Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια μυστηριώδη εγκεφαλική νόσο. Οι αρχές απαγόρευσαν τη μελέτη του

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια μυστηριώδη εγκεφαλική νόσο. Οι αρχές απαγόρευσαν τη μελέτη του
22-6-24


Οι καναδικές αρχές απαγόρευσαν εσκεμμένα τη μελέτη μιας άγνωστης εγκεφαλικής νόσου που θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 350 άτομα. Αυτή η κατηγορία διατυπώθηκε από τον Καναδό νευροεπιστήμονα Samuel Weiss, αναφέρει ο Guardian , επικαλούμενος το email του επιστήμονα.
Τα συμπτώματα της νόσου κυμαίνονται από αυξημένη σιελόρροια έως παράξενες αισθήσεις στο δέρμα. Στην αρχή οι γιατροί θεώρησαν ότι επρόκειτο για λανθασμένες διαγνώσεις. Αλλά ξαφνικά απαγορεύτηκε στους γιατρούς να μελετήσουν το θέμα.
«Την άνοιξη του 2021, ήμουν απίστευτα αισιόδοξος ότι η πλήρης προσπάθεια της κυβέρνησης να λύσει αυτό το μυστήριο ήταν προ των πυλών. Ωστόσο, οι επιστημονικές προσπάθειες περιορίστηκαν σύντομα μετά από αίτημα των [ομοσπονδιακών και περιφερειακών] κυβερνήσεων».

Samuel Weiss, νευροεπιστήμονας
Σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα «ήταν πρόθυμη να δεσμεύσει τόσο οικονομικούς όσο και ανθρώπινους πόρους» για να ερευνήσει τη μυστηριώδη ασθένεια, αλλά οι επιστήμονες στερήθηκαν το δικαίωμα να τη μελετήσουν.

Η ασθένεια έχει συγκριθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή τη νόσο του Πάρκινσον. Ίσως προκαλείται από περιβαλλοντικές συνθήκες.

Στην επιστολή, ο Βάις ζήτησε επίσης συγγνώμη από όσους επλήγησαν από την ασθένεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άγνωστη ασθένεια έπληξε περίπου 350 άτομα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Weiss δεν είναι ο πρώτος επιστήμονας που ανακοίνωσε την απαγόρευση μελέτης μιας μυστηριώδους εγκεφαλικής νόσου. Στις αρχές Ιουνίου , αναφέρθηκε ότι απαγορεύτηκε επίσης στον Καναδό μικροβιολόγο Michael Coulthart να ερευνήσει μια άγνωστη νευρολογική ασθένεια που παρατηρήθηκε σε 200 άτομα στην επαρχία του New Brunswick .

Δεν υπάρχουν σχόλια: