Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Η νέα παραλλαγή Omicron θα μπορούσε να σημάνει τέλος για την πανδημία Covid-19, υποστηρίζει ο κορυφαίος Ρώσος επιστήμονας Anatoly Altshtein

Η νέα παραλλαγή Omicron θα μπορούσε να σημάνει τέλος για την πανδημία Covid-19 – κορυφαίος Ρώσος επιστήμονας

Ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του Covid-19 που πυροδότησε φόβους για ανθεκτικότητα στα εμβόλια, προκάλεσε ακυρώσεις πτήσεων και οδήγησε το χρηματιστήριο σε κατακόρυφη πτώση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να βοηθήσει να τερματιστεί η πανδημία, ισχυρίστηκε ένας Ρώσος ιολόγος.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ταμπλόιντ KP της Μόσχας, ο Anatoly Altshtein, ιολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, που πρωτοστάτησε στο ρωσικό Sputnik V, είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θανατηφόρα ή μολυσματική μπορεί να είναι η νέα παραλλαγή Omicron. είναι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και αν εξαπλωθεί ταχύτερα από τον προκάτοχό του, γνωστό ως Delta, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να γίνει η κυρίαρχη μορφή του ιού.

Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, είπε, δεν είναι ξεκάθαρο ότι το Omicron σημαίνει υψηλότερους αριθμούς νεκρών από ό,τι σήμερα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η παραλλαγή Omicron θα μπορούσε να είναι λιγότερο παθογόνος» , συνέχισε, δηλαδή λιγότερο ικανή να προκαλέσει επιβλαβή μόλυνση.

Εξηγώντας την επιστήμη πίσω από την υπόθεση, ο Altshtein είπε ότι «βλέπουμε ήδη το Omicron να έχει πολλές μεταλλάξεις, περισσότερες από το Delta. Περισσότερα από τριάντα χιλιάδες σε ένα μόνο γονίδιο της πρωτεΐνης ακίδας του. Είναι πάρα πολλά και σημαίνει ότι ο ιός έχει ασταθές γονιδίωμα. Κατά κανόνα, αυτού του είδους ο μολυσματικός παράγοντας γίνεται λιγότερο επικίνδυνος, επειδή εξελικτικά, ένας συντριπτικός αριθμός μεταλλάξεων οδηγεί σε αποδυνάμωση της ικανότητας του ιού να προκαλεί ασθένειες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν αυτός ο κανόνας ισχύει, τότε το Omicron θα ήταν θανατηφόρο μόνο σε ένα μικρό κλάσμα των περιπτώσεων και θα γινόταν σαν άλλες κοινές εποχιακές λοιμώξεις.

Τόνισε ότι εξακολουθούμε να καταλαβαίνουμε λίγα για τη νέα παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε από Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα, και ότι ήταν καλύτερο να είμαστε προσεκτικοί όσο ερευνώνται τα χαρακτηριστικά της.

Ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και του Ισραήλ, έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύουν όλους τους ξένους ταξιδιώτες.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι η παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται ευρέως», είπε ο καθηγητής Altshtein, «αλλά ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί η πιο παθογόνος παραλλαγή, επιδεινώνοντας τη μόλυνση».

30-11-21

https://www.rt.com/russia/541735-omicron-variant-covid19-pandemic/

Δεν υπάρχουν σχόλια: