Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Ντοκουμέντο: Οι τουρκικοί χάρτες για έρευνα πετρελαίου σε Ρόδο-Κύπρο

Η Άγκυρα  προκαλεί λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, αλλά και δύο μήνες προ της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο.

Στο θέμα αναφέρθηκε με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το Newsbomb.gr και έχει και συνέχεια.
Στους τουρκικούς χάρτες φαίνεται ότι από τη Ρόδο μέχρι και τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου είναι οι περιοχές, για τις οποίες η Τουρκία ενέκρινε άδεια για πετρελαϊκές έρευνες.

Οι χάρτες δημοσιεύθηκαν στο Φύλλο της Εφημερίδας της τουρκικής Κυβέρνησης, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα να «νομιμοποιήσει» τις έρευνες.

Πρόκειται για περιοχές, που τέμνονται με τα λεγόμενα «οικόπεδα» «1», «4», «5», «6», «7». Είναι αυτές, που έχει καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα εξέδωσε πέντε άδειες για λογαριασμό της Ανώνυμης Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ).

Αφορούν σε θαλάσσιες περιοχές στα ανοιχτά των Αδάνων, της Αττάλειας, της Αντιόχειας και της Μούγλας, που βρίσκονται εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

«Η δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο», ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρα.

«Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε ο ίδιος για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: