Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

η ΕΠΙΤΥΧΙΑ στη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ και η ΘΕΣΗ μας στην ΟΥΡΑ των ΥΠΟΨΗΦΙΩΝΣτη συνέντευξη πρόσληψης, στην οποία κρίνεται η καταλληλότητα ενός υποψηφίου, για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, ο εξεταστής αντλεί πληροφορίες σχετικά με τις επαγγελματικές δεξιότητες, τις επικοινωνιακές ικανότητες, τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τους λόγους για τους οποίους ο υποψήφιος, επιθυμεί να προσληφθεί σε αυτή τη θέση.
στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ερευνητές «οργανωτικής ψυχολογίας» από το πανεπιστήμιο Old Dominion στο Norfolk, υποστηρίζουν ότι σημαντικό ρόλο για να προσληφθεί ο υποψήφιος σε μια θέση εργασίας, παίζει η θέση του στον κατάλογο των υποψηφίων.

Η θέση μας στη ουρά των υποψηφίων, μπορεί να μας βοηθήσει να προσληφθούμε στη δουλειά.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο τέταρτος στην ουρά των συνεντευξιαζόμενων έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εντυπωσιάσει τον εξεταστή.
Η διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον πρώτο συνεντευξιαζόμενο, διαρκεί πέντε λεπτά, ενώ για τον τέταρτο υποψήφιο, διαρκεί περίπου οκτώ λεπτά. Ωστόσο, σε κάθε επόμενη θέση στη λίστα των υποψηφίων, ο εξεταστής είναι πιθανό να κάνει μια πιο γρήγορη εκτίμηση για τον υποψήφιο.
οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, αυτό συμβαίνει επειδή οι εξεταστές πρέπει ταυτόχρονα να επεξεργάζονται τις πληροφορίες σχετικά με τον αιτούντα και να ανακαλούν προηγούμενες πληροφορίες σχετικά με τους άλλους ανθρώπους.

Μετά τον τέταρτο υποψήφιο, το ποσό της δύναμης του εγκεφάλου (εγκεφαλική ισχύς, ενέργεια) που χρειάζεται για να επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες, μεγαλώνει πάρα πολύ και ο εγκέφαλος του εξεταστή αρχίζει να κάνει συντομεύσεις.
Oι εξεταστές τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τους υποψήφιους, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στον κατάλογο για την συνέντευξη πρόσληψης και δίνουν λιγότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τους υποψήφιους που είναι στο τέλος της λίστας.
αυτό μπορεί να αποτρέψει τους υποψήφιους που δίνουν συνέντευξη προς το τέλος της διαδικασίας αξιολόγησης, από το να εκφράσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
O εξεταστής έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει εικόνα μέσα από τη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία του με τον υποψήφιο.
Προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι εξεταστές σχηματίζουν εικόνα για τον υποψήφιο μέσα στα πρώτα 5 λεπτά και αυτή η «εντύπωση» δύσκολα ανατρέπεται στη συνέχεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόλις οκτώ λεπτά για να πείσουν κάποιον ότι είναι κατάλληλοι για τη θέση εργασίας που επιθυμούν.

Σε μια μελέτη από την ιστοσελίδα Monster.co.uk, για αναζήτηση εργασίας, περισσότερα από τα δύο τρίτα των εργοδοτών (71 τοις εκατό) απέρριπταν αμέσως τους εξεταζόμενους που είχαν τατουάζ.

Οι ερευνητές οργανωτικής ψυχολογίας συνομίλησαν με 273 διευθυντές και 3.286 εργαζομένους σχετικά με τις εμπειρίες τους στη συνέντευξη πρόσληψης.

Πάνω από τα δύο τρίτα των εξεταστών είπαν ότι η πρώτη τους εντύπωση επηρεάστηκε από τον τρόπο που ο υποψήφιος μακιγιαρίστηκε.
Εν τω μεταξύ, έξι στα δέκα αφεντικά (62 τοις εκατό) δηλώνουν ότι το ντύσιμο ενός υποψηφίου (αν είναι ανάλογο του χώρου στον οποίο θα απασχοληθεί και αν υποδηλώνει τη σοβαρή παρουσία του υποψηφίου) έχει μεγάλο αντίκτυπο στην απασχολησιμότητά του.

Τι κοιτάζουν οι εξεταστές
τη χρονομέτρηση ενός υποψηφίου (να είναι στην ώρα του και να δίνει σύντομες και σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις που δέχεται )
το επίπεδο προετοιμασίας του για την συνέντευξη
Τη δυνατότητά του να κρατήσει την οπτική επαφή
την προσωπική του εμφάνιση
Την ποιότητα της απάντησης του, σε κάποιο «πείραγμα» ή «εκτός θέματος» ερώτηση
τη δύναμη της χειραψίας του
Βέβαια οι πιο σημαντικοί παράγοντες που οι εξεταστές εξετάζουν για την πρόσληψη ενός υποψηφίου είναι η εργασιακή εμπειρία, η πρώτη εντύπωση, η εκπαίδευση, τα επαγγελματικά προσόντα και οι συστατικές επιστολές.

Πηγή 27-5-15
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3099811/Why-FOURTH-interview-Hiring-managers-time-impress-says-study.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: