Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής του Starlink

Οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής του Starlink
πηγή RT  29 Νοεμβρίου 2022 
Οι μηνιαίες χρεώσεις και η τιμή του πιάτου πρόκειται να αυξηθούν, σύμφωνα με ένα email που φέρεται να έλαβαν οι πελάτες

φωτο: Οι χρήστες του Starlink συγκεντρώνονται γύρω από ένα τερματικό στο Kherson 

Οι Ουκρανοί χρήστες του Starlink απαιτούν απαντήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο Έλον Μασκ σχετικά με μια προτεινόμενη αύξηση των τιμών στο δορυφορικό τους Διαδίκτυο, σύμφωνα με διάφορα tweets που αναρτήθηκαν την Τρίτη. Ο Dimko Zhluktenko, ο ιδρυτής μιας ΜΚΟ αφοσιωμένης στον εφοδιασμό του στρατού με πιάτα Starlink, καταδίκασε την αύξηση της τιμής των 10 δολαρίων που περιγράφεται στα στιγμιότυπα οθόνης που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως  “not cool”,  αλλά υποσχέθηκε να « βρεί την οικονομικά αποδοτική λύση ».

Οι χρήστες ανέφεραν ότι λαμβάνουν email από το Starlink που τους ενημερώνουν ότι η μηνιαία χρέωση υπηρεσιών θα αυξηθεί από 65 $ σε 75 $, ενώ το κόστος του δορυφορικού πιάτου έχει οριστεί να αυξηθεί από 500 $ σε 700 $. Οι νέες χρεώσεις πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 29 Δεκεμβρίου, αλλά « αν δεν επιθυμείτε να συνεχίσετε την υπηρεσία σας, μπορείτε να ακυρώσετε ανά πάσα στιγμή », εξηγεί το μήνυμα.
Ένας άλλος Ουκρανός χρήστης του Twitter, ο Roman Kyryliuk, ζήτησε να μάθει « ποιοι λόγοι επηρέασαν » την αύξηση της τιμής, υπενθυμίζοντας στον Musk ότι « η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή εδώ. ”

Οι χρήστες του Starlink στην Ουκρανία λαμβάνουν μια μέτρια έκπτωση σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους στην πολιτεία, και πολλά από τα συστήματα που χρησιμοποιούνται από τον στρατό πληρώνονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ΜΚΟ και άλλους χορηγούς της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου. Το κόστος της μηνιαίας συνδρομής στην Ουκρανία μειώθηκε τον Αύγουστο από 100 δολάρια σε 60 δολάρια, αν και με το νέο καθεστώς τιμολόγησης, τα πιάτα κοστίζουν ελαφρώς λιγότερο για τους Αμερικανούς χρήστες (599 δολάρια).
Ενώ τα οικονομικά του Μασκ είναι κάτι σαν μαύρο κουτί λόγω της ιδιωτικής φύσης των εταιρειών του, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου παραπονέθηκε πριν από αρκετούς μήνες ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με το κόστος διατήρησης του ουκρανικού στρατού στο διαδίκτυο, ζητώντας από το Πεντάγωνο να πληρώσει δίκαιο μερίδιο του κόστους για την υπηρεσία διαδικτύου υψηλής τεχνολογίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, περίπου 1.300 τερματικά Starlink στην Ουκρανία φέρεται να σκοτώθηκαν λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, σύμφωνα με το CNN. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, έχοντας επίγνωση του διαφαινόμενου προβλήματος να τα βγάλει πέρα, είχε ζητήσει από τους ομολόγους του στο Ηνωμένο Βασίλειο 3,25 εκατομμύρια δολάρια για να γεφυρώσει το χάσμα, αλλά φέρεται να απορρίφθηκε.
Ενώ οι Ουκρανοί χρήστες και οι υποστηρικτές τους φώναζαν για απαντήσεις από τον Μασκ την Τρίτη, ο νεοσύστατος ιδιοκτήτης του Twitter φαινόταν να είναι απασχολημένος με τις συναλλαγές με την Apple και το δυτικό κατεστημένο μέσων ενημέρωσης. Τη Δευτέρα, αποκάλυψε ότι όχι μόνο η Apple « απείλησε να αποκρύψει το Twitter από το App Store », αλλά ότι ο τεχνολογικός κολοσσός « δεν θα μας πει γιατί. ”

Δεν υπάρχουν σχόλια: