Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

ο ΚΑΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ μας προκαλεί ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ


Η υγιεινή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής (που είναι η αιτία θανάτου για έναν στους τέσσερεις θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο)
Αλλά νέα έρευνα αποδεικνύει επίσης, ότι εάν ζούμε σε ένα φιλικό περιβάλλον με καλούς γείτονες, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής είναι κατά το 1/5, μικρότερη.

Η έρευνα έγινε από το τμήμα δημόσιας υγείας και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Department of Psychology of the University of Michigan) και δημοσιεύτηκε στο «the Journal of Epidemiology and Community Health» στις 18 Αυγούστου.
για την έρευνα, ο Eric S.Kim, (doctoral student, B.A. in Psychology in the Department of Psychology at the University of Michigan) και οι συνεργάτες του, παρακολούθησαν για τέσσερα χρόνια –αρχής γενομένης από το 2006- την καρδιαγγειακή υγεία περισσότερων από 5.000 Αμερικανών, ηλικίας πάνω από 50 ετών που δεν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και συμμετείχαν στο Health and Retirement Study being conducted by the University of Michigan's Institute for Social Research (ISR).
Από τους 5.276 συμμετέχοντες στην έρευνα, το 62% ήταν παντρεμένοι και τα δύο τρίτα από αυτούς ήταν γυναίκες
Κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου παρακολούθησης των 5.276 συμμετεχόντων Αμερικανών, οι 148 υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

Οι καλοί γείτονες βοηθούν να κρατηθεί η καρδιά μας υγιής. Η κοινωνική μας στήριξη από τα άτομα που ζουν στην ίδια με εμάς περιοχή, είναι σημαντικότατη για την καλύτερη υγεία μας.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη οι καλοί γείτονες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να πάθουμε έμφραγμα.

Τα υφιστάμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά της περιοχής που ζούμε μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία μας (όπως τα επίπεδα βίας, ο θόρυβος, η ρύπανση, η χρήση ναρκωτικών και η εικόνα ερείπωσης στην οικοδομή μας),
ένα καλό δίκτυο υποστήριξης στην κοινότητα (γειτονιά) που ζούμε μειώνει κατά 22% τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
για την έρευνα ζητήθηκε από τους 5.276 συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν (σε κλίμακα από 0-7) κατά πόσο αισθάνονται κομμάτι της γειτονιάς τους, εάν πιστεύουν ότι οι γείτονες θα τους βοηθήσουν σε μια δυσκολία, εάν εμπιστεύονται τους περισσότερους ανθρώπους της περιοχής και εάν αισθάνονται ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι φιλικοί.

Παράλληλα ελήφθησαν υπόψη οι παράγοντες που επιδρούν δυνητικά όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, η εμφάνιση –το παρουσιαστικό-και η στάση ζωής, η κοινωνική ένταξη, η ψυχική υγεία, ο τρόπος ζωής, το βάρος, και βασικά ζητήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο Eric Kim δήλωσε «το ισχυρό δίκτυο κοινωνικής στήριξης από τους φίλους, την οικογένεια και τους γείτονες, συνδέεται με καλύτερη υγεία.

Η αντίληψη ότι στη γειτονιά μας υπάρχει κοινωνική συνοχή και ότι το κοινωνικό μας περιβάλλον, μας προσφέρει κοινωνική στήριξη, συμβάλλει σε συνεκτική συμπεριφορά, καλύτερη υγεία και αποκλείει τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα βαθμολόγησαν (από 1-7) την κοινωνική συνοχή (neighborhood cohesion rate) που αισθάνονταν ότι υπήρχε στη γειτονιά τους
κάθε πρόσθετη μονάδα στην αξιολόγησή τους, συνδέονταν με ένα ποσοστό 17% μείωσης της πιθανότητας για καρδιακή προσβολή.
οι συμμετέχοντες που είχαν το μεγαλύτερο σκορ αξιολόγησης είχαν κατά 67% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε αντίθεση με εκείνους που έδωσαν χαμηλή βαθμολογία.
Η αντίληψη μας για την υψηλή κοινωνική συνοχή στη γειτονιά μας λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

J Epidemiol Community Health doi:10.1136/jech-2014-204009
Eric S Kim, Armani M Hawes, Jacqui Smith
Perceived neighbourhood social cohesion and myocardial infarction
Published Online First 18 August 2014
Conclusions Higher perceived neighbourhood social cohesion may have a protective effect against myocardial infarction.
πηγές
http://jech.bmj.com/content/early/2014/07/23/jech-2014-204009

http://www.techtimes.com/articles/13419/20140819/good-neighborhood-leads-to-a-healthy-heart-study-suggests.htm

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2728356/Good-neighbours-heart-healthy-Chance-heart-attack-fifth-lower-live-friendly-area.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: