Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μέσα Ιουλίου συντάξεις τέλος στον ΟΑΕΕ.

Στάση πληρωμών συντάξεων.Το είχα γράψει πριν 2 περίπου μήνες και έρχεται χθες μια συνέντευξη του διοικητή του ΟΑΕΕ να με επιβεβαιώσει πλήρως. «Απο μέσα του Ιουλίου ο ΟΑΕΕ οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία καταβολής των συντάξεων» προς τους 306.000 δικαιούχους , αλλά και κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των 840.000 ασφαλισμένων του, δήλωσε ο κ. Κ. Παπαθανασίου , προαναγγέλλοντας και την παραίτηση του λόγω των προσχωμάτων που βάζει η κυβέρνηση στη λειτουργία του Οργανισμού.

Όσα λοιπόν έγραφα τότε επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας μέσα από την συνέντευξη του διοικητή του ΟΑΕΕ. Έγραφα τότε ότι : «Από τα τέλη Ιουνίου και μετά , αρχής γενομένης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, τα ταμεία θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών ή ….αναγκαστική μείωση των υφιστάμενων συντάξεων.
Στελέχη του ΠαΣοΚ, σε κατ` ιδίαν συζητήσεις τους , χρεώνουν στον κ. Παπακωνσταντίνου αυτή την εξέλιξη που θα ταρακουνήσει συθέμελα την ελληνική κοινωνία. Πολλοί μάλιστα μιλούν για …προμελετημένη «εγκληματική μαχαιριά» τόσο στην ελληνική κοινωνία , όσο και στο ίδιο το ΠαΣοΚ. Και αυτό γιατί ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε εκ των προτέρων ότι μέσα στο 2010 θα παρουσιαζόταν ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα με τις συντάξεις.

Τα ίδια πάντα στελέχη υποστηρίζουν ότι ο Κ. Παπακωνσταντίνου είχε λάβει έγκαιρα γνώση των πραγματικών αναγκών των Ταμείων για το 2010 και παρ` όλα αυτά ακολούθησε τον δρόμο που θα επιφέρει κοινωνικές αναταραχές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών όπου οι ανάγκες του για το 2010, όπως ενημέρωσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου, ήταν περίπου 1,12 δις.ευρώ και ο υπουργός ενέγραψε στον Κρατικό Προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ….600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πληρωμές του Ταμείου για …. το πρώτο ΜΟΝΟ εξάμηνο.
Αυτή η απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου, να μετατραπούν ουσιαστικά σε «ανελαστικές» οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης λόγω της σύνδεση των μεγεθών τους με το Πρόγραμμα Σταθερότητας χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του ΠαΣοΚ ως προμελετημένη «εγκληματική μαχαιριά» .

Το πρώτο Ταμείο που θα δηλώσει στάση πληρωμών θα είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και σταδιακά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ( ΙΚΑ, ΝΑΤ κλπ) , αφού ακόμη και η εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων απαιτεί χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα στενά χρονικά περιθώρια του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Αλλά ακόμη και εάν έπειτα από …πολιτική πίεση και παρέμβαση (…..) τα ταμεία καταφέρουν να προχωρήσουν στην εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, αυτό θα είναι κάτι πρόσκαιρο που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα φθάνει να καλύψει ούτε τους υπόλοιπους μήνες του 2010.
Οι πιο υποψιασμένοι φυσικά καταλαβαίνουν ότι η πώληση της περιουσίας των Ταμείων (ομόλογα, μετοχές, ακίνητα κλπ) , εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα πραγματοποιηθεί ….έναντι πινακίου φακής.
Για τους λόγους αυτούς η όλη ….μεθοδολογία χαρακτηρίζεται από τα ίδια τα στελέχη του ΠαΣοΚ ,στις κατ` ιδίαν συζητήσεις τους πάντα, ως ….προμελετημένη «εγκληματική μαχαιριά» και δείχνουν ξεκάθαρα τον κ. Παπακωνσταντίνου»

Όλη αυτή η μεθοδολογία πτώχευσης του Ταμείου και η επερχόμενη (από τα μέσα Ιουλίου ) αδυναμία συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης επιβεβαιώνονται από τον διοικητή του ΟΑΕΕ.

Το ερώτημα «πως είναι δυνατόν να θεωρείται ότι η Πολιτεία εγγυάται τις συντάξεις σύμφωνα με το Σύνταγμα και να μη χρηματοδοτεί τον Οργανισμό» , θα πρέπει να θεωρείται εκ των πραγμάτων …αφελές !

Το πραγματικό ερώτημα είναι ΠΟΙΑ κέντρα έχουν καθαρογράψει το σενάριο που θα επιφέρει τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και για ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ; To ΠΟΙΟΙ το εφαρμόζουν είναι πλέον αυταπόδεικτο!

Θεωρώ όμως ότι για το ανωτέρω πολυπλόκαμο ερώτημα οι απαντήσεις έχουν δοθεί σε πλειάδα άρθρων κατά τα 2 1/2 χρόνια λειτουργίας αυτού του blog.
Εχουμε παράκτια κυβέρνηση. Εκλεγμένη στην Ελλάδα, αλλά νηολογημένη εκτός χωρικών υδάτων.

Και το φθινόπωρο έρχεται όλο και πιο κοντά, με μια αφύσικη ταχύτητα που εκπλήσσει και προβληματίζει!

politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: