Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

Η άσκηση ισορροπίας στο ένα πόδι δημιουργεί αίσθημα αβεβαιότητας για την ερωτική μας σχέση

Mε την άσκηση ισορροπίας στο ένα πόδι, διαπιστώνουμε όχι μόνο τη σταθερή ισορροπία (σταθερότητα) στο σώμα μας, αλλά και τη σταθερότητα στο γάμο μας ή στις άλλες προσωπικές σχέσεις μας.
αυτό προκύπτει από μια νέα αξιόλογη μελέτη για το πως, η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική μας σκέψη.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε μια αναδυόμενη περιοχή της επιστήμης γνωστή ως γνωστική ενσωμάτωση, η οποία μελετά τις διασυνδέσεις ανάμεσα στη φυσιολογία μας και τα συναισθήματά μας.

Για να κατανοήσουμε τη γνωστική ενσωμάτωση αρκεί να σκεφτούμε για μια στιγμή, τη λέξη αίσθημα, που αναφέρεται τόσο σε ένα συναίσθημα ή συγκίνηση, όσο και στην απτική διαδικασία όταν αγγίζουμε κάτι.

Για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη γνωστική ενσωμάτωση, αυτές οι δύο έννοιες συγκοινωνούν και αλληλεπικαλύπτονται με απροσδόκητους και ηχηρούς (ζωτικής σημασίας) τρόπους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που κρατούν ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ, τείνουν περισσότερο - από ότι οι άνθρωποι που κρατούν ένα φλιτζάνι παγωμένο καφέ- να θεωρούν τους ξένους, πιο φιλικούς και "ζεστούς"

Για την περαιτέρω ποσοτικοποίηση αυτή τη σύνδεσης, οι ερευνητές σε ένα πρόσφατο κοινωνικό νευρολογικό πείραμα, ζήτησαν από εθελοντές να διαβάσουν ερωτικά «ζεστά» μηνύματα, και συναισθηματικά ουδέτερα μηνύματα από φίλους,   συγχρόνως,  οι ερευνητές μετρούσαν (με MRI σάρωση εγκεφάλου) την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων για να αξιολογήσουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις.

στη συνέχεια οι ερευνητές επανέλαβαν την MRI σάρωση εγκεφάλου, ενώ οι εθελοντές κρατούσαν ζεστές (π.χ.ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ) ή κρύες (π.χ.ένα φλιτζάνι παγωμένο καφέ) συσκευασίες.

Οι εθελοντές έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα σε τμήματα του εγκεφάλου τους, που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην συναισθηματική επεξεργασία όταν διάβαζαν τα ζεστά μηνύματα και όταν κρατούσαν το θερμό αντικείμενο. Δεν υπήρξε καμία παρόμοια αλληλεπικαλυπτόμενη δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν διάβαζαν ουδέτερα (συναισθηματικά αδιάφορα) μηνύματα και όταν κρατούσαν κάτι κρύο.
Τα αποτελέσματα του νευρολογικού πειράματος γνωστικής ενσωμάτωσης θα μπορούσαν να περιγραφούν ως «συγκινητικά» (heartwarming) συμπεραίνουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Ωστόσο, ενώ πολλές παλαιότερες μελέτες είχαν εξετάσει τη γνωστική ενσωμάτωση και γενικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, λίγοι είχαν εξετάσει προσεκτικά τον τρόπο που η ενσωμάτωση της αξιολόγησης της γνωστικής λειτουργίας μπορεί να περιπλέκεται στις ερωτικές (ρομαντικές) σχέσεις μας αν και είναι οι πιο παθιασμένες και βέβαια θερμές.

Έτσι, για τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Psychological Science , οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά, αποφάσισαν να εξετάσουν τη φυσική σταθερότητα, την αναταραχή και την επίδρασή της στη σχέση αγάπης.
Επικεντρώθηκαν στον όρο σταθερότητα, διότι είναι ένας όρος που έχει τόσο κυριολεκτικό (πραγματικό) όσο και αφηρημένο νόημα.

Μπορεί να έχουμε έλεγχο της ισορροπίας και του συντονισμού κινήσεων του σώματος μας (αίσθηση ισορροπίας) ή μπορεί να υπάρχει αστάθεια (αίσθηση έλλειψης ισορροπίας που μπορεί να επιφέρει πτώση) και έτσι μπορεί να είναι επίσης, οι στενές διαπροσωπικές μας σχέσεις.
 
Για να εξετάσουν πως διατηρείται μια καλή αίσθηση ισορροπίας (σταθερότητας) σε ένα ζευγάρι, οι ερευνητές προσέλαβαν για πρώτη φορά μια μικρή ομάδα φοιτητών κολεγίου (20 ζευγάρια) που ανέφεραν ότι, διατηρούσαν μια αποκλειστική και δεσμευτική σχέση, που διαρκούσε τουλάχιστον ένα έτος.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έβαλαν τους μισούς (που επιλέχθηκαν τυχαία) εθελοντές τους να καθίσουν σε κανονικά γραφεία και τους άλλους μισούς να καθίσουν σε γραφεία –με επιτραπέζιους υπολογιστές- που είχαν κάπως τροποποιηθεί έτσι ώστε τόσο το τραπέζι όσο και η καρέκλα να ταλαντεύονται ελαφρώς.

όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη ζωή τους και τις ερωτικές (ρομαντικές) σχέσεις τους, τα ερωτηματολόγια συμπεριλάμβαναν ερωτήσεις για το πόσο ικανοποιημένοι ένιωθαν με το σύντροφό τους και εάν ένιωθαν ότι η σχέση τους θα διαρκέσει. (Μόνο ένα μέλος ενός ζευγαριού ανήκε στην ερευνητική ομάδα, για να συντονίζει τους συμμετέχοντες και να ενθαρρύνει την ειλικρίνεια τους.)

Στη συνέχεια, οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των ξεχαρβαλωμένων επίπλων (τραπέζι με αστάθεια και επισφαλές κάθισμα) στο χώρο εργασίας και στα ερωτευμένα (ρομαντικά) ζευγάρια που έδειξαν συναισθηματική αστάθεια και αβεβαιότητα.
Οι φοιτητές που κάθονταν σε χώρους εργασίας με ξεχαρβαλωμένα τραπέζια και καθίσματα (ετοιμόρροπα έπιπλα που παρουσίαζαν αστάθεια) ήταν πολύ περισσότερο πιθανόν να αντιλαμβάνονται αυτή την αστάθεια (προβάλλουν την αίσθηση αστάθειας) και στην ερωτική τους ζωή, από ότι οι φοιτητές των οποίων οι καρέκλες δεν έτριζαν και οι χώροι εργασίας παρουσίαζαν σταθερότητα.
Αλλά αυτό το κοινωνικό νευρολογικό πείραμα, ενώ παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν πολύ περιορισμένο σε μέγεθος και σε ομοιογένεια των νεαρών συμμετεχόντων που ως επί το πλείστον ήταν άγαμοι.

Έτσι, στο επόμενο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διαδικτυακή πύλη για να δημιουργήσουν μια πολύ μεγαλύτερη και πιο διαφοροποιημένη, ομάδα εθελοντών, (πάνω από 100 άτομα) που περιλάμβανε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, ορισμένα από τα οποία ήταν παντρεμένα, εδώ και χρόνια. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι, ήταν σε σταθερή μονογαμική σχέση με το σύντροφό τους. (η ομάδα αποτελούνταν από ήρεμα, συμβατικά και «ισορροπημένα» μονογαμικά ζευγάρια )
Οι ερευνητές ζήτησαν από όλους αυτούς τους εθελοντές να τοποθετηθούν μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή.
Στη συνέχεια, ζήτησαν οι μισοί από τους εθελοντές να σταθούν στο ένα πόδι, ενώ οι υπόλοιποι μισοί, να σταθούν κανονικά στα δύο πόδια που θα παρέμεναν σταθερά στη διάρκεια της άσκησης.

Οι εθελοντές ενώ διατηρούσαν τη θέση του σώματος που τους ζητήθηκε για το πείραμα, ταυτόχρονα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον εαυτό τους και την ερωτική τους σχέση, ακριβώς όπως είχαν κάνει οι φοιτητές.

Τώρα, όμως, οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους εθελοντές, ενώ στέκονταν ακόμη στο ένα ή στα δυο τους πόδια, να συνθέσουν ένα σύντομο σημείωμα για το αγαπημένο τους πρόσωπο, που θα περιέγραφε πως οι εθελοντές αισθάνονταν και σκέφτονταν για τον αγαπημένο τους σύντροφό, εκείνη τη στιγμή.

Τα αποτελέσματα του πειράματος δεν μας επιτρέπουν να γράψουμε ποιήματα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εάν στεκόμαστε μόνο στο ένα μας πόδι…

Η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών που ισορροπούσαν στο ένα τους πόδι και «ταλαντεύονταν» βαθμολόγησαν στο ερωτηματολόγιο πιο ασταθείς τις ερωτικές σχέσεις τους και λιγότερο πιθανό να διαρκέσουν, από ότι οι εθελοντές που στέκονταν και πατούσαν σταθερά στα δύο τους πόδια.
οι εθελοντές που ισορροπούσαν στο ένα τους πόδι έγραψαν σημειώματα προς τους αγαπημένους τους συντρόφους, στα οποία έτειναν να μεμψιμοιρούν γιατί οι σύντροφοί τους δεν συνέβαλαν στις δουλειές του σπιτιού, αντί να αναφέρονται στην έκφραση της αγάπης και στη σημασία της ζεστής ερωτικής αγκαλιάς για τον καθένα τους.
Φυσικά, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ένα ασταθές σώμα δημιουργεί μια ασταθή ερωτική ζωή, λέει η Amanda Forest, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, που είναι επικεφαλής της μελέτης, παρά μόνο ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται σωματικά ασταθείς είναι πιο πιθανό να αντιλαμβάνονται την ρομαντική ερωτική τους σχέση (εκλαμβάνουν τα στοιχεία της ερωτικής τους σχέσης) ως τρικυμιώδη (σε αναβρασμό)
Επίσης, η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να εξηγήσει πώς η σωματική αστάθεια επηρεάζει τα συναισθήματα για τους αγαπημένους μας, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αλληλεπικαλύπτονται νευρολογικές ανταποκρίσεις, μια πιθανότητα που η Amanda Forest και οι συνάδελφοί της ελπίζουν να μελετήσουν στο μέλλον.
Προς το παρόν, τα ευρήματα δείχνουν ότι όταν εξετάζουμε την κατάσταση της σχέσης μας πρέπει να στεκόμαστε με τα δυο πόδια σταθερά στο έδαφος, ή να καθόμαστε σε μια ανθεκτική, καλά ισορροπημένη καρέκλα και ότι ανεξάρτητα από τα παραμύθια που μάθαμε όταν ήμασταν παιδιά, οι πολυτάραχοι γάμοι (με συναισθηματική αστάθεια) είναι όλοι καταδικασμένοι σε αποτυχία.
Amanda L. Forest, Department of Psychology, University of Pittsburgh, 3429 Sennott Square, 210 South Bouquet St., Pittsburgh, PA 15260 E-mail: forest@pitt.edu πηγή
http://well.blogs.nytimes.com/2015/07/08/how-your-stance-may-test-your-marriage/?_r=0
The research paper called: ‘Turbulent Times, Rocky Relationships: Relational Consequences of Experiencing Physical Instability’
***********************************************
Εάν η καρέκλα που κάθεσαι ταλαντεύεται (είναι ξεχαρβαλωμένη), αυτό σε κάνει να ανησυχείς και να νιώθεις αβεβαιότητα για την ερωτική σου ζωή, τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και γενικά τις συναισθηματικές σου καταστάσεις.
Τα
επισφαλή καθίσματα που  εμφανίζουν αστάθεια, κάνουν τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν να νιώθουν ανασφαλείς στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Όταν λέμε ότι η σχέση αυτή είναι «σταθερή σαν βράχος» αυτό είναι κάτι περισσότερο, από ένα σχήμα λόγου.

Εάν η καρέκλα που κάθεσαι ταλαντεύεται (είναι ξεχαρβαλωμένη και έχει αστάθεια) σε κάνει να ανησυχείς για την αγάπη στη ζωή σου νιώθεις αβέβαιος για τις συναισθηματικές σου καταστάσεις.

Ασταθή καθίσματα αφήνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς σχετικά με τις σχέσεις τους.
Όταν λέμε ότι η σχέση αυτή είναι «σταθερή σαν βράχος» είναι κάτι περισσότερο από ένα σχήμα λόγου
Η έρευνα επισημαίνει ότι στη διάρκεια των σεισμών πολλά ζευγάρια χωρίζουν. Οι σεισμοί συνδέονται με πολλά διαζύγια.
(Μελέτες του σεισμού που έπληξε το Σιτσουάν, στην Κίνα το 2008 και οδήγησε σε αύξηση ποσοστού των διαζυγίων)

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η ζωή είναι αβέβαιη και ενδέχεται να τερματιστεί οποτεδήποτε –χωρίς ειδοποίηση- με αυτή την αβεβαιότητα επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για να βελτιώσουν τη ζωή τους και ζουν την κάθε μέρα στο έπακρο.
Οι δύσκολες (διαταραγμένες) συνθήκες ενδέχεται να υπονομεύουν την αίσθηση σταθερότητας στη διαπροσωπική σχέση ενός ατόμου.

Οι ερευνητές για τη μελέτη ‘Turbulent Times, Rocky Relationships: Relational Consequences of Experiencing Physical Instability’ που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science τον προηγούμενο μήνα διαπιστώνουν ότι, η φυσική αστάθεια οδηγεί τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται ότι, η ερωτική σχέση τους είναι λιγότερο πιθανό να διαρκέσει. Η αντίληψη αυτή συνδέεται με την αναφορά τους για λιγότερη συναισθηματική ικανοποίηση και δέσμευση.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο σίγουροι για τις σχέσεις τους όταν αυτές «πατούν σε στέρεο έδαφος» αυτό συμβαίνει γιατί στην παιδική μας ηλικία οι φροντιστές μας εμπλέκονταν στη φυσική μας σταθερότητα (μας κρατούσαν) ενώ η αναξιόπιστη φροντίδα τους είναι πιθανό να συνδέεται με τη φυσική αστάθεια.
πράγματι, μεταφορικά χρησιμοποιούμε όρους όπως «ταραχώδης» «τρικυμιώδης» ή « Rocky» «σταθερή σαν βράχος, οικοδομημένη σε στερεή βάση» για να περιγράψουμε τη σχέση μας.
οι ερευνητές εξέτασαν 20 νεαρά ζευγάρια που τα μισά κάθισαν σε μια ξεχαρβαλωμένη καρέκλα γραφείου. Επίσης περισσότερα από 100 άτομα από διάφορα κράτη συμπλήρωσαν on line ένα ερωτηματολόγιο ενώ στέκονταν και ισορροπούσαν στο ένα πόδι.
σε μια άλλη μελέτη συμμετείχαν εθελοντές που κάθονταν σε ένα φουσκωτό μαξιλάρι τοποθετημένο σε κάθισμα και άλλοι που κάθονταν σε ένα άκαμπτο μαξιλάρι.
το συμπέρασμα είναι ότι εάν αισθανόμαστε ότι «πατάμε σταθερά στη γη» αυτό μας βοηθά να νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά για τα αισθήματα αγάπης του συντρόφου μας.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι η φυσική αστάθεια μπορεί να φυτέψει έναν σπόρο αμφιβολίας για το μέλλον της ερωτικής μας σχέσης.
Η αντίληψη της σχεσιακής αστάθειας συσχετίζεται με την αναφορά σε χαμηλότερη ποιότητα της σχέσης και την έκφραση λιγότερης αγάπης και στοργής προς τον σύντροφό μας.
προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν έχουμε μια ζεστή αίσθηση –όπως όταν για παράδειγμα κρατούμε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε «πιο θερμά» με τους άλλους.

Οι ψυχολόγοι από τα Πανεπιστήμια του Pittsburgh και Waterloo στον Καναδά, εξέτασαν παράγοντες, που μπορεί να επηρεάζουν την αντίληψη για τη σχέση μας, τη συμπεριφορά και την επικοινωνία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα χαρακτηριστικά των συντρόφων μας, τις εμπειρίες στη σχέση μας και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίγονται.
Η έρευνα με θέμα «Turbulent Times, Rocky Relationships: Relational Consequences of Experiencing Physical Instability» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science (0956797615586402,first published on June 25, 2015)
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3156103/Is-wonky-chair-making-worry-LOVE-LIFE-Unstable-seats-leave-people-feeling-insecure-relationships.html***έκανα την επιμέλεια αυτής της ανάρτησης, γιατί νομίζω ότι  σε αυτό το κοινωνικό πείραμα, η συμβατική ψυχολογία συναντιέται –διασταυρώνεται- με την εσωτερική ψυχολογία.
Η επίδραση της ξεχαρβαλωμένης καρέκλας στην αίσθηση σταθερότητας για την ερωτική μας σχέση, μου μοιάζει με πράξη αναλογικής μαγείας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: