Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Εδώ και δυο εβδομάδες περίπου, το Κανάλι 6 της Ξάνθης και ο δημοσιογράφος Σεμπαίδήν Καραχότζα ξεκίνησαν κάτι που μέχρι σήμερα ούτε να σκεφτεί δεν τολμούσε κανένας. Έτσι για πρώτη φορά στα ιστορικά, μεταδίδεται 4 φορές την ημέρα, από έναν τηλεοπτικό σταθμό που εκπέμπει σε ολόκληρη την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δελτίο ειδήσεων στην πομάκικη γλώσσα και ήδη η τηλεθέαση του έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία των πρωτεργατών αυτού του εγχειρήματος ενώ έξω στην κοινωνία, μόνο θετικά είναι τα σχόλια που ακούγονται για την προσπάθεια αυτή.

Οι δυσκολίες βέβαια είναι πολλές, όχι μόνο γιατί απαιτείται δουλειά αρκετών ωρών ώστε να μεταφραστούν οι ειδήσεις στην πομακική και να βγουν στον αέρα, αλλά κυρίως γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικό είναι για το τουρκικό προξενείο τους και τους 3500 περίπου έμμισθους συνεργάτες του στη Θράκη, ένα τέτοιο βήμα που καταρρίπτει πανηγυρικά το επιχείρημα εκείνων που τόσα χρόνια προσπαθούν να πείσουν πάνω από 40000 πομάκους ότι η μητρική τους γλώσσα είναι μια γλώσσα άχρηστη αφού κανείς δε μπορεί να τη χρησιμοποιήσει πουθενά εκτός από το σπίτι του. Κι όμως, ο κάθε Πομάκος μπορεί ακόμα και να ενημερώνεται στη γλώσσα του για την καθημερινή επικαιρότητα τόσο της Ξάνθης όσο και της υπόλοιπης χώρας.

Επειδή όμως, όπως άλλωστε προανέφερα, για να υπάρχει αυτό το δελτίο ειδήσεων στην πομάκικη γλώσσα απαιτείται επιπλέον δουλειά τόσο από το δημοσιογραφικό όσο και από το τεχνικό προσωπικό του Καναλιού 6, είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας ή και περισσότερων χορηγιών ώστε να καλύπτεται το κόστος αυτών των παραπάνω ορών εργασίας, ένα κόστος που για την ώρα το καλύπτει το ίδιο το Κανάλι αλλά κανείς δε ξέρει αν και για πόσο ακόμα θα μπορεί να καλύπτει αυτό το επιπλέον κόστος.

Η χορηγία είναι 200 ευρώ συν Φ.Π.Α 21%, δηλαδή 242 ευρώ το μήνα ενώ οι προβολή του χορηγού γίνεται μέσω κάρτας και στις 4 προβολές του δελτίου. Είναι κρίμα λοιπόν για 242 ευρώ να μη συνεχιστεί μια τόσο σημαντική προσπάθεια για τη διάσωση και ανάδειξη της πομάκικης γλώσσας. Υπενθυμίζω πως η τηλεθέαση του δελτίου έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και διαγράφει διαρκώς ανοδική πορεία.

Όσοι λοιπόν από εσάς μπορείτε και θέλετε, έχετε την ευκαιρία και τη συνέχιση του δελτίου ειδήσεων στην πομακική να στηρίξετε και την επιχείρηση σας να προβάλετε, με μόλις 242 ευρώ το μήνα.

Παρακαλώ διαδώστε το σε φίλους και γνωστούς

Τηλέφωνο επικοινωνίας; 6975123177
e-mail pomaknews@yahoo.gr


Με τιμή

ΣΕΜΠΑΪΔΗΝ ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: