Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Σουηδός καλλιτέχνης ζωγραφίζει πάνω στα κελύφη σαλιγκαριών και δημιουργεί μια κινούμενη γκαλερί
Σουηδός καλλιτέχνης ζωγραφίζει πάνω στα κελύφη σαλιγκαριών και δημιουργεί μια κινούμενη γκαλερί.
Χιουμοριστικά, αποκαλεί (Snailpimp project) τη συλλογή από σαλιγκάρια –έργα τέχνης που δημιουργεί. Στα κελύφη τους, απεικονίζονται με έντονα, φωτεινά χρώματα,
ουράνια τόξα, καρχαρίες, ηφαίστεια, διάσημα λογότυπα γνωστών εταιρειών,
κ.α. Ο Stefan Siverud από το Kalmar, (Småland ,Suecia, Kalmar) της Σουηδίας εργάζεται στο Kalmar County Museum, είναι μελετητής ιστορίας (κυρίως της ιστορίας του Β’ παγκοσμίου πολέμου) και εκφράζει την καλλιτεχνική του ικανότητα με ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο.
Ο Stefan Siverud μελετούσε τη συμπεριφορά των σαλιγκαριών στον κήπο του και ανησυχούσε όταν τα έβρισκε σπασμένα και πατημένα. Έτσι, αποφάσισε να τα μετατρέψει σε κινούμενα έργα τέχνης, με έντονα χρώματα για να μπορεί κάποιος να τα διακρίνει εύκολα και να μη τα πατήσει.
όπως λέει «πριν από μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήμουν χωρίς δουλειά, δεν είχα τι να κάνω και βαριόμουνα πολύ. Τότε είδα τα σαλιγκάρια να αναρριχώνται στους τοίχους του κήπου, να εξερευνούν το περιβάλλον με τις κεραίες τους και να κρύβονται μέσα στο καβούκι τους μόλις ένιωθαν κίνδυνο. Σκέφτηκα να βάλω λίγο χρώμα στα μικροσκοπικά αυτά πλάσματα, για να μη συνθλίβονται άδικα»

«Τα πρώτα σαλιγκάρια ήταν βαμμένα πρόχειρα, απλά ήθελα να δοκιμάσω το είδος χρώματος που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πάνω στο κέλυφος τους, χωρίς αυτό να τα σκοτώσει ή να τα πληγώσει»
«αποδείχθηκε πιο εύκολο από ότι νόμιζα, χρησιμοποίησα χρώματα μοντελισμού Humbrol και έκανα σχέδια που ενσωματώθηκαν πλήρως πάνω στο κέλυφος»
«τα χρώματα που χρησιμοποίησα για τη δοκιμή ήταν παλιά και τα πινέλα μου κακής ποιότητας, ενώ οι λεπτομέρειες στα σχέδια έγιναν με μια οδοντογλυφίδα»
«αργότερα αγόρασα φρέσκια μπογιά, κατάλληλα πινέλα και σταδιακά ζωγράφιζα όλο και πιο σύνθετα σχέδια. Τα πρώτα σαλιγκάρια που ζωγράφισα, φωτογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν στο πάρκο της πόλης»

Ο κ Siverud υποστηρίζει ότι η μπογιά που χρησιμοποιεί δεν βλάπτει τα μικρά ντροπαλά σαλιγκάρια. Βέβαια είναι αδύνατο να δημιουργήσει λεπτομερή έργα τέχνης στα κελύφη τους όταν αυτά κινούνται. Παρατήρησε ότι αποσύρονται μέσα στο καβούκι τους, όταν έχει πολύ κρύο, πολύ ζέστη, ή ξηρασία και κλείνονται εκεί μέσα με ένα είδος καλύμματος.

όπως λέει 
«συνήθως μένουν μέσα στο κέλυφός τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να καταφέρω να ζωγραφίσω ένα λεπτομερές σχέδιο επάνω τους.
Συνολικά, μέσα σε δύο καλοκαίρια, ζωγράφισα πάνω σε 70 σαλιγκάρια, ενώ σε άλλα 20 δεν είχα ολοκληρώσει το σχέδιο πάνω στο καβούκι τους, όταν ήρθε το κρύο του χειμώνα.
όσα κυκλοφόρησαν στο δικό μου κήπο, βρήκαν θέση για να πέσουν σε χειμερία νάρκη, έτσι το ένα τρίτο περίπου από αυτά επανεμφανίστηκε το επόμενο καλοκαίρι, μάλιστα, ένα ή δύο σαλιγκάρια εμφανίστηκαν σε δύο συνεχόμενα καλοκαίρια»
«δεν ρώτησα τους γείτονες εάν εντόπισαν μερικά από αυτά που δεν επανεμφανίστηκαν στον κήπο μου, αλλά υποθέτω ότι, μετακινήθηκαν σε γειτονικό χώρο»

Το σαλιγκάρι διακόπτης: Παρά το γεγονός ότι το μικρό σαλιγκάρι έγινε διακόπτης, δεν είναι σε θέση να κινηθεί πιο γρήγορα από ό, τι οι «άλλες δημιουργίες»

Τα Σαλιγκάρια στρατός: Αυτά τα ζωγραφισμένα σαλιγκάρια μοιάζουν έτοιμα για μάχη, αλλά θα χρειάζονταν κάποιο χρόνο για να φτάσουν εκεί…

Το σαλιγκάρι Παραμύθι: Ο κ Siverud ζωγράφισε σε αυτό ένα μικροσκοπικό κάστρο, πλήρες, με ένα μονοπάτι στο κέλυφος ενός σαλιγκαριού που οδηγεί στον κήπο του.

Ο πεινασμένος σαλίγκαρος : τα σαλιγκάρια μπορεί να είναι μια λιχουδιά για κάποιους, αλλά αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα διαφημίζει το γιγαντιαίο fast food McDonalds

Το σαλιγκάρι Ηφαίστειο: Αυτό το σαλιγκάρι έχει εκραγεί χάρη στο έργο τέχνης του κ Siverud.

που θα πιω ένα ποτήρι μπύρα? Το λογότυπο της ιρλανδικής μαύρης μπύρας Guinness διακοσμεί το κέλυφος ενός άλλου σαλιγκαριού.Με στρατιωτική ακρίβεια: Ο Σουηδός καλλιτέχνης ζωγράφισε ένα γερμανικό υποβρύχιο U-96 λογότυπο στο κέλυφος του σαλιγκαριού.
Ένα μικρό στέμμα (κορώνα) έχει ενσωματωθεί στο καβούκι ενός βασιλικού σαλιγκαριού.


πηγή 6-7-15
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3151013/Swedish-artist-decorates-snails-shells-create-moving-gallery.html#commentsΔεν υπάρχουν σχόλια: