Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Οι επιστήμονες καλλιεργούν φυτά σε σεληνιακό χώμα για πρώτη φορά

Οι επιστήμονες καλλιεργούν φυτά σε χώμα από το φεγγάρι για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια ομάδα αστροβιολόγων καλλιέργησε φυτά σε έδαφος που έφερε στη Γη από τη Σελήνη. Αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει ένα νέο ορόσημο στη μελέτη όχι μόνο των ιδιοτήτων της Σελήνης, αλλά και του βαθέως διαστήματος.

Το άρθρο των ερευνητών δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Biology και ο Eurek Alert μιλάει εν συντομία για την εργασία. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Απέδειξε ότι τα χερσαία φυτά μπορούσαν κάλλιστα να βλαστήσουν και ακόμη και να αναπτυχθούν σε σεληνιακό έδαφος. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης πώς ακριβώς αντιδρούν τα φυτά βιολογικά στο σεληνιακό έδαφος, επειδή ο σεληνιακός ρεγόλιθος είναι ριζικά διαφορετικός από το έδαφος στη Γη.

Για το πείραμα επιλέχθηκαν οι σπόροι ενός φυτού του γένους Arabidopsis (ροκκάρδαμο) από την οικογένεια Brassicaceae. Αυτά είναι μικρά λουλούδια που σχετίζονται με το λάχανο και τη μουστάρδα. Η πολυπλοκότητα των δοκιμών ήταν ότι οι ερευνητές είχαν συλλέξει μόνο 12 γραμμάρια ρεγόλιθου στη Σελήνη κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo. Ως εκ τούτου, το πείραμα σχεδιάστηκε προσεκτικά.

Οι αστροβιολόγοι έχουν σπείρει σπόρους όχι μόνο στο σεληνιακό, αλλά και στην «επίγεια ουσία» AO-1A, η οποία μιμείται το πραγματικό σεληνιακό έδαφος. Οι σπόροι φυτεύτηκαν επίσης σε προσομοιωμένα αρειανά εδάφη. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι τα φυτά αντιδρούν στον ρηγόλιθο με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν στο χερσαίο έδαφος. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές παρατήρησαν διαφορές μεταξύ των φυτών που καλλιεργούνται σε φυσικό ρηγόλιθο και του προσομοιωμένου εδάφους. Έτσι, μερικά από τα φυτά του ρεγολίθου ήταν μικρότερα από τα συγγενικά τους και αναπτύχθηκαν πιο αργά.

Τέτοιες διαφορές, σύμφωνα με τους συγγραφείς του έργου, είναι φυσικά σημάδια ότι τα φυτά «δούλεψαν» για να αντιμετωπίσουν τη χημική και δομική σύνθεση του σεληνιακού εδάφους. Αυτή η υπόθεση επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια περαιτέρω κατά την ανάλυση των γονιδίων των αναπτυσσόμενων φυτών.

«Σε γενετικό επίπεδο, τα φυτά χρησιμοποιούσαν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων όπως το αλάτι και τα μέταλλα ή το οξειδωτικό στρες, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα φυτά αντιλαμβάνονται το σεληνιακό έδαφος ως στρεσογόνο», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Anna-Lisa Pohl.

Τα δεδομένα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του πειράματος θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος της μείωσης του επιπέδου στρες των φυτών. Ίσως στο μέλλον αυτό να βοηθήσει την ανθρωπότητα στον αποικισμό της σελήνης.

---------------------

Οι επιστήμονες καλλιεργούν φυτά σε σεληνιακό έδαφος για πρώτη φορά

13/05/2022

Οι επιστήμονες δεν είχαν ιδέα εάν κάτι θα αναπτυσσόταν στο σκληρό σεληνιακό έδαφος και ήθελαν να δουν αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια τροφής από σεληνιακούς εξερευνητές. Τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν.

«Τα φυτά στην πραγματικότητα αναπτύσσονται σε σεληνιακό υλικό. Αστειεύεσαι?" είπε ο Robert Ferl του Ινστιτούτου Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Ο Ferl και οι συνεργάτες του φύτεψαν κάρδαμο σε σεληνιακό έδαφος που έφερε στη Γη η αποστολή Apollo 11 - ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin και άλλοι αστροναύτες. Τα καλά νέα είναι ότι όλοι οι σπόροι φύτρωσαν.

Το μειονέκτημα ήταν ότι μετά την πρώτη εβδομάδα, η τραχύτητα και άλλες ιδιότητες του σεληνιακού εδάφους έκαναν τα ζιζάνια να αναπτυχθούν πιο αργά από τα σπορόφυτα που φυτεύτηκαν σε ψεύτικο (προσομοιωμένο σεληνιακό έδαφος από τη Γη. Τα περισσότερα από τα φυτά «φεγγαριού» αποδείχθηκαν μικρού μεγέθους.

Όσο περισσότερο το έδαφος ήταν εκτεθειμένο στην κοσμική ακτινοβολία και τον ηλιακό άνεμο στη Σελήνη, τόσο χειρότερα επηρέαζε την ανάπτυξη των φυτών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δείγματα του Apollo 11 που εκτέθηκαν στα στοιχεία για μερικά δισεκατομμύρια χρόνια περισσότερο ήταν τα λιγότερο ευνοϊκά ανεπτυγμένα.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός να συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να καλλιεργήσεις φυτά», δήλωσε ο Simon Gilroy, βιολόγος διαστημικών φυτών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Το πραγματικό επόμενο βήμα είναι να πάτε και να το κάνετε στην επιφάνεια του φεγγαριού».

Το σεληνιακό έδαφος είναι γεμάτο από μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού από κρούσεις μικρομετεωριτών που χτύπησαν τα σεληνιακά προσεδάφια Apollo παντού και έφθειραν τις διαστημικές στολές των αστροναυτών.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι η χρήση νεότερων γεωλογικών τοποθεσιών στη Σελήνη, όπως οι ροές λάβας.

382 κιλά πετρωμάτων και χώματος της Σελήνης παραδόθηκαν από έξι πληρώματα του Apollo. Το μεγαλύτερο μέρος της σεληνιακής κρύπτης παρέμεινε κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι οι ερευνητές πειραματίστηκαν με χώμα από ηφαιστειακή τέφρα στη Γη. Τελικά, η NASA έδωσε 12 γραμμάρια σε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα πέρυσι και η πολυαναμενόμενη φύτευση έγινε τον περασμένο Μάιο στο εργαστήριο.

Οι επιστήμονες της Φλόριντα ελπίζουν να ανακυκλώσουν το σεληνιακό τους έδαφος αργότερα φέτος φυτεύοντας περισσότερο κάρδαμο και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε άλλη βλάστηση.

==============

πηγές 13-5-22

https://rg.ru/2022/05/13/rasteniia-v-pochve-s-luny.html

https://esoreiter.ru/news/0522/issledovateli-vpervye-smogli-vyrastit-rasteniya-v-lunnom-grunte.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: