Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Ακροδεξιοί χαιρετίζουν την τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ ως ΄Αρια θεάΠολιτικές ομάδες φυλετικών ρατσιστών και ακροδεξιών χαιρετίζουν την Αμερικανίδα τραγουδίστρια (στιχουργό και ηθοποιό) Τέιλορ Άλισον Σουίφτ (Taylor Alison Swift) ως ΄Αρια θεά  (Aryan pop queen)

Ο Andre Anglin  blogger του  "the Daily Stormer" την περιγράφει σαν μια καθαρά ΄Αρια θεά,     

Όπως αναφέρει «η Taylor Swift μοιάζει βγαλμένη από την κλασική ελληνική ποίηση.  Ενσαρκώνει το πνεύμα της παλλάδας Αθηνάς, η μορφή της  μοιάζει  με γλυπτό, έχει χαρακτηριστικά  ΄Αριας φυλής, είναι γαλανομάτα (γλαυκός+ ωψ), έλκει την προσοχή και έχει αγγελική συμπεριφορά που μαγνητίζει.

Αν και η πολιτική τοποθέτηση της Swift δεν έχει δημοσιοποιηθεί, φαίνεται πως αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε κάποιες εικόνες (μιμίδια) που διαδόθηκαν διαδικτυακά και έγιναν  viral.

Ο Milo Yiannopoulos  αρθρογράφος σε στήλη της Breitbart πιστεύει ότι τα μιμίδια  αρχίζουν από χρήστη του  Pinterest με το ψευδώνυμο @poopcutie, μια έφηβη που ονομάζεται Emily Pattinson. Το 2013 άρχισε να δημοσιεύει εικόνες Internet memes (διαδικτυακά μιμίδια ή ιστομιμίδια) της Swift με  στοιχεία από τον Adolf Hitler και ψευδείς αναφορές στην Marilyn Monroe.

Η Pattinson έφτιαξε μια εικόνα της Swift με ball gown φόρεμα να περπατά ανάμεσα στα δένδρα  με ένα quote κείμενο του Hitler: "As in everything, NATURE is the best instruction."  (όπως σε όλα η φύση είναι ο καλύτερος δάσκαλος)  το  BuzzFeed αναδημοσίευσε την εικόνα χωρίς να ζητήσει κάποιο σχόλιο από την Pattinson και έπειτα έγινε  viral

Σύντομα έμαθε ότι βραχύβια φήμη του Διαδικτύου δεν ήταν αυτό που πίστευε,  όταν ο
δικηγόρος της Swift, J Douglas Baldridge, έστειλε στην Pinterest μια απειλητική επιστολή, την οποία η Pattinson δημοσιοποίησε στο Broadly περιληπτικά, σε λίγες γραμμές

""" Η σύνδεση  της κας Swift με τον Αδόλφο Χίτλερ αναμφισβήτητα είναι «επιβλαβής», «καταχρηστική», «εθνικά προσβλητική, '' ταπεινωτική για άλλους ανθρώπους, '' συκοφαντική, και δεν υπάρχει αμφιβολία» τελείως αποδοκιμαστέα. Το επίμαχο υλικό  δεν δικαιολογείται με τον ισχυρισμό ότι, η κ. Swift είναι δημόσιο πρόσωπο και ότι το Pinterest θεωρεί σάτιρα και παρωδία τη δημοσιοποίησή του

Και, υπάρχουν ορισμένες ιστορικές φιγούρες, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Charles Manson και παρόμοιες, που παγκοσμίως, καθολικά προσδιορίζονται στη νομολογία  και τη λαϊκή κουλτούρα ως αλεξικέραυνα για τη συναισθηματική και αρνητική αντίδραση."""

το Pinterest αρνήθηκε να κατεβάσει τα μιμίδια του Χίτλερ / Swift και η  Pattinson λέει σε γενικές γραμμές ότι δεν θα συνεχίσει να ανεβάζει αυτές  τις εικόνες, αλλά δεν μπορεί να διαγράψει όσες ήδη έχουν αναρτηθεί.""


Στο Facebook, μια ομάδα που ονομάζεται Taylor Swift for Fascist Europe έχει πάνω από 18.000 likes, ο διαχειριστής για την ομάδα –που μένει  anonymous - έστειλε ένα email στο Broadly που λέει ότι εύχεται μια Ευρώπη που διατηρείται μέσω του φασισμού  "Μόνο μέσω της καταστροφής του μαρξισμού μπορεί η Ευρώπη να ανακτήσει την παλαιότερη μεγαλοπρέπειά της, και μόνο ο φασισμός μπορεί να εξασφαλίσει αυτή την καταστροφή."

Το να είσαι Aryan δεν είναι απλά θέμα του αίματος, αλλά είναι επίσης θέμα του πνεύματος", ο διαχειριστής της κοινότητας γράφει σε ένα email.πηγή 25-5-16τα μιμίδια  αποτελούν θεμελιώδεις μονάδες –φορείς πολιτισμικής κληρονομιάς  Μπορεί να είναι τραγούδια, τρόποι συμπεριφοράς, μόδα, επιστημονικές ιδέες, θρησκευτικές πεποιθήσεις/δοξασίες, κτλ που μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο.

Ο όρος εισήχθη από τον κοινωνιοβιολόγο Ρίτσαρντ Ντόκινς (Richard Dawkins) το 1976, κατ' αναλογία προς το γονίδιο, τη βασική μονάδα γενετικής πληροφορίας. Ο πολιτισμός εξελίσσεται και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα γονίδια στο φυσικό κόσμο. Τα μιμήματα δεν κληρονομούνται μέσω του αίματος αλλά μέσω της επικοινωνίας, των εθίμων, της γλώσσας, της κουλτούρας γενικότερα, από τα γηραιότερα προς τα νεότερα μέλη κάθε κοινωνίας.

« Παραδείγματα μιμιδίων αποτελούν οι μελωδίες, οι ιδέες, τα σλόγκαν, ενδυματολογικοί συρμοί, τεχνοτροπίες κεραμικής ή κατασκευής αψίδων ».

Η μεταβίβαση των μιμημάτων μπορεί να πραγματοποιείται είτε ως ασυνείδητη ή συνειδητή αντιγραφή αντιλήψεων, συμπεριφορών και τεχνουργημάτων εκ μέρους του μιμητή, είτε ως διδασκαλία, έκθεση ή άλλη μορφή διάχυσής τους εκ μέρους του μιμούμενου. τα μιμήματα συμπεριφέρονται σαν ζωντανοί οργανισμοί και κατανοούνται ως ελάχιστες πολιτισμικές οντότητες που τείνουν να αναπαραχθούν και να διαχυθούν. (μάχονται μεταξύ τους, μεταλλάσσονται, διαιωνίζονται και πεθαίνουν) με το διαδίκτυο και την παγκοσμιοποίηση της μετάδοσης πληροφορίας, οι εξελικτικές συνέπειες της μιμιδιακής μεταβολής είναι απρόβλεπτες. (έχει αρχίσει και πραγματοποιείται το επόμενο εξελικτικό άλμα, θα μπορέσουν να διαφοροποιηθούν και να εξελιχθούν σε ένα ακόμα πιο αχανές και περίπλοκο πεδίο. )

Το παράξενο φαινόμενο να επικρατεί αυτή η παράξενη ομοιομορφία –που δεν την επιβάλλουν νόμοι-  στο κοινωνικό μας περιβάλλον  όπου οι άνθρωποι ντύνονται πανομοιότυπα, στέκονται κάθονται και κινούνται με τρόπους απόλυτα προβλέψιμους και απασχολούνται με ένα σχετικά μικρό εύρος ζητημάτων (οικονομικά, σεξ,, ποδόσφαιρο κλπ)  οφείλεται στα πολιτιστικά στοιχεία «μιμίδια» που μεταδίδονται από εγκέφαλο σε εγκέφαλο μέσω του μιμητισμού, σαν ιοί.
τα μιμίδια, διαμορφώνουν τον ανθρώπινο πολιτισμό, εξελίσσονται και μεταδίδονται (μεταλαμπαδεύονται)  από γενιά σε γενιά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα γονίδια στο φυσικό κόσμο.

Σύμφωνα με την επιστήμη της ανθρωπολογίας, η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν υπαγορεύεται μόνο από εσωτερικές πηγές, από τις επιταγές δηλαδή των γονιδίων, αλλά και από εξωτερικές που είναι τα μιμίδια  και αποτελούν τα πολιτιστικά ανάλογα των γονιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: