Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

ΕΓΓΑΜΟΙ με ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ στο KING-SIZE ΣΥΖΥΓΙΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ


Βρετανία, τα έγγαμα ζευγάρια που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, είναι πιθανόν να υποφέρουν από προβλήματα ύπνου.
Το συζυγικό κρεβάτι αποτελεί σύμβολο του δεσμού που αναπτύσσεται και ενώνει τους δύο συζύγους, είναι δηλαδή το σύμβολο της μεταξύ τους πίστης και αφοσίωσης.
Το « μυστικό της συζυγικής κλίνης» αφορά ένα κατά βάση συναισθηματικό ζήτημα και ένα είδος «ασφάλειας» που αισθάνεσαι όταν κοιμάσαι δίπλα στον σύντροφό σου.
Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι , πάνε για ύπνο σε διαφορετικό χρόνο από το άλλο τους μισό και ο τελευταίος που πέφτει για ύπνο, ενοχλεί και διαταράσσει τον ύπνο του συντρόφου του.
Ο μεγάλος φόρτος εργασίας, οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, οι διαφορετικές ώρες απασχόλησης και η έντονη κοινωνική ζωή σκοτώνουν την παραδοσιακή εικόνα των ζευγαριών που ξαπλώνουν μαζί για να κοιμηθούν.
Πολλοί καταλήγουν να στριφογυρίζουν σε ένα διπλό άδειο κρεβάτι, επειδή το άλλο τους μισό μένει άυπνο για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του τηλεοπτική εκπομπή ή ένα αθλητικό γεγονός.

Έρευνα σε 2000 έγγαμους Βρετανούς, έδειξε ότι τα τρία τέταρτα (το 75%) των ζευγαριών, κοιμάται διαφορετικές ώρες ο ένας από τον άλλο. Η έρευνα ανατέθηκε στον κατασκευαστή κρεβατιών Warren Evans και βρέθηκε ότι,
στα ζευγάρια που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι υπάρχουν προβλήματα ύπνου και εντάσεις που οδηγούν σε καυγάδες.
κάποιοι οδηγούνται στον «μοναχικό ύπνο» και τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι κοιμούνται σε διαφορετικό δωμάτιο από τον σύντροφό τους.
Ωστόσο ο ύπνος σε ξεχωριστά κρεβάτια σηματοδοτεί φυσική απόσταση που σταδιακά οδηγεί και σε συναισθηματική απόσταση.

O οστεοπαθητικός και φυσικοπαθητικός Dave Gibson, υποστηρίζει σαν σύμβουλος ύπνου (sleep advisor) τα εξής «τη νύχτα, έχουμε συνήθως τη μοναδική δυνατότητα για να χαλαρώσουμε (από την υπερδιέγερση, τη σωματική και ψυχική ένταση) και να σπάσουμε την κουραστική ρουτίνα, αλλά αυτό οδηγεί σε μια καθυστέρηση στην ώρα του ύπνου, που σημαίνει μικρότερη από την απαιτούμενη ποσότητα ύπνου. Επίσης ενδέχεται να ξυπνήσουμε το σύντροφό μας, ο οποίος έχει ήδη πάει για ύπνο»
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι στο 53% των σχέσεων που μελετήθηκαν, οι σύζυγοι είχαν διαφορετικά ωράρια εργασίας, γεγονός που επηρέαζε τη βραδινή τους ρουτίνα.
Μερικές φορές η διαφορά στο ωράριο ύπνου είναι τόσο μεγάλη, που τρεις στους δέκα από αυτούς που μελετήθηκαν, αναγκάζονται να μένουν συχνά σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού, έτσι ώστε να μη ξυπνήσουν το άλλο τους μισό.
Και εκείνοι που είχαν βιώσει προβλήματα στις σχέσεις τους, γιατί πήγαιναν για ύπνο σε διαφορετικές ώρες ή γιατί είχαν διαφορετικές συνήθειες ύπνου, δήλωσαν πως το μεγαλύτερό τους πρόβλημα ήταν ότι, έχασαν τη συναισθηματική εγγύτητα που ένιωθαν όταν κοιμόταν μαζί.

Η μελέτη έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, κοιμόταν λιγότερες από έξι ώρες κάθε νύχτα και έτσι δεν συμπλήρωνε τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου. Στο ίδιο ποσοστό ανήκαν και εκείνοι που ο σύντροφός τους, τους ξυπνούσε τρεις ή περισσότερες νύχτες κάθε βδομάδα.
Όλο αυτό δημιουργεί μια έλλειψη καλής ποιότητας ύπνου σε συνεχή βάση, που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, το μέγεθος του κρεβατιού διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας –όσοι κοιμούνται σε μικρότερα κρεβάτια έχουν 49% μεγαλύτερες πιθανότητες να ξυπνήσουν το σύντροφό τους 4 νύχτες τη βδομάδα ή περισσότερο, από εκείνους που κοιμούνται σε king-size κρεβάτια ή μεγαλύτερα.
τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ερωτηθέντες –σε ποσοστό 66%- θεωρούσαν ως κύρια αιτία διαταραχής του ύπνου τους, τις πράξεις των συντρόφων τους.

Ο Dave Gibson δήλωσε ότι, είναι πολύ σημαντικό για τα ζευγάρια να διαθέτουν αρκετό χώρο για να κινούνται άνετα στο κρεβάτι.
«ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις περισσότερες ώρες εργασίας και τη χρήση της τεχνολογίας πριν από τον ύπνο μας, σημαίνει ότι οι ενήλικες δυσκολεύονται να απενεργοποιήσουν τις συσκευές τους όταν πάνε στο κρεβάτι. Έτσι αναπαύονται λιγότερο από τη συνιστώμενη ασφαλή ώρα ύπνου, ενώ συχνά ο ύπνος τους διαταράσσεται από τον σύντροφό τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανεπάρκεια χρόνου στο βαθύτερο ύπνο REM.
Ο Dave Gibson μας προτείνει να περιορίζουμε την κατανάλωση της καφεΐνης μετά το μεσημέρι και να σβήνουμε την τηλεόραση, το φορητό υπολογιστή και τα κινητά τηλέφωνα, τουλάχιστον μια ώρα πριν πάμε για ύπνο.
να κάνουμε τακτικά διαλείμματα στην εργασία μας και μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας-όπως για παράδειγμα ένα σύντομο διαλογισμό πριν από τον ύπνο, κάθε βράδυ – για να προετοιμάσουμε το σώμα μας για ύπνο και να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα.

πηγή 14-6-15 http://www.dailymail.co.uk/news/article-3123968/Come-bed-dear-couples-turn-different-times-heavy-workloads-unsociable-hours-social-lives.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: