Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Κίνδυνος πολέμου: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν το Κίεβο με πυραύλους ικανούς να πλήξουν τα μετόπισθεν της Ρωσίας

Κίνδυνος πολέμου: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν το Κίεβο με πυραύλους ικανούς να πλήξουν τα μετόπισθεν της ΡωσίαςΗ Boeing έχει κάνει πρόταση στο Πεντάγωνο να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων που θα μπορούν να εκτοξεύουν βαθιά στο πίσω μέρος της Ρωσίας.

Πριν από λίγους μήνες έγινε συζήτηση στις ΗΠΑ για την προμήθεια της Ουκρανίας με τους πυραύλους ATACMS για τους εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να φτάσουν και στόχους βαθιά στη ρωσική ενδοχώρα. Του Thomas Roper
Εκείνη την εποχή, αυτό απορρίφθηκε, τουλάχιστον επίσημα, λόγω του κινδύνου να παρασυρθούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο με την παράδοση όπλων που μπορούν να φτάσουν στα ρωσικά μετόπισθεν. Η Ρωσία βλέπει τέτοιες επιθέσεις στα μετόπισθεν της ως μία από τις κόκκινες γραμμές της.
Προφανώς αυτές οι ανησυχίες έχουν παραμεριστεί στις ΗΠΑ, καθώς το Reuters αναφέρει ότι η Boeing έχει κάνει πρόταση στο Πεντάγωνο για προμήθεια φθηνών όπλων ακριβείας με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, η οποία εξετάζεται από το Πεντάγωνο. Μετέφρασα την έκθεση του Reuters .

Έναρξη μετάφρασης:
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την παράδοση όπλου 100 μιλίων στην Ουκρανία
Το Πεντάγωνο εξετάζει μια πρόταση της Boeing να προμηθεύσει στην Ουκρανία φτηνές, μικρές βόμβες ακριβείας που θα τοποθετηθούν σε άφθονους πυραύλους και θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, ενώ η Δύση αγωνίζεται να καλύψει τη ζήτηση για περισσότερα όπλα για να ικανοποιήσει.

Τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους συρρικνώνονται και η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ανάγκη για προηγμένα όπλα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Το σύστημα που προτάθηκε από την Boeing, με την ονομασία Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), είναι ένα από τα περίπου μισή ντουζίνα σχέδια για την παραγωγή νέων πυρομαχικών για την Ουκρανία και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.
Το GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί ήδη την άνοιξη του 2023, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδαν το Reuters και τρία άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο. Το GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον κινητήρα πυραύλων M26, και οι δύο βρίσκονται στα αποθέματα των ΗΠΑ. 
Ο Νταγκ Μπους, ο κορυφαίος αγοραστής όπλων του αμερικανικού στρατού, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα ότι ο Στρατός εξετάζει επίσης την επιτάχυνση της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών, τα οποία επί του παρόντος κατασκευάζονται μόνο σε κρατικές εγκαταστάσεις, επιτρέποντας σε αμυντικούς εργολάβους να τα αγοράσουν για να τα κατασκευάσουν.
Η εισβολή στην Ουκρανία έχει κεντρίσει τη ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη δίνουν «πολλές παραγγελίες» για μια σειρά όπλων για την προμήθεια της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Μπους.
«Το θέμα είναι να αποκτήσεις ποσότητα σε φθηνή τιμή», είπε ο Tom Karako, ειδικός σε όπλα και ασφάλεια στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Είπε ότι η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων εξηγεί τη βιασύνη για την απόκτηση περισσότερων όπλων τώρα, λέγοντας ότι τα αποθέματα είναι «σε σχέση με τα ποσά που είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποθηκεύουμε και σίγουρα με τα ποσά που χρειαζόμαστε».
Ο Karako επεσήμανε επίσης ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, πολλές αεροπορικές βόμβες θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμες. Αν και δεν μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα με ουκρανικά αεροσκάφη, "στο σημερινό πλαίσιο, θα πρέπει να αναζητήσουμε καινοτόμους τρόπους μετατροπής τους".
Αν και μερικές μονάδες GLSDB έχουν ήδη κατασκευαστεί, υπάρχουν πολλά υλικοτεχνικά εμπόδια στις επίσημες προμήθειες. Το σχέδιο της Boeing απαιτεί απαλλαγή από την ανακάλυψη τιμής, απαλλάσσοντας τον ανάδοχο από ενδελεχή έλεγχο που διασφαλίζει ότι το Πεντάγωνο θα λάβει την καλύτερη δυνατή προσφορά.
Επίσης, τουλάχιστον έξι προμηθευτές θα πρέπει να επισπεύσουν την παράδοση των εξαρτημάτων και των υπηρεσιών τους για να μπορέσουν να κατασκευάσουν γρήγορα το όπλο.

Εκπρόσωπος της Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τιμ Γκόρμαν αρνήθηκε να σχολιάσει την παροχή «συγκεκριμένης ικανότητας» για την Ουκρανία, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «εντοπίζουν και εξετάζουν τα καταλληλότερα συστήματα» που θα βοηθήσουν το Κίεβο.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει αιτήματα για τον πύραυλο ATACMS βεληνεκούς 297 χιλιομέτρων, το βεληνεκές 150 χιλιομέτρων (94 μίλια) του GLSDB θα επέτρεπε στην Ουκρανία να χτυπήσει πολύτιμους στρατιωτικούς στόχους που προηγουμένως ήταν απρόσιτοι και θα τη βοηθούσε να συνεχίσει τις αντεπιθέσεις της αναστατώνοντας τις πίσω ρωσικές περιοχές.

Το GLSDB, που κατασκευάζεται από κοινού από τη SAAB και την Boeing, βρίσκεται σε ανάπτυξη από το 2019, πολύ πριν από την εισβολή, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «στρατιωτική ανάπτυξη». Τον Οκτώβριο, το αφεντικό της SAAB, Micael Johansson, δήλωσε σχετικά με το GLSDB: «Αναμένουμε συμβόλαια για αυτό σύντομα».
Σύμφωνα με το έγγραφο - μια πρόταση της Boeing προς την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM), η οποία επιβλέπει τα όπλα που προορίζονται για την Ουκρανία - τα κύρια στοιχεία του GLSDB θα προέρχονται από τα τρέχοντα καταστήματα των ΗΠΑ.
Ο κινητήρας πυραύλων M26 είναι σχετικά άφθονος και ο GBU-39 κοστίζει περίπου 40.000 $ το καθένα, καθιστώντας το τελικό GLSDB φθηνό και τα κύρια εξαρτήματά του άμεσα διαθέσιμα. Αν και οι κατασκευαστές όπλων παλεύουν με τη ζήτηση, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δυνατή την αποστολή των όπλων μέχρι τις αρχές του 2023, αν και με χαμηλό ρυθμό παραγωγής.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο SAAB, το GLSDB είναι ελεγχόμενο με GPS, μπορεί να ξεπεράσει ορισμένους ηλεκτρονικούς παρεμβολές, είναι λειτουργικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων. Το GBU-39 - το οποίο θα λειτουργούσε ως κεφαλή GLSDB - έχει μικρά, αναδιπλούμενα φτερά που του επιτρέπουν να γλιστράει για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα όταν πέφτει από αεροσκάφος και σε στόχους με διάμετρο ενός μέτρου.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Σε μια μονάδα παραγωγής στο αγροτικό Αρκάνσας, η Lockheed Martin διπλασιάζει τις προσπάθειές της για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για κινητούς εκτοξευτές πυραύλων (HIMARS) που έχουν χτυπήσει επιτυχώς ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, θέσεις διοίκησης, ακόμη και μεμονωμένα άρματα μάχης.
Ο Νο. 1 αμυντικός ανάδοχος των ΗΠΑ εργάζεται για να διπλασιάσει την παραγωγή σε 96 εκτοξευτές πυραύλων ετησίως, παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Lockheed Martin έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 15 θέσεις που σχετίζονται με την παραγωγή HIMARS, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών ποιότητας εφοδιαστικής αλυσίδας, αναλυτών αγορών και μηχανικών δοκιμών.
«Έχουμε επενδύσει στην υποδομή του εργοστασίου όπου κατασκευάζουμε το HIMARS», δήλωσε η Becky Withrow, υπεύθυνη πωλήσεων στο τμήμα πυραύλων της Lockheed Martin.
Παρά την αύξηση της ζήτησης, ο οικονομικός διευθυντής της Lockheed Martin είπε στο Reuters τον Ιούλιο ότι δεν αναμένει σημαντικά έσοδα από την Ουκρανία μέχρι το 2024 ή αργότερα. Ο οικονομικός διευθυντής της Raytheon, μιας άλλης μεγάλης αμυντικής εταιρείας των ΗΠΑ, επανέλαβε αυτό το χρονοδιάγραμμα σε συνέντευξή του στο Reuters το καλοκαίρι.
Η HIMARS εκτοξεύει πυραύλους GMLRS (Guided Multiple Rocket Launch System), οι οποίοι είναι πύραυλοι καθοδηγούμενοι από GPS με κεφαλές 90 κιλών. Η Lockheed Martin κατασκευάζει περίπου 4.600 από αυτούς τους πυραύλους το χρόνο. Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία περισσότερα από 5.000.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει πόσους πυραύλους GMLRS έχουν παραδώσει στην Ουκρανία.
Η επαναχρησιμοποίηση όπλων για τακτική στρατιωτική χρήση δεν είναι νέα τακτική. Αναπτύχθηκε από την Kongsberg Defense and Aerospace και την Raytheon, το σύστημα αεράμυνας NASAMS χρησιμοποιεί πυραύλους AIM-120, οι οποίοι αρχικά προορίζονταν να εκτοξευθούν από μαχητικά αεροσκάφη σε άλλα αεροσκάφη.
Ένα άλλο όπλο που είναι πανταχού παρόν στα αποθέματα των ΗΠΑ, το Joint-Direct Attack Munition (JDAM), είναι μια τυπική μη κατευθυνόμενη βόμβα που έχει τοποθετηθεί με πτερύγια και σύστημα καθοδήγησης GPS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: