Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Αποκρυπτογράφησαν δυο μαγικά ξόρκια αγάπης που βρέθηκαν σε αρχαίο αιγυπτιακό πάπυρο κοντά στην ΑντινοόποληΔύο αρχαία ξόρκια αγάπης που μπορούν να  «κάψουν καρδιές» κατάφερε να διαβάσει ο Franco Maltomini του Πανεπιστημίου Udine στην Ιταλία, στους  οξυρρύγχιους πάπυρους. (παπυρικά  χειρόγραφα που βρέθηκαν μετά από πολύχρονες ανασκαφές (1895-1934) στην Οξύρρυγχο, ένα κεφαλοχώρι στην Άνω Αίγυπτο, νότια του Φαγιούμ) που είχαν ανακαλύψει  οι αρχαιολόγοι Bernard Grenfell και  Arthur Hunt ( near Antinoopolis)
Οι οξυρρύγχιοι πάπυροι ανακαλύφθηκαν πριν από 50 περίπου χρόνια –από μια Ιταλική εταιρεία Παπυρικών ερευνών-  και θεωρούνται σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη.  
Πάνω από 400.000 αποσπάσματα σβησμένων παπύρων που βρέθηκαν κουρελιασμένα και μαυρισμένα, φυλάσσονται σε 800 κούτες στη Βιβλιοθήκη Sackler στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία   (πολλοί από αυτούς τους πάπυρους ανήκουν σήμερα στην Egypt Exploration Society) και τώρα μπορούν να διαβαστούν  (Το σβησμένο μελάνι φωτίζεται και βγαίνει στο φως κάτω από το φάσμα υπέρυθρων ακτινών και τα κείμενα φωτογραφίζονται βάσει μιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε δορυφορικές φωτογραφίσεις και εφαρμόσθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Birmingham,  έτσι επαναφέρουν στη ζωή  αυτούς τους θησαυρούς της χαμένης αρχαίας ελληνικής γραμματείας.)
Oι ερευνητές ανέσυραν τα δύο ξόρκια, από τους χιλιάδες παπύρους, τα ξόρκια μπορούν να χρονολογηθούν  στον τρίτο αιώνα μ.Χ. αλλά τα ονόματα των αρχαίων (spell writers) συγγραφέων τους, είναι άγνωστα. Είναι γραμμένα στα ελληνικά, τη γλώσσα που χρησιμοποιείται ευρέως στην Αίγυπτο, εκείνη τη χρονική περίοδο. (Η Οξύρρυγχος, όπως και ολόκληρη η Αίγυπτος, είχε γίνει μια περιοχή ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού μετά την κατάκτηση της από τον  Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ. ) Η κοπτική γλώσσα (επίσημη γλώσσα της Αιγύπτου μέχρι τον 11ο αιώνα μ.Χ) αποτελεί τροποποιημένη –με προσμίξεις- μορφή της ελληνικής γλώσσας.
Ο Franco Maltomini του Πανεπιστημίου του Udine στην Ιταλία, μετέφρασε αυτά τα δύο μαγικά κείμενα (ξόρκια αγάπης). Ο Maltomini είναι μέλος μιας μεγάλης ομάδας συντακτών και των συνεργατών τους από πολλούς οργανισμούς, που αναλύουν, αποκωδικοποιούν και μεταφράζουν τα  μαγικά κείμενα –που ανασύρθηκαν πρόσφατα από τους αρχαίους πάπυρους- και θα δημοσιευτούν στον ερχόμενο τόμο του «The Oxyrhynchus Papyri»
είναι μια σειρά βιβλίων με κείμενα που μεταφράστηκαν από τους
οξυρρύγχιους πάπυρους, μέρος  της  «Egypt Exploration Society's Graeco-Roman Memoirs»

Τα κείμενα περιέχουν μαγικές φόρμουλες, ξόρκια αγάπης 1700 χρόνων, για τη σεξουαλική έλξη. Το μαγικό κείμενο δίνει τη συνταγή. ‘ Όποιος  κάνει το ξόρκι, με την ελπίδα να παρέμβει στη μοίρα, απλά προσθέτει το όνομα του στόχου του, προκειμένου να τον καταραστεί.
όπως αναφέρει ο Maltomini στο
Live Science, «Τα ξόρκια δεν στοχεύουν σε κάποιο πρόσωπο, είναι στερεότυπα,  απαιτούν μόνο να προσθέσεις το  όνομα του ατόμου  που επιθυμείς να υποτάξεις και στη συνέχεια ακολουθείς τα βήματα.
Με τέτοια μάγια μπορείς να κάψεις την καρδιά μιας γυναίκας και να την κάνεις να σε ερωτευτεί.
Με οδηγό το αρχαίο εξάγωνο και τη γραφή με το αίμα του Τυφώνα στη θολωτή αίθουσα του λουτρού,  ο εκτελεστής του μαγικού τελετουργικού  επικαλείται τη βοήθεια του δαίμονα που κατοικεί στη γη και τα νερά, ώστε η καρδιά της… να καεί από τη φλόγα του έρωτα και να γίνει δική του.
«»»The ancient hex instructs the reader to leave 'Burnt offering in the bathhouse … and write with the blood of Typhon and glue it to the dry vaulted room of the bath.'
'I adjure you,' it continues, 'earth and waters, by the demon who dwells on you and the fortune of this bath so that, as you blaze and burn and flame, so blaze her until she comes to me.'»»»

Ένα άλλο από τα ξόρκια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σεξουαλική έλξη.
«Πάρτε το αυγό ενός περιστεριού και  γράψετε σε αυτό τις ακόλουθες μαγικές φράσεις... "όπως το περιστέρι δεν κάνει χωρίς το ταίρι του, έτσι και αυτή να μη μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα, να την κάνετε να με αγαπάει για πάντα»
 «»»Take a pigeon's egg and write down on it the following magical signs…let her love me for the entire time,' the spell reads.»»»

ένα άλλο ξόρκι προτρέπει τον χρήστη του να χαράξει μια σειρά από μαγικές λέξεις, σε μια μικρή πλακέτα χαλκού  και να τη συρράψει σε ένα κομμάτι του ιματισμού του στοχευόμενου ατόμου.
«»»force a man to do the spell-caster's bidding, by engraving a series of magical words onto a small copper plaque, and stitching this into an article of the target's clothing.»»»

Επίσης  ένα ακόμη ξόρκι που βρέθηκε, προορίζονταν να συγκρατήσει την οργή του εχθρού, ή να περιορίσει την ευγλωττία των δικηγόρων.
«Πάρε ένα χαμαιλέοντα και κρέμασε  τον ζωντανό…κάπνισε μια ρίζα του φυτού chameleon… σπρώξτε μέσα στο στόμα του μια πέτρα ... χρυσή, πολύ φωτεινή" απαιτεί η μαγική τελετουργία
και μετά με το μέσο καθαγιασμού που βοηθάει σε όλα, θα έχεις μια αξεπέραστη γοητεία που θα συγκρατεί  την οργή του αντιπάλου σου, θα περιβάλλει το σώμα σου και θα το προστατεύει, θα προσαρμόζεται για όλες τις καταστάσεις.
Αλλά εάν κάποιος από τους αντιπάλους σου σε μια δίκη μιλήσει, πάτησε την πέτρα και τότε δεν θα μιλήσει σίγουρα..

Στα αρχαία κείμενα περιέχονται επίσης ιατρικές συνταγές που στοχεύουν  να θεραπεύσουν τον πυρετό, τη λέπρα, τους πολύποδες, τον έρπητα ζωστήρα, και τον πονόλαιμο «quinsy», μια σπάνια επιπλοκή της αμυγδαλίτιδας.
Πολλές από αυτές είναι «stercoraceous« ιατρικές συνταγές, που σημαίνει ότι βασίζονται στα περιττώματα των φτερωτών πλασμάτων.
Για τους άτυχους πάσχοντες από πονόλαιμο, μια θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει κυριολεκτικά  «περιττώματα  αετού που είναι συντεθλιμμένα  με κρασί και τα πίνεις μέχρι να μεθύσεις   ή περιττώματα ήταυρου (σπάνιου ερωδιού, πελαγόμορφου) πτηνού συνδυασμένα με μέλι που θα διευκολύνουν την κατάσταση.
****Antinoopolis was always a place of "magic, sorcery and strange religious fervor " according to Royston Lambert in his authoritative book about Antinous, BELOVED AND GOD . We know that the priests of Antinous wrote a LOVE SPELL .
Πηγές 20-5-16
http://www.livescience.com/54819-ancient-egyptian-magic-spells-deciphered.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: