Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Νέα γυαλιά "EnChroma Cx glasses" βοηθούν άτομα με αχρωματοψία, να δουν χρώματα για πρώτη φορά


ΗΠΑ, Καλιφόρνια,Berkeley.    Οι διαφορές στην αντίληψη χρωμάτων από άνθρωπο σε άνθρωπο, εντοπίζονται και αναδεικνύονται με μια νέα μέθοδο.
Διαδραστική εφαρμογή αποκαλύπτει, αν έχετε φυσιολογική όραση και βλέπετε τα χρώματα του ορατού φάσματος που υπάρχουν σε ένα ουράνιο τόξο ή εάν έχετε μειωμένη αντίληψη των χρωμάτων και ζείτε σε ένα σκοτεινό κόσμο.
Η διαδραστική δοκιμή δημιουργήθηκε από την εταιρεία  EnChroma και οι χρήστες πρέπει να εντοπίσουν έναν αριθμό χρωμάτων πάνω σε ένα φόντο με διαφορετικό χρώμα.
(EnChroma is based in Berkeley and has designed a system called Digital Colour Boost)
Στο τέλος της δοκιμής, οι χρήστες μαθαίνουν εάν έχουν φυσιολογική όραση ή εάν πάσχουν από κάποια μορφή αχρωματοψίας.

Τα τρία είδη της αχρωματοψίας είναι protanopia, dueteranopia και tritanopia - η τελευταία επηρεάζει ένα ποσοστό ανθρώπων μόλις 0,003%
Ένας προσομοιωτής σε απευθείας σύνδεση σας επιτρέπει να ανεβάσετε φωτογραφίες και να δείτε πώς εμφανίζονται σε άτομα που πάσχουν από κάθε μία ξεχωριστά, από αυτές τις μορφές αχρωματοψίας.
Περίπου ένα στα 20 άτομα πάσχει από αχρωματοψία, μια πάθηση που μας κάνει να βλέπουμε έναν θαμπό κόσμο.
Ενώ πολλοί πάσχοντες γνωρίζουν αν έχουν μια συγκεκριμένη μορφή της πάθησης, κάποιοι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μειωμένη αντίληψη των χρωμάτων.

Μια εταιρεία που ονομάζεται EnChroma – κατασκευάζει γυαλιά σχεδιασμένα για να δίνουν κανονική όραση σε άτομα που πάσχουν από αχρωματοψία- έχει δημιουργήσει ένα online τεστ, που αποκαλύπτει εάν ένα άτομο είναι σε θέση να δει τον κόσμο, με όλα τα χρώματα που είναι
διαθέσιμα για το ανθρώπινο μάτι.
Για την ολοκλήρωση της διαδραστικής δοκιμής, οι χρήστες πρέπει να προσδιορίσουν έναν αριθμό χρωμάτων πάνω σε ένα κυκλικό φόντο με διαφορετικό χρώμα.
Ένα πληκτρολόγιο στα δεξιά του κύκλου χρησιμοποιείται για να επιλέξουν τον αριθμό, ή μπορούν να επιλέξουν τη λέξη «Αβέβαιο» ή «Τίποτα».

Το EnChroma's online test βασίζεται στο αρχικό Ishihara color blindness test που χρησιμοποιεί 38 'Ishihara Plates' για να φανερώσει πως ένα άτομο βλέπει τα χρώματα αλλά επίσης και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα χρώματα σε σχέση με τα άλλα άτομα.
Το τεστ πήρε το όνομά του από τον Ιάπωνα εφευρέτη Δρ Shinobu Ishihara και χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της αδυναμίας αντίληψης χρωμάτων, από τότε που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1917.

Υπάρχουν τρία είδη έλλειψης χρωματικής αντίληψης (αχρωματοψίας,) γνωστά ως protanopia, dueteranopia και tritanopia.
Πρωτανοπία (protanopia, red blidness), χρωματική τύφλωση για το κόκκινο χρώμα. Τα δυσχρωματικά άτομα με protanopia, στερούνται τα L-κωνία που είναι ευαίσθητα σε φωτόνια μεγάλου μήκους κύματος (που αντιστοιχούν στο κόκκινο).  Επηρεάζει μεταξύ του 1 % έως και 5% των ανδρών και περίπου 0,1 % των γυναικών.
Δευτερανωπία (deuteranopia), χρωματική τύφλωση (στερούνται τα Μ-κωνία) για το πράσινο χρώμα.
Τριτανωπία (tritanopia), συγγενής ή επίκτητη ανωμαλία της όρασης (στερούνται τα S-κωνία) η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία διάκρισης του κυανού (μερικές φορές του ιώδους).
Αυτό είναι το σπανιότερο είδος δυσχρωματικών ατόμων - επηρεάζεται το 0,003 % ανδρών και γυναικών)

Το αποτέλεσμα του τεστ χαρακτηρίζει την αδυναμία χρωματικής αντίληψης ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή.
Στατιστικά στοιχεία από την Colour Blindness Awareness, δείχνουν ότι περίπου το 40% των μαθητών που πάσχουν από αχρωματοψία και εγκαταλείπουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν γνωρίζει ότι έχει αυτή την αδυναμία όρασής, ενώ το 60% των πασχόντων αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Μια σχεδιοκίνηση ( animation) με ξυλομπογιές της IFL Science δείχνει πως τις βλέπουν οι άνθρωποι με φυσιολογική όραση και σταδιακά πως εμφανίζονται στη βαθμίδα της χρωματικής τύφλωσης.

Τα νέα γυαλιά
"EnChroma Cx glasses" θα βοηθήσουν τους ανθρώπους με αχρωματοψία να δουν για πρώτη φορά τα χρώματα.

πηγή 1-7-15
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3145736/Are-colourblind-Interactive-test-reveals-normal-rainbow-vision-living-murky-world.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: