Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Η Big Pharma αποκαλύπτει τα σχέδιά της για το υπερμεταλλαγμένο στέλεχος Omicron

Η Big Pharma αποκαλύπτει τα σχέδιά της για το στέλεχος Omicron

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο έχουν ανακοινώσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής Covid-19, που ονομάστηκε Omicron, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για την τροποποίηση των υπαρχόντων εμβολίων και την ανάπτυξη νέων ενισχυτών.

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ορίζει το Omicron ως την πιο πρόσφατη «παραλλαγή ανησυχίας» μετά από μια έκτακτη συνάντηση στις 26-11-21, προειδοποιώντας ότι το εξαιρετικά μεταλλαγμένο στέλεχος θα μπορούσε να είναι πιο μολυσματικό από αυτά που είδαμε πριν, η Big Pharma ξεκίνησε γρήγορα σε λειτουργία PR, PR-mode  καθώς πολλά οι εταιρείες έσπευσαν να περιγράψουν πώς θα καταπολεμήσουν τη νέα παραλλαγή.

Η Pfizer – η οποία έχει παραγάγει έναν από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους εμβολιασμούς Covid στον κόσμο μαζί με τον Γερμανό συνεργάτη της BioNTech – είπε στο Fox Business ότι «παραμένει σε εγρήγορση» και « παρακολουθεί συνεχώς» νέες παραλλαγές που θα μπορούσαν «δυνητικά να ξεφύγουν από την προστασία» από το εμβόλιο της.

«Σε περίπτωση που προκύψει [μια] παραλλαγή διαφυγής εμβολίου, η Pfizer και η BioNTech αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να αναπτύξουν και να παράγουν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά αυτής της παραλλαγής σε περίπου 100 ημέρες, με την επιφύλαξη της ρυθμιστικής έγκρισης», πρόσθεσε η εταιρεία, αν και δεν ανέφερε εάν μέχρι στιγμής είχε διεξαχθεί κάποια συγκεκριμένη έρευνα στο Omicron.

Η BioNTech, σε ξεχωριστή δήλωση, σημείωσε ότι το Omicron «διαφέρει σημαντικά από τις παραλλαγές που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως, καθώς έχει πρόσθετες μεταλλάξεις που εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδας», αναφερόμενος στον μηχανισμό με τον οποίο ο κοροναϊός αποκτά πρόσβαση στα κύτταρα-ξενιστές και προκαλεί μόλυνση. Η εταιρεία είπε επίσης ότι μια λεγόμενη «παραλλαγή διαφυγής» θα μπορούσε «να απαιτήσει προσαρμογή του εμβολίου μας εάν η παραλλαγή εξαπλωθεί παγκοσμίως».

Η Moderna και η Johnson & Johnson, δύο άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές εμβολίων Covid, εξέδωσαν παρόμοια μηνύματα την Παρασκευή, με την τελευταία εταιρεία να δηλώνει ότι ήδη δοκιμάζει ένα ενισχυτικό εμβόλιο για υγιείς ενήλικες που περιέχει διπλάσια δόση εμβολίου από αυτή που έχει εγκριθεί επί του παρόντος. Η Moderna είπε επίσης ότι τώρα μελετά δύο υποψηφίους ενισχυτές ειδικά σχεδιασμένους για να «προβλέπουν μεταλλάξεις όπως αυτές που έχουν εμφανιστεί στην παραλλαγή Omicron».

Η J&J, της οποίας το εμβόλιο μίας δόσης διαφέρει από τα άλλα στην αγορά, είπε επίσης στο Fox ότι δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού Janssen έναντι του Omicron και «παρακολουθεί στενά» τις μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού.

«Είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί η νέα παραλλαγή»,  παραδέχτηκε ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V, σε συνέντευξή του στο RT την Παρασκευή. Εάν αποδειχθεί ότι το στέλεχος είναι ανθεκτικό στα τρέχοντα εμβόλια, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ρώσοι επιστήμονες θα μπορούσαν  «πραγματικά να προσαρμόσουν γρήγορα το Sputnik V στη νέα παραλλαγή».

Μετά από συνάντηση με Κινέζους ερευνητές για να συζητηθεί η δυνατότητα συνδυασμένων εμβολιασμών, ο Ντμίτριεφ ζήτησε επίσης βαθύτερη διεθνή συνεργασία για τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου εμβολίων για την καταπολέμηση πιο επικίνδυνων στελεχών.

Ο χαρακτηρισμός του Omicron από τον ΠΟΥ, γνωστός και ως παραλλαγή B.1.1.529, προκάλεσε σχεδόν παγκόσμιο πανικό την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών σε χώρες σε πολλές ηπείρους και των δεξαμενών χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο. Παρά τον συναγερμό, ωστόσο, λίγα είναι ακόμη γνωστά για το νέο στέλεχος – ούτε εάν είναι πιο μεταδοτικό ή θανατηφόρο σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές – και ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες έρευνας για να ξεκινήσει η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.

27-11-21

https://www.rt.com/news/541485-big-pharma-omicron-variant/

Δεν υπάρχουν σχόλια: