήρα του σε ταχύτητα 3.000 στροφών και να μην χρησιμοποιεί το πόδι του γκαζιού για να διατηρεί την ταχύτητα κάτω ή πάνω από τις 2.988 και τις 3.012 στροφές.
Απαιτητικό έργο.
----------------------
Μια σημαντική διακοπή ρεύματος έπληξε πρόσφατα τα Βαλκάνια, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρική ενέργεια μεγάλα τμήματα του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας. Η διακοπή, που συνέβη κατά τη διάρκεια ενός σφοδρού καύσωνα, προκάλεσε σημαντικές διαταραχές στις καθημερινές υπηρεσίες και στη λειτουργία των υποδομών. Οι αρχές σε όλες τις χώρες εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ενώ οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η αυξημένη χρήση κλιματιστικών λόγω του καύσωνα μπορεί να είχε συμβάλει στη διακοπή. Στο Μαυροβούνιο, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ η εταιρεία διανομής CEDIS ανέφερε ότι "διακοπές στο δίκτυο" προκάλεσαν τη διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στη Βοσνία, δεν υπήρχε ρεύμα στην πρωτεύουσα Σαράγεβο και στις πόλεις Μπάνια Λούκα και Μόσταρ. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Στην Κροατία, η κυκλοφορία στην παραθαλάσσια πόλη του Σπλιτ διακόπηκε μετά την αποτυχία των φαναριών, ενώ οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονταν σε όλη την πόλη. Η κροατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας HEP ανέφερε ότι η διακοπή σε μέρη της χώρας προκλήθηκε από "μια διεθνή διαταραχή που επηρέασε αρκετές χώρες" χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες. Η Αλβανία επίσης επηρεάστηκε, με την τηλεοπτική εταιρεία Top Channel να αναφέρει ότι η πρωτεύουσα Τίρανα και αρκετές πόλεις έμειναν χωρίς ρεύμα. Οι λειτουργοί δήλωσαν ότι άρχισαν να αποκαθιστούν την παροχή ρεύματος το απόγευμα της Παρασκευής. Η ακριβής αιτία της διακοπής παραμένει άγνωστη, αλλά οι κροατικές αρχές δήλωσαν ότι δεν συνέβη στην Κροατία και εικάζεται ότι μπορεί να συνέβη κάπου μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Αυτές είναι όλες προκαταρκτικές πληροφορίες και ενδέχεται να χρειαστούν έως και έξι μήνες πριν μάθουμε τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας για το περιστατικό.
===================
Παρόμοια περιστατικά διακοπής ρεύματος έχουν συμβεί και στο παρελθόν στην περιοχή των Βαλκανίων, με τις πιο συχνές αιτίες να είναι η υπερφόρτωση των δικτύων λόγω αυξημένης ζήτησης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια καύσωνων, και τεχνικές βλάβες. Συχνά, οι διακοπές αυτές επηρεάζουν μεγάλες περιοχές και πολλές χώρες ταυτόχρονα, καθώς τα συστήματα διανομής είναι διασυνδεδεμένα και μια διαταραχή σε ένα σημείο μπορεί να έχει αλυσιδωτές συνέπειες. Η ανάγκη για αξιόπιστη ηλεκτροδότηση είναι κρίσιμη, ειδικά κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων όπως οι καύσωνες, όπου η χρήση κλιματιστικών αυξάνεται δραματικά. Η διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου και η πρόληψη τέτοιων περιστατικών απαιτεί συνεχή επένδυση και αναβάθμιση των υποδομών, καθώς και την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και τη διαχείριση του φορτίου. Επιπλέον, η εκπαίδευση του κοινού για την υπεύθυνη χρήση της ενέργειας και η ενθάρρυνση της ενεργειακής απόδοσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διακοπών. Οι αρχές και οι εταιρείες ενέργειας συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου, ενώ η διασυνοριακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντίδραση σε τέτοια περιστατικά. Η ανταλλαγή πληροφοριών και η συντονισμένη δράση μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις διακοπές και να επιταχύνουν την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Τέλος, η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η διαφοροποίηση των πηγών παραγωγής μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από μονοπάτια διανομής και να αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια. Η πρόσφατη διακοπή ρεύματος στα Βαλκάνια υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς προσοχής και βελτίωσης των ενεργειακών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: