Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

΄Ατομα μιγάδες, με γονείς διαφορετικής φυλής, έχουν ψηλότερο ανάστημα και μεγαλύτερη ταχύτητα σκέψηςΤα παιδιά που γεννιούνται από γονείς που είναι γενετικά ανομοιογενείς γίνονται πιο έξυπνα και πιο ψηλά.
Παιδιά- μιγάδες που γεννιούνται από σχέσεις ατόμων που δεν ανήκουν στην ίδια εθνότητα –συνεπώς δεν είναι γενετικά κοντά μεταξύ τους- έχουν καλύτερες γνωστικές ικανότητες από τους προγόνους τους.
Ερευνητές  από το John Usher Institute (of Population Health Sciences and Informatics)  στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανέλυσαν γενετικές πληροφορίες (ιατρικά και γενετικά δεδομένα) από περισσότερες από 100 μελέτες που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο.
Οι γενετικές πληροφορίες περιλαμβάνουν λεπτομέρειες (γενετικά στοιχεία) για 350.000 ανθρώπους από τις αστικές και αγροτικές κοινότητες.
Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο συνδεδεμένος, γίνεται συγχώνευση πολιτισμών και αύξηση των γενετικά πιο διαφορετικών πληθυσμών. Οι ερευνητές άρχισαν να μελετούν το σημαντικό ρόλο, που αυτή η «νέα κατάσταση»  διαδραματίζει στην εξέλιξή μας.

Τα ευρήματα από τις αναλύσεις των μελετών, υποδηλώνουν ότι  με την πάροδο του χρόνου, η εξέλιξη ευνοεί τα άτομα με την αύξηση του φυσικού τους ύψους (αναστήματος) και την ανάπτυξη των γνωστικών (και επικοινωνιακών) τους δεξιοτήτων.
Ωστόσο η γενετική ποικιλομορφία δεν έδειξε να έχει καμία επίδραση σε παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με  καρδιαγγειακά νοσήματα όπως αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, υψηλή πίεση του αίματος, διαβήτη  και   άλλες πολύπλοκες συνθήκες.

Τα νέα άτομα –μιγάδες (που γεννήθηκαν από γονείς από διαφορετικές φυλές και πολιτισμούς)  διαθέτουν καλύτερες νοητικές-γνωστικές ικανότητες (λογική, κριτική σκέψη, διαισθητικότητα) και έχουν υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης (διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης)

Εντοπίστηκαν περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι είχαν κληρονομήσει πανομοιότυπα αντίγραφα γονιδίων τόσο από τη μητέρα τους, όσο και από τον πατέρα τους και αυτό είναι δείκτης ότι οι πρόγονοί τους είχαν γενετική συγγένεια.
Όταν αυτό συμβαίνει σε ελάχιστο βαθμό στα γονίδια ενός ατόμου, σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη γενετική ποικιλότητα (ποικιλομορφία) στη γενετική του κληρονομιά και οι δύο πλευρές της οικογένειάς του είναι απίθανο να είναι μακρινοί συγγενείς.
οι ερευνητές είχαν σκεφτεί ότι, άτομα που γεννήθηκαν από γονείς    γενετικά ομοιογενείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολύπλοκων ασθενειών, αλλά διαπίστωσαν ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Τα μόνα χαρακτηριστικά που βρέθηκε να επηρεάζονται από τη γενετική ποικιλότητα είναι το φυσικό ύψος (ανάστημα) και οι νοητικές λειτουργίες (μνήμη και ταχύτητα σκέψης)
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι την πάροδο του χρόνου, η εξέλιξη ευνοεί τα άτομα με αύξηση του αναστήματος και της γνωστικής δεξιότητας αλλά δεν έχει καμία επίπτωση στην τάση τους, για την ανάπτυξη μιας σοβαρής ασθένειας.

Ο Δρ Jim Wilson, του Ινστιτούτου Usher, στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη αναδεικνύει τη δύναμη των γενετικών αναλύσεων μεγάλης κλίμακας για να αποκαλύψουν τις θεμελιώδεις πληροφορίες σχετικά με την εξελικτική ιστορία μας».
Dr Peter Joshi, του Ινστιτούτου Usher, στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πρόσθεσε ότι « η έρευνά μας δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν πρώτη φορά από το Δαρβίνο, ως προς τα οφέλη της γενετικής ποικιλομορφίας»
«το επόμενο βήμα μας θα είναι η εστίαση στα συγκεκριμένα τμήματα του γονιδιώματος που ωφελούνται περισσότερο από την γενετική ποικιλότητα (ποικιλομορφία)»
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature  και χρηματοδοτείται από το
 Medical Research Council.
Πηγή 1-7-15

The effect of inheriting pairs of identical genes means children of first cousins are likely to be 1.2 centimetres (0.5 in) shorter than those whose DNA is more mixed, scientists found.
It was also predicted to have a significant impact on mental ability and educational attainment, as well as lung function.
But surprisingly, factors such as blood pressure and cholesterol that influence the risk of heart disease, diabetes and other conditions were not affected by genetic diversity.

πηγή http://www.belfasttelegraph.co.uk/breakingnews/offbeat/negative-effect-of-shared-ancestors-31345244.html
εμείς να σχολιάσουμε ότι η σύνδεση του φυσικού ύψους (αναστήματος) με την νοητική λειτουργία είναι ηθικά και επιστημονικά απαράδεκτη.
Η νοητική, συναισθηματική και σωματική έκφραση του ατόμου εξαρτάται από την εθνοτική και φυλετική μίξη που το γέννησε.
Η ευφυΐα –που δεν συνδέεται με την ταχύτητα σκέψης και ούτε είναι μετρήσιμη και καθορισμένη εννοιολογικά- δεν προέρχεται από μίξη διαφορετικών γονιδίων.
Ωστόσο η φυσική επιλογή και η ανθρώπινη γενετική ποικιλομορφία συμβάλλουν στη διατήρηση –επιβίωση- του ανθρώπινου είδους, για να παράγει καλύτερους απογόνους (μόνο από άποψη αντοχής σε ασθένειες και περιβαλλοντικές συνθήκες ( ευρωστία υβριδίου,
hybrid vigour) και φυσικά όχι από άποψη «αναστήματος»)
όλες οι γενιές είναι κατά μέσο όρο «καλύτερες» από τις προηγούμενες, λόγω της εξέλιξης και της καλύτερης διατροφής.
Η ταχύτητα σκέψης δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί κάποιος πιο έξυπνος, ενώ ικανότερο δείκτη ανθρωπιάς αποτελεί το αίσθημα αυξημένης ενσυναίσθησης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: