Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η υπόγεια πόλη Coober Pedy, εικόνες από την Daily Mail Australia
Αυστραλία  (της Cindy Tran for Daily Mail Australia)
εκπληκτικές εικόνες από την πόλη Coober Pedy που βρίσκεται περίπου 850 χλμ. βόρεια της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία.
στην υπόγεια πόλη των ορυχείων οπαλίου  - το 95% της παγκόσμιας παραγωγής οπαλίου προέρχεται από τα τοπικά ορυχεία της-   οι 3.500 κάτοικοι της (ανάμεσά τους ζουν  και 200 Έλληνες) ζουν σε καταφύγια κάτω από το επιφάνεια της γης. Ζουν σε σπηλιές σκαμμένες σε βράχους, για να αποφύγουν τις ακραίες θερμοκρασίες -50ο τη μέρα και μηδέν τη νύχτα -
στη μυστηριώδη πόλη που αποτελείται από σήραγγες, σπάνια συναντούμε άνθρωπο ή κατοικία πάνω από το έδαφος. 
Οι υπόγειες κατοικίες που είναι λαξευμένες στους βράχους, με εισόδους στο επίπεδο του δρόμου, έχουν όλες τις ανέσεις ενός σπιτιού που είναι χτισμένο πάνω από το έδαφος, έχουν μοντέρνες κουζίνες, τηλεοράσεις, κρεβατοκάμαρες, αποθηκευτικούς χώρους, ντουλάπες και εξαερισμό που διατηρεί τη θερμοκρασία και την υγρασία σε τέλειο επίπεδο.
Η παροχή νερού προέρχεται από μια υπόγεια πηγή 24 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη. Το οπάλιο είναι η κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων της.
Πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, η
Coober Pedy ήταν κάποτε ωκεανός αλλά μετά την υποχώρηση του νερού,  τα αμμώδη εδάφη με τα ορυκτά πυριτίου έρεαν μέσα στις σχισμές των βράχων όπου στερεοποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε πολύχρωμες ημιπολύτιμες πέτρες οπαλίου.
Το οπάλιο ( μια παραλλαγή του χαλαζία) είναι ένα «ζελέ πυριτίου» που πάνω του είναι τοποθετημένες σε στρώσεις,  σφαίρες Κριστοβαλίτη, και αυτές, είναι η αιτία των ιριδισμών του.
Τα πάντα στην πόλη αυτή, είναι υπόγεια: σπίτια με όλα τα είδη των εγκαταστάσεων, καταστήματα και ορυχεία, νεκροταφεία, χώροι για μπιλιάρδο, μπαρ, πισίνες, μουσεία υπόγειες εκκλησίες,  γκαλερί,  πολυτελή ξενοδοχεία και επίσης μια Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η πόλη
Coober Pedy έχει προσελκύσει πολλούς κινηματογραφιστές και παρουσιάζεται σε ταινίες όπως 'Fire in the stone', 'Pitch black', 'Red Planet' όπως επίσης και σε ένα επεισόδιο της σειράς reality TV series 'Amazing Race'.
πηγή 28-9-14

Δεν υπάρχουν σχόλια: