Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

το ΄Αρωμα του Ρόδου ζωντανεύει με γενετική τροποποίηση και μας φέρνει όνειρα γλυκάΓενετικά τροποποιημένα τριαντάφυλλα περιέχουν στο γενετικό τους κώδικα γονίδιο, που ενεργοποιείται, για να απελευθερώνουν άρωμα.
Το γονίδιο αυτό είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του ενζύμου RhNUDX1 που θα μπορούσε να κάνει το τριαντάφυλλο να μυρίζει περισσότερο,  σαν τον πρόγονό του, που σταδιακά μετά από διασταυρώσεις και ακατάλληλο (υγρό) έδαφος, έχασε το άρωμά του.
Η αγριοτριανταφυλλιά δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς το γλυκό, αισθησιακό άρωμα που αναδύουν τα άνθη της,  καθώς οι μέλισσες θα έπαυαν να την επισκέπτονται και να γονιμοποιούν τα άνθη της (επικονίαση)
Αλλά με την πάροδο των ετών, τα τριαντάφυλλα, ιδίως εκείνα που καλλιεργούνται  για εμπορικούς σκοπούς έχασαν –με τις επανειλημμένες διασταυρώσεις για τη βελτίωση της εμφάνισής τους- το άρωμά τους.
συνήθως τα τριαντάφυλλα πρέπει να διανύσουν εκατοντάδες μίλια για να φτάσουν στα καταστήματα πώλησης, έτσι αφού η καλλιέργειά τους γίνεται στο εξωτερικό έχει μεγαλύτερη σημασία η ανθεκτικότητά παρά το άρωμά τους.
και το κυριότερο είναι πως, ένα ρόδο που μυρίζει γλυκά αλλά τα πέταλά του φαίνονται μαραμένα, δύσκολα μπορεί να πουληθεί σε ανθοπωλεία (και όλο και περισσότερο σε σουπερ μάρκετ, ακόμα και σε πρατήρια βενζίνης)
αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η μυρωδιά των τριαντάφυλλων, να θεωρείται θέμα δευτερεύουσας σημασίας.
Η σύγκριση δύο ποικιλιών τριαντάφυλλου, (από την τριανταφυλλιά Rosa «Papa Meilland» που έχει δυνατό άρωμα και την Rosa «Rouge Meilland» με αμυδρό λεπτό άρωμα) αποκάλυψε ότι τα τριαντάφυλλα μπορούν να παράγουν άρωμα με έναν απρόσμενο τρόπο.
Το κλειδί ήταν η ταυτοποίηση ενός γονιδίου που κωδικοποιεί το κρίσιμο ένζυμο που ονομάζεται RhNUDX1.

Οι χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται μέσα στα κύτταρα των πετάλων του λουλουδιού έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή της γερανιόλης (μονοτερπένιο)
Η αρωματική ουσία (αλκοόλη)  γερανιόλη δίνει στο αντίστοιχο αιθέριο έλαιο (ροδέλαιο, γερανιέλαιο, κιτρονέλαιο κ. ά.) ένα ισχυρό γλυκό λουλουδένιο άρωμα.
Ο κ Philippe Hugueny, του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών [(INRA) French National Institute for Agricultural Research] στο Colmar, και ένας από τους συγγραφείς της σχετικής  έρευνας, είπε στην Daily Mail:  « στις καλλιεργούμενες τριανταφυλλιές,  η μυρωδιά δεν επηρεάζει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των φυτών (δηλαδή πως τα φυτά δημιουργούν τα λουλούδια, παραγωγή αρσενικών και θηλυκών μερών ως γενετική βάση με την οποία παράγονται λουλούδια) και υπάρχει μόνο για την ευχαρίστηση μας. Έτσι εάν τα καλλιεργούμενα (για παράδειγμα τα βιομηχανικά) τριαντάφυλλα χάσουν το άρωμά τους, αυτό είναι βέβαια πολύ κακό. Αλλά εάν το άγριο τριαντάφυλλο χάσει τη μυρωδιά του, θα κινδυνεύει με εξαφάνιση (θα πάψει να υπάρχει στη φύση)» 
« Προηγουμένως γνωρίζαμε ότι η γερανιόλη στα τριαντάφυλλα  εμφανίζεται –σε μικρές ποσότητες-  όπως και στο γεράνι, όπου για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε αυτή η αρωματική ουσία.
«τώρα έχουμε ανακαλύψει ότι τα τριαντάφυλλα χρησιμοποιούν μια εντελώς ειδική διαδρομή για να  παράγουν γερανιόλη (μονοτερπένιο), ιδιότητα  που μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί σε οποιοδήποτε άλλο φυτό»
«η ανάπτυξη της έρευνάς μας, μπορεί να επιτρέψει στους καλλιεργητές τριανταφυλλιών να δημιουργήσουν ποικιλίες που θα έχουν τόσο καλή εμφάνιση, όσο και καλό άρωμα.
αυτό θα γίνει με το έλεγχο (ενεργοποίηση) του γονιδίου στα τριαντάφυλλα που κωδικοποιεί το
κρίσιμο ένζυμο RhNUDX1  και την παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας για το επιθυμητό αποτέλεσμα (τη  δημιουργία του είδους φυτού με τις επιθυμητές ιδιότητες)»
«Δεν υπάρχει αγορά για τα γενετικώς τροποποιημένα τριαντάφυλλα στην Ευρώπη, αλλά στην Ιαπωνία, όπου οι κτηνοτρόφοι έχουν πειραματιστεί με γενετικά τροποποιημένες (βιοτεχνολογικές, GM modifications) καλλιέργειες  στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ποικιλίας με μπλε –ή μαύρα- τριαντάφυλλα (το μεταλλαγμένο γαλάζιο τριαντάφυλλο, το «Ιερό Δισκοπότηρο» της ανθοκομίας) η έρευνά μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

στα εντομοαπωθητικά, το βασικό δραστικό συστατικό γερανιόλη έχει την ιδιότητα να απωθεί τα ενοχλητικά έντομα –όπως τα κουνούπια- και είναι πιο αποτελεσματική ως απωθητικό από την citronella (το αιθέριο έλαιο citronella είναι φυσικό αντικουνουπικό -χρησιμοποιείται ευρέως στα απωθητικά κουνουπιών του εμπορίου-)   μια ευρέως σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα από το Τμήμα Παρασιτολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Οι ερευνητές προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν διαχύτες με συμπυκνωμένη ποσότητα γερανιόλης για  να παράγουν το απωθητικό αποτέλεσμα, παρά κομμένα τριαντάφυλλα.
Η γερανιόλη βρίσκεται στο άρωμα πολλών άλλων φυτών, όπως οι φράουλες, που συγγενεύουν με τα τριαντάφυλλα, και τον βασιλικό.
σε επόμενη έρευνα, θα εξετάσουν, πως παράγεται το άρωμα σε αυτά επίσης τα φυτά.
Ενώ η μυρωδιά που προσδίδει η γερανιόλη στα τριαντάφυλλα είναι ακίνδυνη, το δραστικό αυτό συστατικό χαρακτηρίζεται ως δηλητήριο, όταν απομονώνεται σε μεγάλες ποσότητες για βιομηχανικούς σκοπούς.


Πώς να έχετε όνειρα γλυκά ... απλά μυρίστε τριαντάφυλλα
σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, τα γλυκά όνειρα είναι κατασκευασμένα από λουλούδια. Πειράματα έδειξαν ότι ο ύπνος με τριαντάφυλλα στην κρεβατοκάμαρά σας μπορεί να προκαλέσει ευχάριστα όνειρα.
το 2008, κατά τη διάρκεια μιας μελέτης, άρωμα (σε υψηλή συγκέντρωση) λουλουδιών, διαχύθηκε για δέκα δευτερόλεπτα, κάτω από τη μύτη 15 γυναικών, ενώ αυτές κοιμόταν, για περισσότερες από 30 νύχτες.
Οι 15 εθελόντριες του πειράματος στη συνέχεια ξύπνησαν και κατέγραψαν τα όνειρά τους, που αποδείχθηκε ότι ήταν πιο ευχάριστα από ότι ήταν συνήθως.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι μυρωδιές επέδρασαν στα συναισθήματα των ονείρων, αλλά δεν αποτελούσαν μέρος του ονείρου, καθώς οι 15 κοιμισμένες γυναίκες εκτέθηκαν στο άρωμα των τριαντάφυλλων, αλλά δεν τα ονειρεύτηκαν.
παρόμοιες δοκιμές έδειξαν ότι η μυρωδιά ταγκίλας και η δυσοσμία από χαλασμένα (κλούβια) αυγά προκάλεσαν αρνητικά συναισθήματα στα όνειρα.
Η πλειοψηφία των γυναικών που ήταν στην φάση
REM του ύπνου τους ( rapid eye movement part of their sleep ) είπαν ότι τα κλούβια αυγά προκάλεσαν άσχημα συναισθήματα στο όνειρό τους.
Ο μέσος ενήλικας ονειρεύεται για δύο ώρες κάθε βράδυ, χρονικό διάστημα  που ανέρχεται σε περίπου έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Πηγή 3-7-15

Δεν υπάρχουν σχόλια: