Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

η ΤΕΤΡΑΠΟΔΗ ΒΑΔΙΣΗ σε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ δεν είναι ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑΣ στην ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗΤουρκία, περιοχή Hatay, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων για την Κουρδική οικογένεια Ulas που περπατάει στα τέσσερα (περίπτωση ανθρώπινου τετραποδισμού «quadrupedalism»)

Τον Ιούλιο του 2005, βρέθηκαν πέντε αδέλφια ηλικίας 18 έως 34 ετών,  που περπατούσαν στα τέσσερα (έβαζαν όλο το βάρος τους στις παλάμες και τους καρπούς τους- όχι στις αρθρώσεις τους και έτσι διατηρούσαν την επιδεξιότητα των δαχτύλων τους- και τα πόδια τους)

Βρετανοί ερευνητές συμφώνησαν τότε ότι, ο τετραποδισμός σε αυτούς τους ανθρώπους διαφέρει από τον τετραποδισμό που εμφανίζεται σε πρωτεύοντα θηλαστικά ζώα.

Ωστόσο ο Τούρκος εξελικτικός βιολόγος Uner Tan υποστήριξε ότι τα αδέλφια που φαίνεται ότι έχουν εγκεφαλική βλάβη πάσχουν από ένα σύνδρομο ( Uner Tan Syndrome) που προκαλεί τετραποδισμό, «πρωτόγονη» ομιλία και σοβαρή διανοητική καθυστέρηση, γεγονός που υποδηλώνει την «αντίστροφη ανθρώπινη εξέλιξη».
τα αδέλφια -που οι γονείς τους βαδίζουν φυσιολογικά και έχουν άλλα 14 φυσιολογικά παιδιά- βιντεοσκοπήθηκαν αρχικά το 2006 για το ντοκιμαντέρ του BBC2 documentary, The Family That Walks On All Fours.
Το ντοκιμαντέρ έριχνε φως σε επιστημονικές θεωρίες και το ιστορικό πίσω από αυτή την παράξενη κατάσταση.

Ο καθηγητής Nicholas Humphrey που επισκέφθηκε δύο φορές την οικογένεια κατά τη διάρκεια γυρίσματος του ντοκιμαντέρ, είπε ότι αποτελούν ένα εκπληκτικό παράδειγμα παρέκκλισης της ανθρώπινης ανάπτυξης.
Ο τετραποδισμός τους δεν οφείλεται στα γονίδιά τους αλλά ο μοναδικός τους φαινότυπος (genetic make-up, η έκφραση των γονιδίων τους και η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων) επιτρέπει να εκδηλώνεται η κατάσταση του τετραποδισμού. Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορούν να ζουν στον σύγχρονο κόσμο.

Ο καθηγητής Nicholas Humphrey είπε ότι, ίσως τα παιδιά της οικογένειας που περπατούν στα τέσσερα να έχουν επανέλθει σε μια ενστικτώδη μορφή συμπεριφοράς που κωδικοποιήθηκε στα βάθη του εγκεφάλου, αλλά εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης.
όπως δήλωσε «έχει ανοίξει ένα εκπληκτικό παράθυρο στο παρελθόν της ανθρώπινης εξέλιξης, και φυσικά είναι δυνατόν να συμβούν αυτά που κανείς δεν μπορεί να μαντέψει από το σύγχρονο ανθρώπινο σκελετό. Ωστόσο έφτασαν σε αυτό το σημείο, έχουμε ενήλικα όντα που περπατούν όπως οι πρόγονοί μας πριν από αρκετά εκατομμύρια χρόνια»

Αλλά τώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα πέντε αδέλφια δεν βαδίζουν όπως τα πρωτεύοντα θηλαστικά τετράποδα ζώα και δεν αποτελούν παράδειγμα «αντίστροφης εξέλιξης» Τα τετράποδα ζώα βαδίζουν με διαγώνια ακολουθία (diagonal sequence /diagonal couplets gait ) δηλαδή μετακινούν σχεδόν ταυτόχρονα τα δύο διαγώνια άκρα τους.
Ο τετραποδισμός στα πέντε αδέλφια μοιάζει με τον τετραποδισμό των υγιών ενήλικων ανθρώπων όταν τους ζητήθηκε να περπατήσουν σε πειραματικό επίπεδο σαν τετράποδα. Δηλαδή δεν προτιμούν τη διαγώνια ακολουθία βαδίσματος αλλά την πλευρική (χέρι-πόδι) σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα θηλαστικά.
ο τετραποδισμός τους είναι δευτερεύουσα συνέπεια (παρενέργεια) μιας κληρονομικής πάθησης που σχετίζεται με την ισορροπία.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες έχουν καταλήξει τώρα στο συμπέρασμα ότι ο τετραποδισμός των αδελφών »είναι μια προσαρμογή σε μια απρόβλεπτη και σπάνια διαταραχή.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο PLoS ONE, οι ερευνητές είπαν ότι τα αδέλφια βαδίζουν πλευρικά ( πλαγίως χέρι-πόδι) σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα θηλαστικά, που βαδίζουν σε διαγώνια ακολουθία (μετακινούν σχεδόν ταυτόχρονα τα δύο διαγώνια άκρα τους)
Ο τετραποδισμός τους είναι δευτερεύουσα συνέπεια μιας κληρονομικής πάθησης που προκαλεί παρεγκεφαλιδική υποπλασία (cerebellar hypoplasia ) περιπλέκοντας την αίσθηση της ισορροπίας.
Τα πέντε αδέλφια ανέπτυξαν τετραποδισμό για να προσαρμοστούν σε αυτή την κατάσταση.
Η επικεφαλής της έρευνας (lead researcher) Liza Shapiro, of the University of Texas, είπε στο «The Washington Post»
«ήμουν αποφασισμένη να θέσω σε ορθή βάση τα δεδομένα αυτού του φαινομένου, γιατί δημοσιεύτηκαν επανειλημμένα λανθασμένες εκτιμήσεις σχετικά με τη φύση και τις αιτίες του τετραποδισμού, χωρίς καμία πραγματική εμβιομηχανική ανάλυση της βάδισης (analysis of the biomechanics of their gait, εμβιογραφική μέτρηση για αξιολόγηση της βαδιστικής ικανότητας) των εξεταζόμενων. Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν μάλιστα από ερευνητές που δεν ήταν ειδικοί στην «primate locomotion» (μοτίβο κίνησης πρωτευόντων θηλαστικών, βάδιση σε διαγώνια δίστιχη ακολουθία)»

Η τελευταία έρευνα πραγματοποιήθηκε από την κα Shapiro, την κα Whitney Cole, τις Scott Robinson και Karen Adolph, όλες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, την κα Jessica Young, του Βορειοανατολικού Οχάιο Medical University και τον κ. David Raichlen, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Τα πέντε αδέρφια, έχουν άλλα 14 αδέλφια που δεν εμφανίζουν τετραποδισμό και ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.
οι δύο γυναίκες και ο ένας άνδρας περπατούν πάντα στις δύο παλάμες και στα δύο πόδια, ενώ τα άλλα δύο αδέλφια (γιος και κόρη) μπορούν να σταθούν όρθια για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
ένα από τα αδέλφια μετακινείται μέσα στο χωριό και αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους στην τοπική κοινωνία.
πηγή 19-7-14
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2698298/Turkish-family-walks-fours-scientists-say-dont-like-four-legged-animals-ARENT-example-reverse-evolution.htmlΜια άλλη παρόμοια περίπτωση τετράποδης βάδισης σε ανθρώπους έχει αναφερθεί στη Χιλή, αλλά η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση (σχετική έκθεση το Μάρτιο του 2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: