Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

20λεπτα COFEE NAPS για ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ και ΜΝΗΜΗΣΌταν πιεις τον καφέ σου πριν από έναν 20λεπτο υπνάκο βελτιώνεις την εγρήγορση σου.
Μελέτες στην Ιαπωνία και στην Αγγλία (πανεπιστήμιο του Loughborough) δείχνουν ότι ένας σύντομος ύπνος μετά από έναν καφέ (coffee nap) βελτιώνει τη μνήμη.
όταν η καφεΐνη μπει στον οργανισμό μας, προσδένεται στους υποδοχείς της αδενοσίνης (μιας ουσίας που παράγεται στον εγκέφαλο)
Η αδενοσίνη δεσμεύεται σε υποδοχείς του εγκεφάλου, επιβραδύνει την εγκεφαλική λειτουργία και προκαλεί υπνηλία.   Όσο περισσότερη αδενοσίνη συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, τόσο πιο κουρασμένοι νιώθουμε.
ο ύπνος μειώνει τα επίπεδα της αδενοσίνης.
Η καφεΐνη έχει παρόμοια δομή με την αδενοσίνη, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται στους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου.
ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να ανταποκριθεί στην καφεΐνη. Εάν κοιμηθούμε αμέσως αφού πιούμε τον καφέ, η διέγερση αρχίζει να γίνεται αισθητή την ώρα που ξυπνάμε.
Η καφεΐνη και ο ύπνος, εξουδετερώνουν την επίδραση της αδενοσίνης και ενισχύεται η εγρήγορση.
οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση του καφέ πριν από έναν σύντομο υπνάκο (
nap) επιτείνει την επίδραση της καφεΐνης στον εγκέφαλο.
σε μια άλλη έρευνα βρέθηκε ότι τα coffee naps
βοηθούν τον άνθρωπο να περνάει μεγαλύτερες χρονικές περιόδους χωρίς τον κατάλληλο ύπνο.
σε ένα πείραμα 24 νέοι άνδρες, δεν είχαν κατάλληλο ύπνο για διάστημα 24 ωρών.
οι μισοί που είχαν coffee naps είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ, από τους άλλους μισούς που τους δόθηκε ένα placebo πριν από τα naps τους.
Ωστόσο εάν ο υπνάκος μας διαρκέσει περισσότερο από 15 ή 20 λεπτά, το μυαλό μας μπορεί να εισέλθει σε βαθύτερα στάδια του ύπνου και να χρειαστούμε χρόνο για να ανακτήσουμε την εγρήγορσή μας, δηλαδή, να περιέλθουμε στη λεγόμενη αδράνεια του ύπνου  « sleep inertia»

πηγές 1-9-14

Δεν υπάρχουν σχόλια: