Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ πεθαίνουν από ΑΣΙΤΙΑ στο ΝΗΣΙ που τους ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ το NEW YORK BLOOD CENTERΝέα Υόρκη, οι  χιμπατζήδες  που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα για τις έρευνες του New Yorks Blood Center, αργοπεθαίνουν από την πείνα και τη δίψα σε ένα απόμακρο νησί στη Λιβερία, όπου εγκαταλείφθηκαν από το 2005***.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, το πειραματικό εργαστήριο «
The Liberian Institute of Biomedical Research (Vilab II)» που βρίσκεται κοντά στο νησί έκανε μελέτες για το New York Blood Center (NYBC)
για ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων. Στο εργαστήριο αυτό, οι χιμπατζήδες  μολύνθηκαν με ηπατίτιδα και άλλες μολυσματικές ασθένειες (ελονοσία, χολέρα, ιό έμπολα) για ερευνητικούς σκοπούς.
Στο απόμακρο νησί που είναι γνωστό ως “
Monkey Island” (a remote Liberian island in the middle of Farmington River) ζουν σήμερα 66 χιμπατζήδες (πάνω από 100 χιμπατζήδες μολύνθηκαν με ηπατίτιδα και εγκαταλείφθηκαν εκεί)
10-12-14 πηγή


***το 1822 η Αμερικανική εταιρεία αποικισμού ίδρυσε τη Λιβερία ως χώρο για την αποστολή απελευθερωμένων Αφροαμερικανών σκλάβων.
Το 2005, μετά από την παγκόσμια αποδοκιμασία για την κακομεταχείριση των πειραματόζωων χιμπατζήδων, το εργαστήριο πειραμάτων (
Vilab II) έκλεισε και οι χιμπατζήδες μεταφέρθηκαν στο απόμακρο νησί της Λιβερίας–για να απομονωθούν εκεί, αφού δεν μπορούν να κολυμπήσουν- και εγκαταλείφθηκαν χωρίς μέριμνα (χρηματοδότηση) για την μετέπειτα επιβίωσή τους.

Τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, τα ζώα που εγκαταλείφθηκαν στο νησί - κοντά στο ερευνητικό κέντρο Vilab ΙΙ- αργοπεθαίνουν, χωρίς καθόλου τροφή.

Στο νησί υπήρχε ένα κατεστραμμένο σύστημα ύδρευσης, έως ότου η φιλοζωική οργάνωση Humane Society φροντίσει για την επισκευή του. Η Humane Society -που προσπαθεί τώρα, να συγκεντρώσει μερικά χρήματα για τους χιμπατζήδες- πήρε για το σύστημα ύδρευσης,  κάποια χρήματα από τις ΗΠΑ και ορισμένες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, μετά την επίσκεψη του Agnes Souchal, ο οποίος διευθύνει ένα κέντρο διάσωσης στο Καμερούν.

Η ιστοσελίδα GoFundMe κατάφερε να συγκεντρωθούν $ 50,000 για τους χιμπατζήδες. Ορισμένοι από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν στην άγρια φύση και πολλοί από αυτούς έχουν δει άλλους χιμπατζήδες από την ομάδα τους, να δολοφονούνται από πολιτοφύλακες κατά τη διάρκεια ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Τα ζώα ανήκουν ουσιαστικά στην κυβέρνηση της Λιβερίας, αν και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών ερευνών της χώρας (Biomedical Research Institute (LIBR))

συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες του New York Blood Center (NYBC) για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ΄Εμπολα που ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά.
Το
(LIBR) σε συνεργασία με το εργαστήριο πειραμάτων (Vilab II) και εμπειρογνώμονες από το New York Blood Center (NYBC), το αμερικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, το ερευνητικό ινστιτούτο μεταδοτικών ασθενειών του αμερικανικού στρατού (USAMRIID)  το αμερικανικό εθνικό ινστιτούτο υγείας, την ομάδα (DART) για αντιμετώπιση καταστροφών  και την αμερικανική υπηρεσία για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID) επεξεργάζεται περισσότερα από 70 δείγματα την ημέρα για να εξετάσει εάν είναι θετικά στον ιό ΄Εμπολα. Στόχος του εργαστηρίου (LIBR) είναι η δοκιμή περίπου 100 δειγμάτων τη μέρα.
Οι χιμπατζήδες -πειραματόζωα του Vilab ΙΙ (που τώρα διοικείται από το
(LIBR) μολύνθηκαν για την έρευνα, με ηπατίτιδα και άλλες ασθένειες και έφεραν περισσότερα από $ 500 εκατομμύρια, με δικαιώματα ιδιοκτησίας του New York Blood Center (NYBC),  είπε, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δρ Fatorma Borlay στη  Front Page Africa .

από τις έρευνες με τους χιμπατζήδες, απέκτησαν περίπου $ 459 εκατομμύρια  σε περιουσιακά στοιχεία και εμφάνισαν πάνω από $ 1,5 εκατομμύρια  έσοδα για το 2013.
Παρά τα τεράστια κέρδη που αξίωσε το
New York Blood Center (NYBC) δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τους χιμπατζήδες –μερικοί από τους οποίους είναι μωρά- που βοήθησαν να δημιουργηθεί μια καλύτερη μέθοδο αποστείρωσης για μεταγγίσεις αίματος.
Οι εκπρόσωποι
James Haggerty και Victoria O'Neill,  για το (NYBC) δήλωσαν ότι το (NYBC) δεν είχε ποτέ καμία υποχρέωση για τη φροντίδα των χιμπατζήδων.

Η περίφημη ζωολόγος Jane Goodall (που μελέτησε τα ευφυή αυτά πρωτεύοντα θηλαστικά) και ίδρυσε το κέντρο αποκατάστασης χιμπατζήδων στο Κονγκό, ζήτησε με ανοιχτή επιστολή στο (NYBC) να αναλάβει τη φροντίδα των  χιμπατζήδων που χρησιμοποιούνται για ιατρικά πειράματα.
όπως λέει« θεωρώ ότι είναι απολύτως συγκλονιστικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι το  NYBC εγκατέλειψε αυτούς τους χιμπατζήδες και διέκοψε την υποστήριξή του, ακόμη και για τις βασικές τους ανάγκες. Η εταιρεία σας ήταν υπεύθυνη για την απόκτηση αυτών των χιμπατζήδων, κάποιοι αιχμαλωτίστηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον και ως εκ τούτου έχει την ηθική υποχρέωση να συνεχίσει να φροντίζει γι 'αυτούς και για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Η Betsy Brotman, πρώην διευθύντρια του  Vilab, είπε «αυτή η υποχρέωση δεν αφορά την κυβέρνηση της Λιβερίας. δεν υπήρχαν χιμπατζήδες εκεί μέχρι εμείς να τους μεταφέρουμε και να τους εγκαταλείψουμε εκεί»

Η εγκατάλειψη των ζώων  έχει εξοργίσει και πολλά άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Ο Brian Hare, ανθρωπολόγος, μελετητής  μη-ανθρώπινων πρωτευόντων θηλαστικών  στο Πανεπιστήμιο Duke, μελέτησε τους πιθήκους για 20 χρόνια και είπε, «Ποτέ μα ποτέ, δεν  έχω δει τίποτα περισσότερο αηδιαστικό από αυτό»
Μια αναφορά-αίτηση  της Change.org έχει επίσης αρχίσει να προτρέπει το  NYBC, να αναλάβει τη φροντίδα των χιμπατζήδων.


Το New York Blood Center (NYBC), τονίζει ότι τα 30.000 δολάρια που απαιτούνται κάθε μήνα για την επιβίωση των χιμπατζήδων, πρέπει να καταβάλλονται από την κυβέρνηση της Λιβερίας.
Σήμερα εθελοντές –χωρίς καμία επιχορήγηση-  εργάζονται για τη στοιχειώδη φροντίδα των ευφυών θηλαστικών που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα για τη δημιουργία νέων εμβολίων.
Πηγή 30-5-15


7-10-14
σχετική μας ανάρτηση

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ βγαίνουν στη ΣΥΝΤΑΞΗΔεν υπάρχουν σχόλια: