Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

Φύκια με γεύση μπέικον καλλιεργούνται για κατανάλωση από τον άνθρωπο αλλά και ως τροφή για τα αυτιά της θάλασσαςΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Αμερικανοί ερευνητές καλλιεργούν φύκια που όταν τηγανίζονται, έχουν μια αρκετά έντονη γεύση μπέικον.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (OSU) στις ΗΠΑ, στην περιοχή Pacific Northwest, δημιούργησαν και κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ένα νέο είδος κόκκινου χυμώδους θαλάσσιου φυκιού, που ονομάζεται dulse (Palmaria palmata ) το φύκι αυτό, μεγαλώνει γρήγορα και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Ο ερευνητής Chris Langdon στο Hatfield Marine Science Center του Πανεπιστημίου του Όρεγκον δήλωσε ότι, περιέχει έως και 16 τοις εκατό πρωτεΐνη με βάση το ξηρό βάρος.

Σύμφωνα με ένα δελτίο ειδήσεων του Oregon State University (OSU) ο Langdon, καθηγητής στο Τμήμα Αλιείας και Άγριας Ζωής, καλλιεργεί φύκια dulse τα τελευταία 15 χρόνια,

«Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια υπερτροφή (super-food τροφή που περιέχει πολύ περισσότερα –απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού- θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες) για τις αλιώτιδες (αβαλόνες, αυτιά της θάλασσας, όστρακα –γαστερόποδα- με σχήμα σαν αυτί και με θαυμάσιο ιριδίζον εσωτερικό μέρος που είναι σα φίλντισι)
ο καθηγητής Langdon, έκανε μια παρένθεση και εξήγησε, γιατί οι υψηλής ποιότητας αλιώτιδες (γαστερόποδα με όστρακο σαν αυτί που ευδοκιμούν στις θάλασσες της νότιας Αφρικής) είναι πολύτιμες, ιδιαίτερα στην Ασία.
Όπως εξήγησε «οι ασιάτες αγαπούν τη σάρκα της αλιώτιδας, που τη θεωρούν εξαιρετική λιχουδιά και αφροδισιακό μεζέ.
Τα εστιατόρια του Χονγκ Κονγκ αγοράζουν την αλιώτιδα περίπου 120 δολάρια το κιλό.
πριν από δέκα χρόνια, ερευνητές είχαν μελετήσει το μαλάκιο ως πιθανή θεραπεία ενάντια στον καρκίνο.
Πρόσφατα μελέτησαν την πιθανή δράση της αλιώτιδας ενάντια στον ιό του έρπη και κατέληξαν σε συναρπαστικά ευρήματα.
Οι κλινικές δοκιμές με την αλιώτιδα, έδειξαν ότι τα περιστατικά επανεμφάνισης των συμπτωμάτων του έρπητα ήταν πολύ λιγότερα»
οι αλιώτιδες του γένους Haliotis Midae αποτελούν τροφή για τον άνθρωπο.

Όπως είπε «υπήρχε πάντα ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του dulse για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αλλά αρχικά επικεντρωθήκαμε στη χρήση του dulse ως τροφή για τις αλιώτιδες (τα αυτιά της θάλασσας) "Ήμασταν σε θέση να αυξήσουμε την τροφή των abalones, με dulse σε ποσοστά που ξεπερνούν αυτά που είχαν αναφερθεί στη βιβλιογραφία»

Τώρα με δύο μεγάλες δεξαμενές στις οποίες οι ερευνητές μπορούν να παράγουν περίπου 20-30 pounds (9-14 κιλά) dulse την εβδομάδα, ο Langdon έχει σχέδια για την αύξηση της εβδομαδιαίας παραγωγής σε £ 100 (45 κιλά).«Το dulse είναι μια υπερ-τροφή, με διπλάσια θρεπτική αξία από το κέιλ (Kale, συγγενικό είδος με το άγριο λάχανο)» δήλωσε ο Chuck Toombs, (a faculty member in OSU's College of Business)
Το Oregon State University (OSU) έχει αναπτύξει αυτή την ποικιλία, που μπορεί να καλλιεργηθεί και να δώσει τη δυνατότητα για μια νέα βιομηχανία στο ΄Ορεγκον.

«Το θαλάσσιο φύκι (dulse) καλλιεργείται με τη χρήση ενός συστήματος ανακύκλωσης (ανακυκλοφορίας που εξαρτάται από μόνιμη εξωτερική πηγή ενέργειας για τη σταθεροποίηση του περιβάλλοντος των ζώων υδατοκαλλιέργειας) του νερού» είπε ο Langdon «Θεωρητικά, θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια βιομηχανία στο ανατολικό ΄Ορεγκον, σχεδόν το ίδιο εύκολα όπως θα μπορούσες κατά μήκος της ακτής με κάποιες προσθήκες. Χρειάζεται μόνο μια μέτρια ποσότητα θαλασσινού νερού και λίγη λιακάδα»


Το Dulse μεγαλώνει στην άγρια φύση κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού και του Ατλαντικού, των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνήθως πωλείται σε ξηρά μορφή ως συστατικό για μαγείρεμα ή συμπλήρωμα διατροφής.
"Δεν έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση του σε  φρέσκια μορφή", δήλωσε ο Langdon. "Αλλά αυτό το προϊόν είναι αρκετά εκπληκτικό. Όταν τηγανίζονται, το φύκια αυτά έχουν γεύση μπέικον"

The background of how Langdon and his colleagues developed dulse is outlined in the latest version of Oregon’s Agricultural Progress at : http://bit.ly/1fo9Doy

πηγή 15-7-15
http://news.xinhuanet.com/english/2015-07/17/c_134419615.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: