Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Καθώς γερνάμε δεν κρεμάει μόνο το δέρμα μας, ο εγκέφαλός μας χάνει επίσης τη νεανική του σφριγηλότητα και γίνεται πιο χαλαρός Με το πέρασμα της ηλικίας δεν κρεμάει μόνο το δέρμα μας : καθώς γερνάμε οι εγκέφαλοι μας χάνουν επίσης  τη νεανική σφριγηλότητα τους και γίνονται πιο χαλαροί.
Η εξωτερική επιφάνεια του εγκεφάλου καλύπτεται από μια σειρά πτυχώσεις που ονομάζεται αύλακες
Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, χαρτογράφησαν αυτές τις πτυχές στους εγκέφαλους 1.000 ατόμων. Βρήκαν ότι αλλάζουν καθώς οι άνθρωποι γερνούν και ο εγκεφαλικός  φλοιός χάνει  την ελαστικότητά του.
Οι αλλαγές είναι πιο έντονες και ξεκινούν νωρίτερα στους εγκέφαλους που εμφανίζουν τη νόσο του Alzheimer.
Εκτός από τη σύνδεση με την ασθένεια, η μελέτη αποκάλυψε σαφείς διαφορές μεταξύ των εγκεφάλων των ανδρών και των γυναικών.
Διαπίστωσαν ότι ακριβώς όπως η ελαστικότητα του δέρματος αρχίζει να μειώνεται με την ηλικία, έτσι και ο εγκέφαλος χάνει τη νεανική εμφάνισή του.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yujiang Wang ( a mathematician modelling brain disease at Newcastle University) εξήγησε ότι «στη νόσο του Alzheimer, αυτή η επίδραση παρατηρείται σε μικρότερη ηλικία και είναι πιο έντονη»
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών " Proceedings of the National Academy of Sciences."
πηγή 24-10-16
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3867994/It-s-not-just-skin-sags-age-brains-lose-youthful-firmness-slacker-older.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: