Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΦΗΚΑ και η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΦΗΚΑ στο ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΑγγλία, περιοχή Tile Hill, Coventry, στον κήπο μιας οικογένειας, προσγειώθηκε μια ευρωπαϊκή σφήκα βασίλισσα, 5 εκατοστών.
Η 43χρονη
Joy Dehany, φωτογράφιζε την 4χρονη κόρη της, όταν το γιγαντιαίο έντομο πέταξε κοντά τους και έψαχνε χώρο για να φωλιάσει. Η κ. Dehany παγίδευσε τη σφήκα σε ένα κουβά, αλλά εκείνη κατάφερε να δραπετεύσει,  παρά τον τρόμο της από την απρόσμενη άφιξη του εντόμου, το κάλυψε πάλι με τον κουβά και τοποθέτησε  επάνω ένα κουτί με καρφιά για να το κρατήσει υπό έλεγχο.
Το πολύχρωμο, γοητευτικό αλλά και τρομακτικό πλάσμα είχε μέγεθος μεγαλύτερο από το πλάτος ενός iPhone.
Η κ. Dehany, είναι χορτοφάγος και υποστηρίζει τα δικαιώματα των ζώων, έτσι αποφάσισε ότι το καλύτερο πράγμα που είχε να κάνει, ήταν να μεταφέρει τη σφήκα σε ένα ασφαλέστερο μέρος του κήπου, μακριά από το σπίτι της.

Ωστόσο, δύσκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην  ευρωπαϊκή σφήκα βασίλισσα και την επικίνδυνη ξαδέλφη της, την Ασιατική σφήκα γίγαντα, που έχει το Λατινικό όνομα Vespa, velutina.
Η ευρωπαϊκή σφήκα βασίλισσα δεν είναι συνήθως επιθετική, αποφεύγει τη σύγκρουση και ανταποδίδει ένα εξαιρετικά οδυνηρό τσίμπημα μόνο εάν κανείς την πατήσει ή την πιάσει.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο από το Stratford Butterfly Farm, η ευρωπαϊκή σφήκα είναι αρκετά κοινωνική και δεν αποτελεί πρόβλημα.
Αντίθετα, η Ασιατική σφήκα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, έφτασε το 2004 στη Γαλλία –με εισαγόμενο από την Κίνα εμπόρευμα- κατέστρεψε τους γηγενείς πληθυσμούς μελισσών και σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους.

Αν και δεν έχει βεβαιωθεί η θέαση της ασιατικής σφήκας στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να φτάσει εκεί σύντομα –ειδικά στη νότια Αγγλία- είτε πετώντας τη Μάγχη, είτε με εισαγόμενα αγαθά, όπως φυτά σε γλάστρες, λουλούδια, φρούτα και ξυλεία. (χαρακτηριστικό είναι το πορτοκαλί τους πρόσωπο)
Η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει ένα επείγον σχέδιο για την καταπολέμηση της πιθανής άφιξης της θανατηφόρου ασιατικής σφήκας στις ακτές της χώρας.
πηγή 3-6-15


Δεν υπάρχουν σχόλια: