Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ο ηγέτης του ΝΑΤΟ ζητά «αποαποικιοποίηση» της Ρωσίας, προτείνει διαφορετικές εθνοτικές ομάδες να επαναστατήσουν ενάντια στην κυριαρχία της Μόσχας

17 Ιουνίου 2024 
Ο ηγέτης του ΝΑΤΟ ζητά «αποαποικιοποίηση» της Ρωσίας
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα έχει προτείνει διαφορετικές εθνοτικές ομάδες να επαναστατήσουν ενάντια στην κυριαρχία της Μόσχας

ΦΩΤΟ: Οι παρευρισκόμενοι φορούν εθνικά φορέματα κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ του πολιτισμού των Τσουβάς στη Μόσχα στις 15 Ιουνίου 2024. 

Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda ζήτησε μια «διαδικασία αποαποικιοποίησης» της Ρωσίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Υπονόησε ότι οι εθνοτικές μειονότητες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την κυριαρχία της Μόσχας και να σχηματίσουν τα δικά τους κράτη.
Η Ρωσία είναι μια από τις πιο διαφορετικές χώρες στον κόσμο με περισσότερες από 190 εθνοτικές ομάδες που μιλούν περισσότερες από 270 γλώσσες και διαλέκτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Μιλώντας στη λεγόμενη διάσκεψη «Ειρήνη για την Ουκρανία» στην Ελβετία την Κυριακή, ο Ντούντα περιέγραψε τη Ρωσία ως «φυλακή εθνών». Η χώρα είναι «πατρίδα σχεδόν 200 εθνοτικών ομάδων», οι οποίες «έγιναν κάτοικοι της Ρωσίας ως αποτέλεσμα μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Πολωνός ηγέτης.
«Η Ρωσία παραμένει η μεγαλύτερη αποικιακή αυτοκρατορία στον κόσμο, η οποία, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, δεν έχει υποστεί ποτέ τη διαδικασία αποαποικιοποίησης και ποτέ δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του παρελθόντος της», δήλωσε ο Ντούντα. «Ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, πρέπει επιτέλους να πούμε – δεν υπάρχει [χώρος] για την αποικιοκρατία στον σύγχρονο κόσμο».
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στο γειτονικό κράτος, η Πολωνία υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της βοήθειας προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, η κύρια αποστολή του Ντούντα στην Ελβετία ήταν να «αναδείξει την κλίμακα της ρωσικής απειλής».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οι ηγέτες της ΕΕ «χαζεύουν» τους ανθρώπους με ιστορίες τρόμου για τη Ρωσία – Κρεμλίνο

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε την ετοιμότητα να φιλοξενήσει δυνητικά αμερικανικά πυρηνικά όπλα, τα οποία η Μόσχα χαρακτήρισε «πρόκληση» και «βαθιά εχθρική πολιτική».
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στα μέλη του ΝΑΤΟ και απέρριψε τους ισχυρισμούς για το αντίθετο ως τρομακτικές τακτικές.
Τον Αύγουστο του 2023, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova έγραψε ένα άρθρο για την εφημερίδα Izvestia, καταδικάζοντας «τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας» που διαπράττονται από τη Δύση και υποστηρίζοντας ότι δυτικές υπερπόντιες κτήσεις, όπως η Νέα Καληδονία της Γαλλίας, το Γιβραλτάρ της Βρετανίας και οι ΗΠΑ. Το Γκουάμ, είναι σύγχρονες «αποικίες». Έγραψε ότι «ο ελεύθερος κόσμος αναμφίβολα θα κερδίσει και η διαδικασία της αποαποικιοποίησης θα ολοκληρωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: