Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Ματωμένες κυνοδρομίες, ανατροπή στην απαγόρευσή τους στην Αυστραλία, μεγάλο το πολιτικό και οικονομικό κόστος για το τέλος τους.

Αυστραλία, οι κυνοδρομίες στη Νέα Νότια Ουαλία απαγορεύτηκαν από την 1η Ιουλίου 2017.
στις 6-7-2017 ο Πρωθυπουργός της Νότιας Νέας Ουαλίας (που ανήκει στο Φιλελεύθερο Κόμμα) Mike Baird ανακοίνωσε ότι, το "άθλημα" πρέπει να απαγορευτεί.
[The Greyhound Racing Prohibition Act banned the practice from July 2017 and threatened anyone who conducted a race with a year in jail]
Μάλιστα, η ομογενής βουλευτής (federal Labor MP) Μαρία Βαμβακινού, στήριξε αυτή την απόφαση και ζήτησε να απαγορευτεί και στη Βικτώρια.
η Μαρία Βαμβακινού, έχει έδρα στο Calwell (όπου πραγματοποιούνται τα "The Meadows", οι κυνοδρομίες στη Victoria) και λέει ότι τα ηθικά ζητήματα υπερκαλύπτουν το οικονομικό.
"Η απόφαση του Mike Baird να απαγορεύσει τις κυνοδρομίες είναι σωστή και πρέπει να επαινεθεί" είπε η κα Βαμβακινού, σε μια πρόσφατη ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook.
η στάση της κας Βαμβακινού για τους εν λόγω  αγώνες  ήταν έκπληξη, εξαιτίας της ανεργίας στην περιοχή της, αφού τουλάχιστον 9.000 άτομα απασχολούνται στον κλάδο των κυνοδρομιών, πολλοί από τους οποίους απασχολούνται στο εκλογικό σώμα της.
η κα Βαμβακινού, που διατηρεί σταθερά το αξίωμά της (Labor ­Broadmeadows-based) από το 2001 δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για σχολιασμό.
πηγή  21-7-16
http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/state-politics/labors-vamvakinou-backs-bairds-ban-on-greyhound-races/news-story/dcf8fb53e030d8bcd3052152ed0c67f2

ο αξιότιμος Michael Hudson McHugh πρώην δικαστικός  του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας διορίστηκε επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας της βιομηχανίας  κυνοδρομιών στη Νέα Νότια Ουαλία , στις 6 Μαΐου 2015.
 υπέβαλε την έκθεσή του, στις 16 Ιουνίου του 2016, βρίσκοντας συντριπτικά στοιχεία της συστηματικής κακοποίησης των ζώων. Μετά την έκθεση, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάσισε να κλείσει την κυνοδρομίες στη ΝΝΟ από την 1η Ιουλίου 2017.
στη συγκλονιστική λεπτομερή έκθεση συνέβαλε η κα Μαρία Λαγουδάκη  (Executive Assistant, who played a key role in organising the massive documentation) πρόεδρος της κρητικής Αδελφότητας Σίδνεϊ και Νέας Νοτίου Ουαλίας.
τμήμα της έκθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση
https://www.greyhoundracinginquiry.justice.nsw.gov.au/Documents/Report-SCI-Greyhound-Racing-Industry-NSW-Volume-1.pdf

στο facebook χρονολόγιο του, ο πρωθυπουργός Mike Baird ανακοίνωσε το τέλος των κυνοδρομιών
πηγή 6-7-16
https://www.facebook.com/mikebairdMP/posts/1135211593273747+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr
Σε απάντηση στην ευρέως διαδεδομένη παράνομη και παράλογη δραστηριότητα, που περιλαμβάνει τη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων σκύλων, μπορώ να ανακοινώσω ότι η NSW βάζει ένα τέλος στις κυνοδρομίες.
πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, δημιουργήσαμε μια ειδική εξεταστική επιτροπή στη βιομηχανία σκύλων κυνοδρομιών, μετά από τις πολύ ανησυχητικές αναφορές που προέκυψαν από βασανισμό των ζώων και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Έχουμε πλέον λάβει την έκθεση της Επιτροπής, η οποία διεξήχθη από τον πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου  Michael McHugh, και τα ευρήματα είναι καταδικαστικά. Μια περίληψη στο σύνολο της έκθεσης είναι η παρακάτω και μερικά από τα ευρήματα περιλαμβάνουν:
• τη μαζική θανάτωση των λαγωνικών
η έκθεση διαπίστωσε ότι, στη νέα νότια Ουαλία, τα τελευταία 12 χρόνια, ένας αριθμός μεταξύ 48.891 και 68.448 σκυλιών σκοτώθηκαν επειδή θεωρήθηκαν ακατάλληλα (πολύ αργά) για τους αγώνες. Στη βιομηχανία κυνοδρομιών αυτό το αποκαλούν σπατάλη, αλλά η άσκοπη σφαγή δεκάδων χιλιάδων υγιών σκύλων δεν είναι σπατάλη.
• τη διαδεδομένη πρακτική του "ζωντανού δολώματος». ζωντανά ζώα όπως τα κουνέλια, χρησιμοποιούνται ως δόλωμα για να κυνηγηθούν από τους σκύλους στις προπονήσεις.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι, ακόμα κι αν αυτό είναι ήδη παράνομη και φέρει βαριές ποινές, περίπου 10-20% των εκπαιδευτών ασχολούνται με την πρακτική του ζωντανού δολώματος».

• τη συστηματική παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον αριθμό των θανάτων και των τραυματισμών των σκύλων. Εκτιμάται ότι 180 λαγωνικά ετησίως υφίστανται καταστροφικούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αγώνων, όπως κατάγματα του κρανίου ή σπασμένα πλευρά που οδηγούν στον άμεσο θάνατο τους. Ωστόσο, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι "οι NSW κυνοδρομίες είχαν υιοθετήσει μια πολιτική σκόπιμα για τη δήλωση ανακριβών στοιχείων για την έκταση των τραυματισμών που υφίστανται τα λαγωνικά στις πίστες αγώνων."

• Η βιομηχανία κυνοδρομιών δεν είναι σε θέση, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, για κάποια μεταρρύθμιση. Η έκθεση διαπίστωσε ότι "φαίνεται απίθανο πως το μεγάλης κλίμακας ζήτημα της δολοφονίας υγιών λαγωνικών από τη βιομηχανία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στο μέλλον."
Στην πραγματικότητα, η έκθεση διαπίστωσε ότι, "αυτή είναι η κουλτούρα της βιομηχανίας και ορισμένοι από τους ηγέτες της, που δεν δικαιούνται πλέον την εμπιστοσύνη της κοινότητας. "

Ένα από τα θέματα που είχαμε να παλέψουμε με το θετικό αντίκτυπο της βιομηχανίας κυνοδρομιών.  Υπάρχουν πάνω από 1000 άμεσες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και σχεδόν 6.000 εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες των λαγωνικών. οι σκύλοι αγώνων μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος του κοινωνικού ιστού των περιφερειακών πόλεων. Και, φυσικά, ένα στοίχημα για τα σκυλιά πάνω από μερικές μπύρες, είναι καλή διασκέδαση για πολλούς ανθρώπους.

Η κυβέρνηση με βάση αυτή την έκθεση δεν πιστεύει ότι αυτές οι "καλές" πλευρές του κλάδου αντισταθμίζουν τις ελλείψεις.
Οι κυνοδρομίες έχουν απαγορευτεί σε πολλές χώρες και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και είναι νόμιμη μόνο σε οκτώ χώρες σε όλο τον κόσμο. η NSW θα είναι το πρώτο κράτος στην Αυστραλία που θα τις απαγορεύσει.
[So far as the Commission is aware, only the following countries host a commercial greyhound
racing industry:
• Australia;
• Mexico;
• Macau (Special Administrative Region of the People’s Republic of China);
• New Zealand;
• Republic of Ireland;
• United Kingdom (England, Scotland and Wales);
• USA (limited to five States only); and
• Vietnam.]

Κατά τους προσεχείς μήνες, θα γίνει διαβούλευση με τη βιομηχανία για να βοηθήσουμε στην ελαχιστοποίηση του πόνου, όσο καλύτερα μπορούμε για τους αθώους  συμμετέχοντες της βιομηχανίας, καθώς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας ομαλή διακοπής της λειτουργίας της βιομηχανίας.
 Εμείς θα αναπτύξουμε μια στρατηγική για να συνεργαστούμε με την RSPCA για τη διαχείριση της ευημερίας των υφιστάμενων λαγωνικών.
Νιώθω πολύ συμπάθεια για τους αθώους εκπαιδευτές και αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά ή το χόμπι τους, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Και καταλαβαίνω την απογοήτευση των ανθρώπων που απολαμβάνουν να έχουν ένα στοίχημα για τα σκυλιά. Αλλά εμείς απλά δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε την ευρεία και συστηματική κακομεταχείριση των ζώων.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση εδώ: http://www.greyhoundracinginquiry.justice.nsw.gov.au/
_______________________________________________
Τα στοιχεία για τον ετήσιο αριθμό σκύλων που χρησιμοποιούνται στις κυνοδρομίες στην Ν.Ν.Ο.και το τεράστιο ποσοστό από αυτούς που τραυματίζονται θανάσιμα και ευθανατώνονται είναι τρομακτικά

[On 12 April 2016, GRNSW provided the Commission with details of the number of greyhounds that raced in a year in NSW (having been whelped in any prior year). The average is 11,061.
Using this average number, the injury data contained in GRNSW’s Second Greyhound Racing
Injury Report implies that each year 21.17% of greyhounds which compete in a race suffer an
injury; 3.26% suffer a major injury; 1.23% suffer a catastrophic injury resulting in the
greyhound’s death or euthanasia on track; and 4.49% suffer either a major or catastrophic
injury.]


Ωστόσο το τίμημα της απαγόρευσης της ματωμένης βιομηχανίας ξεπερνά κάθε καλή θέληση και ευσυνείδητη πολιτική επιλογή.
Προσχέδιο που διέρρευσε για το ζήτημα των κυνοδρομιών προβλέπει την παράταση τους μέχρι το 2022.

ο Steve Coleman, διευθύνων σύμβουλος της RSPCA  λέει ότι τα πραγματικά περιστατικά στη βιομηχανία κυνοδρομιών δεν άλλαξαν, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού τον Ιούλιο, 205 σκυλιά τραυματίστηκαν  και 13 θανατώθηκαν μέσα σε μόλις επτά  εβδομάδες, παρά την υπόσχεση της βιομηχανίας, για αναμόρφωση στην προσέγγισή της, για την καλή διαβίωση των ζώων.
Αλλά οι Πράσινοι MLC με εκπρόσωπο τον Δρ Mehreen Faruqi, ο οποίος συνέταξε τις πρόσφατες στατιστικές τραυματισμών, δήλωσε: «Δεν έχουμε ιδέα για το πόσοι περισσότεροι από τους 205 σκύλους κυνοδρομιών για τους οποίους  εκδόθηκαν πιστοποιητικά ανικανότητας τις τελευταίες επτά εβδομάδες είναι ακόμα ζωντανοί.
Η αντιπολίτευση πιέζει για μια μεταρρύθμιση της βιομηχανίας και λέει πως η απαγόρευση της κυβέρνησης θα  έχει ως αποτέλεσμα  να ευθανατωθούν πολλά σκυλιά και περισσότερα από 15.000 να επαναπατριστούν.
Η υπόθεση θα επιστρέψει στο δικαστήριο για ένα άλλο προκριματικό γύρο στις 2 Νοεμβρίου 2016.
η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τις εξής εγγυήσεις.
Μόνο 2.000 λαγωνικά θα εκτρέφονται για αγώνες στη ΝΝΟ κάθε χρόνο και θα θεσπιστούν αυστηρά αγωνιστικά πρότυπα για την πρόληψη τραυματισμών στα σκυλιά.
επίσης περιλαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι τα λαγωνικά δεν θα σκοτώνονται, και τη θέσπιση νέων αυστηρών νόμων για τον βασανισμό των ζώων
(μαζικός τάφος με 99 νεκρά λαγωνικά αποκαλύφθηκε στο Hunter Valley)
πηγή 20-7-16
99 greyhounds were brutally killed at a Hunter Valley
 http://www.smh.com.au/nsw/at-least-99-underperforming-greyhounds-killed-buried-in-mass-grave-report-finds-20160719-gq92rs.html
 
ένα πακέτο αποζημίωσης $ 30 εκατομμύρια για τη βιομηχανία κυνοδρομιών και η πληρωμή των $ 1.500 ανά σκύλο, επρόκειτο να εκδοθεί, πριν από την αλλαγή της πολιτικής.

το πολιτικό κόστος και η ανατροπή λόγω πίεσης
Ο πρωθυπουργός Mike Baird της ΝΝΟ θα ανακοινώσει την ανατροπή του νόμου που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον Αύγουστο.
η ανακοίνωση της απαγόρευσης,  εξόργισε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Φιλελεύθερου Κόμματος.
Η τελευταία δημοσκόπηση NewsPoll αποκάλυψε ότι η βαθμολογία έγκρισης του κ Baird έπεσε κατακόρυφα από το 61 τοις εκατό στο 39 τοις εκατό, και το ποσοστό δυσαρέσκειας εναντίον του, είχε υπερδιπλασιαστεί.
πηγή 9-10-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3829427/Mike-Baird-backflips-greyhound-racing-ban-industry-says-clean-sport-amid-crackdown-animal-cruelty.html

 The  Commission’s investigations spread to almost every aspect of the greyhound racing industry in New South Wales and required  the  Commission  to  investigate  aspects  of  the  greyhound  racing  industry  in  other  States  of Australia and other countries. In the course of its Inquiry, the Commission received over 151,000 pages of evidence, 115 hours of videos, and 804 wide-ranging submissions (3,875 pages).

The normal life expectancy of a greyhound is between 12 and 15 years. Over the last 12 years,
97,783 dogs were whelped in NSW.
 But  the  evidence  before  the  Commission indicates that at least 50% of those whelped - and perhaps up to 70% or even more of them - were deliberately killed simply because they never were, or no longer were, capable of being competitive racing greyhounds.
That is to say, of the 97,783 greyhounds that were bred in New South Wales in the last 12 years, the evidence suggests that somewhere between 48,891 and 68,448 dogs were killed because they were considered too slow to pay their way or were unsuitable for racing.

The evidence shows that 40% of those greyhounds whelped never make it to the race track. As one breeder stated, “Dogs who don’t have the instinct [to chase] or the tools to be a consistent winner - well a good handler can spot it a mile away ...
the industry in NSW presently needs 6,000  or  more greyhounds to be whelped each year to maintain its racing schedules. However, the industry cannot, and will not be able to, find homes for somewhere between 50% and 70% of these dogs.

GRNSW  examined  the  careers  of  16,000  greyhounds  and  found  that,  on  average,  a  racing greyhound in NSW has 24 starts during its career; a career which, on average, lasts for only 363 days. Greyhounds start racing when they are around 18 months of age. The racing career of the vast majority of them is over when they are 4.5 years old.
Apart from about 6% of the greyhounds whelped who have breeding value, the remaining dogs have no commercial value for the industry after their racing careers are over. Unless they are rehomed,  they  will  probably  be  killed. 
Applying the 50% - 70% wastage percentages, of the 7,548 greyhounds that need to be bred for a racing schedule similar to this year, somewhere between 3,774 and 5,284 will be destroyed.
It is an industry where, as Chapter 3 shows, 10-20% of trainers engaged in the barbaric practice of live baiting,
It  is  an  industry  where,  as  Chapter  17  details,  many  trainers  appear  to  prefer  cheap  and
sometimes  painful  methods  of  treating  greyhound  injuries  instead  of  using  the  services  of qualified veterinary surgeons. 
πηγή
 https://www.greyhoundracinginquiry.justice.nsw.gov.au/Documents/Report-SCI-Greyhound-Racing-Industry-NSW-Volume-1.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: