Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Μυστική συνάντηση 150 επιστημόνων στη Βοστόνη,για τη δημιουργία συνθετικού ανθρώπινου γονιδίωματος


Μυστική συνάντηση 150 κορυφαίων επιστημόνων στο Harvard Medical School στη Βοστόνη,
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times οι παρευρισκόμενοι (μόνο με πρόσκληση) συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη χημική δημιουργία ανθρώπινου γονιδιώματος στο εργαστήριο (τη δημιουργία συνθετικού ανθρώπινου γονιδίωματος )


Οι διοργανωτές δεν επικοινώνησαν με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε «τιτίβισαν» στο twitter, για αυτή την εκδήλωση, που είχε στόχο τη βελτίωση της σύνθεσης του DNA.
στις 10-5-16, περίπου 150 επιστήμονες, δικηγόροι και επιχειρηματίες συναντήθηκαν με μυστικότητα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας του εντελώς συνθετικού ανθρώπινου γονιδώματος.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες θα αναδημιουργήσουν χημικά, το γενετικό υλικό που πέρασε φυσικά από τους γονείς στα παιδιά.
Ενώ αυτό μπορεί να σημαίνει μεγάλες προόδους για τη βιολογική επιστήμη και τη δημόσια υγεία, ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ηθική της ιδέας και θεωρούν ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, για να συζητιούνται κεκλεισμένων των θυρών, σε μυστικές συναντήσεις.

το project ονομάζεται : HGP-Write: Testing Large Synthetic Genomes in Cells και στοχεύει στη σύνθεση ενός πλήρους ανθρώπινου γονιδίωματος στην κυτταρική σειρά, μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών.
Στους διοργανωτές περιλαμβάνονται ο George Church, καθηγητής γενετικής στο Harvard Medical School, ο Jef Boeke, διευθυντής του Ινστιτούτου για τα συστήματα γενετικής στο ιατρικό κέντρο NYU Langone Medical Center, ο Andrew Hessel, ένας ‘futurist’ στην ερευνητική ομάδα bio/nano research group στο Autodesk, και η Nancy J. Kelley.

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times, ο Δρ George Church εξήγησε ότι το έργο, το οποίο δεν έχει ακόμη χρηματοδοτηθεί, έχει ως κύριο στόχο να βελτιώσει την ικανότητα σύνθεσης στο μακρύ σκέλος του χρωμοσώματος, που δομείται από γενετικό υλικό DNA (to improve the ability to synthesize long strands of DNA) για χρήση σε ζώα, φυτά και μικρόβια.
Οι επιστήμονες είναι σήμερα σε θέση να χειριστούν το DNA στα κύτταρα για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ινσουλίνης για το διαβήτη.
Η σύνθεση ολόκληρου του γονιδιώματος θα επέτρεπε πολύ πιο σημαντικές αλλαγές, όμως, ορισμένες πτυχές της έννοιας, έχουν ήδη συναντήσει την κριτική.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Cosmos, ο Drew Endy αναπληρωτής καθηγητής Εμβιομηχανικής (Bioengineering) στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και η Laurie Zoloth καθηγήτρια ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, εξηγούν ότι η σύνθεση του ανθρώπινου γονιδίωματος είναι μια «μεγάλη ανθρωπιστική χειρονομία» (‘enormous moral gesture’)
Εάν δημιουργηθεί το συνθετικό γονιδίωμα, θα δοκιμαστεί στο εργαστήριο, με την εμφύτευση του σε ένα ανθρώπινο κύτταρο στη θέση του υπάρχοντος.
Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα ανθρώπινο συνθετικό γονιδίωμα, οι ερευνητές αμφισβητούν για το τι μπορεί να συμβεί, εάν οι επιστήμονες αλλάξουν (τροποποιήσουν) το ανθρώπινο γονιδίωμα.
«Για παράδειγμα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα τροποποιημένο ανθρώπινο γονιδίωμα το οποίο θα είναι ανθεκτικό σε όλους τα φυσικά ιούς» γράφουν οι ερευνητές
«οι επιστήμονες θα μπορούσαν να το επιχειρήσουν για καθαρά ωφέλιμους σκοπούς, αλλά τι θα συμβεί εάν κάποιοι άλλοι στη συνέχεια προσπαθήσουν να συνθέσουν τροποποιημένους ιούς που θα ξεπερνούν αυτή την ανθεκτικότητα? Θα μπορούσε έτσι να ξεκινήσει μια «genome-engineering» κούρσα »
«οι επιστήμονες θα μπορούσαν στη συνέχεια να συνθέσουν το γονιδίωμα συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως ο Αϊνστάιν και να ρωτήσουν πόσα γονιδιώματα πρέπει να δημιουργήσουν και ποιοι θα τα πάρουν»
Η σύνθεση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα έχει τεράστιες συνέπειες για την επιστήμη και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι σχετική συζήτηση των επιστημόνων θα πρέπει να γίνει με δημόσια διαβούλευση και πλουραλιστική προσέγγιση.
Υποστηρίζουν επίσης ότι οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας παρουσιάζουν μια πρόκληση για τους επιστήμονες, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση και να μειωθεί το κόστος της σύνθεσης μικρών θραυσμάτων DNA.
Επί του παρόντος, η δημιουργία ανθρώπινου γονιδιώματος -που αποτελείται από τρία δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων- θα κόστιζε 90 εκατομμύρια δολάρια. Με τη σωστή ζήτηση, λένε ότι το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 100.000 δολάρια.
Όμως, οι συγγραφείς Endy και Zoloth  προτείνουν ότι,  το ανθρώπινο γονιδίωμα μπορεί να μην είναι το κατάλληλο ζητούμενο αφού οι ερευνητές μπορούν να εργάζονται για να συνθέσουν άμεσα πιο χρήσιμα γονιδιώματα για αυτό το σκοπό.
Λένε ότι αυτό το πρότζεκτ θα ήταν απαραίτητο να περιλαμβάνει την παροχή συμβουλών από ένα διαφορετικό σύνολο ειδικών, όπως από δικηγόρους και ρυθμιστικές αρχές, θεολόγους, φιλόσοφους και ειδικούς σε θέματα ηθικής.
«Η δημιουργία νέας ανθρώπινης ζωής, είναι ένα από τα τελευταία ανθρώπινα επιτεύγματα που σχετίζονται με διαδικασίες που δεν έχουν ακόμη βιομηχανοποιηθεί και εμπορευματοποιηθεί πλήρως.
«Παραμένει μια πράξη πίστης, χαράς και ελπίδας. Οι συζητήσεις για να συνθέσουν για πρώτη φορά, ένα ανθρώπινο γονιδίωμα δεν πρέπει να γίνονται σε κλειστούς χώρους ».

Πηγή 13-5-16


http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3589785/Secret-meeting-150-scientists-considers-creating-synthetic-human-genome-decade-experts-warn-technology-lead-arms-race.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: