Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

ΔΕΚΑΔΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΜΩΒ ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΑΓΚΕΣ που μοιάζουν με ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ξεβράζονται ΝΕΚΡΟΙ στις ακτές της ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣΗΠΑ, κομητεία Alameda  στην πολιτεία της Καλιφόρνιας,  Δεκάδες γιγαντιαίοι μωβ θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες, ξεβράζονται στις παραλίες της Alameda και του Oakland.
οι κάτοικοι
στο Bay Area της Καλιφόρνιας θορυβήθηκαν από την εισβολή αυτού του θαλάσσιου ζώου και κάλεσαν την αστυνομία.

 [πρόκειται για το θαλάσσιο γιγαντιαίο σαλιγκάρι, είδος μαλακίου, που σύμφωνα με το ενυδρείο του Ειρηνικού, τρέφεται κυρίως με φύκια που προσδίδουν το κόκκινο χρώμα στο μελάνι του. Η  επιστημονική του ονομασία είναι Aplysia fasciate californica και βρίσκεται γενικά στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.
Ο θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας της Καλιφόρνιας, είναι ερμαφρόδιτος και αλλάζει φύλο ανάλογα με την ανάγκη. Όταν αυτά τα θαλάσσια ζώα αναπαράγονται, συγκεντρώνονται το ένα πάνω στο άλλο πάνω σε στρώματα από φύκια και σχηματίζουν αλυσίδες ζευγαρώματος, εκεί κάθε άτομο του θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα είναι αρσενικό σε σχέση με αυτό που προηγείται στην αλυσίδα και θηλυκό σε σχέση με αυτό που ακολουθεί.
Οι μωβ γυμνοσάλιαγκες, έχουν μικρή διάρκεια ζωής, περίπου ενός έτους και πριν πεθάνουν εναποθέτουν τα αυγά τους –σε ένα σύμπλεγμα από ινώδεις σχηματισμούς (σαν noodles)- σε νερό που η θερμοκρασία του είναι μεταξύ 55 και 77 βαθμούς Fahrenheit (13-25 βαθμούς C)       Το είδος  αυτό του σαλιγκαριού, έχει δύο κεραίες που προεξέχουν σαν αυτιά λαγού, για αυτό το λόγο, οι ΄Αγγλοι το αποκαλούν sea hare= θαλάσσιο λαγό.
Το εν λόγω πλάσμα ήταν το πειραματόζωο που χάρισε ένα Νόμπελ στον νευρο- επιστήμονα
Eric Kandel  καθώς τον βοήθησε να διατυπώσει τη θεωρία για την οργάνωση και τη δομή της μνήμης. Ο Eric Kandel  επέλεξε τον sea hare
γυμνοσάλιαγκα γιατί έχει μόνο 20.000 νευρώνες, έναντι των 100 δις που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος και επιπλέον είναι τα μακρύτερα νευρικά κύτταρα στο ζωικό βασίλειο]

 
στις ακτές, οι γιγάντιοι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες που ξεβράζονται, εκχύνουν μωβ μελάνι και μοιάζουν με ανθρώπινα όργανα
Ένα άτομο κάλεσε το 911 γιατί νόμισε ότι, ένας μικρός «θαλάσσιος λαγός» ήταν μια ανθρώπινη καρδιά.
Τα μαλάκια αυτά, φθάνουν σε μήκος τα 76 εκατοστά (30 ίντσες) ενώ το βάρος τους φθάνει τα 6,8 κιλά ( 15 λίβρες)  και είναι ιθαγενή στην περιοχή, στις παραλίες των πόλεων  όπως η Alameda (παραλία Crab Cove) και το Oakland.
Σύμφωνα με το  Contra Costa Times, τον περασμένο μήνα, είκοσι δύο μωβ γυμνοσάλιαγκες εντοπίστηκαν σε μια εσοχή της ακτογραμμής της  λίμνης Merritt στο
Oakland, Αυτοί που βρέθηκαν πρόσφατα δεν είναι ακραίου μεγέθους και φτάνουν  περίπου στο μέγεθος της γροθιάς ενός ανθρώπου.
Οι υπάλληλοι για τη διαχείριση περιβάλλοντος, δεν έχουν ακριβή στοιχεία για το συνολικό αριθμό των θαλάσσιων λαγών που ξεβράστηκαν.
Ο Carloyn Jones (the East Bay Regional Park District's) λέει ότι  τα μαλάκια αυτά εμφανίζονται σπάνια αλλά δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση.
Παλαιότερα εμφανίζονταν κατά καιρούς, αλλά όχι στο βαθμό που εμφανίζονται τελευταία.
Ο Morgan Dill, που  εργάζεται στην περιοχή του πάρκου, δήλωσε ότι, το φαινόμενο μπορεί να συνδέεται με τις υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού.
Για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να πεθαίνει ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θαλάσσιων ζώων (aplysia fasciate)
οι θαλάσσιοι αυτοί οργανισμοί (λαγοί της θάλασσας)
ξεβράζονται κατά δεκάδες στις παραλίες και προκαλούν ανησυχία τους κατοίκους.
ο Morgan Dill και οι φυσιοδίφες συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι, οι θαλάσσιοι λαγοί που εκχύνουν μοβ μελάνι δεν είναι επικίνδυνοι.
Ωστόσο επέστησαν την προσοχή των κατοίκων, συστήνοντάς τους να μη μεταφέρουν τα παράξενα μωβ θαλάσσια ζώα στο σπίτι τους.
πηγή 15-6-15

 σχετικό δημοσίευμα
31-7-14    Mysterious, Bright Blue "Velella Velella" Creatures Keep Washing Up In California 
http://www.bustle.com/articles/33990-mysterious-bright-blue-velella-velella-creatures-keep-washing-up-in-california-photos

Δεν υπάρχουν σχόλια: