Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Η Ρωσία ανησυχεί για τις βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ – Υπουργείο Άμυνας.Δήλωση του Kirillov έγινε ενόψει της επερχόμενης διάσκεψης αναθεώρησης της Biological Weapons Convention (BWC) που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη

Η Ρωσία ανησυχεί για τις βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ – Υπουργείο Άμυνας
RT  26 Νοεμβρίου 2022 
Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τη «φύση διπλής χρήσης» της βιολογικής της έρευνας, αλλά αποφεύγει τη διεθνή εποπτεία, ισχυρίστηκε η Μόσχα


Οι ΗΠΑ παραδέχονται τη «διπλής χρήσης» των προγραμμάτων βιολογικής έρευνας μεγάλης κλίμακας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά εξακολουθούν να σχεδιάζουν να τα επεκτείνουν περαιτέρω, δήλωσε ο διοικητής των Ρωσικών Στρατευμάτων Πυρηνικής Βιολογικής και Χημικής Άμυνας, Αντιστράτηγος Igor Kirillov, κατά τη διάρκεια ενημέρωση το Σάββατο. Ο στρατηγός ζήτησε ευρύτερη διεθνή εποπτεία τέτοιων προγραμμάτων.
«Οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες του Πενταγώνου σε διάφορες περιοχές του κόσμου» είναι μεταξύ των πηγών κινδύνου που απειλούν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, προειδοποίησε ο Κιρίλοφ.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να ενισχύσουν το στρατιωτικό βιολογικό δυναμικό τους», καθώς και «να επεκτείνουν τον παγκόσμιο έλεγχο τους στη βιολογική κατάσταση στον κόσμο» , σημείωσε, επικαλούμενος στρατηγικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Η Εθνική Στρατηγική Βιοάμυνας των ΗΠΑ, που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2022, λέει ότι το έθνος «αναγνωρίζει τη φύση διπλής χρήσης των βιοεπιστημών και της βιοτεχνολογίας» , ενώ δηλώνει επίσης ότι η Ουάσιγκτον «επιδιώκει να αποτρέψει την κατάχρηση της επιστήμης και της τεχνολογίας». Προσθέτει ότι η διαχείριση βιολογικών κινδύνων «απαιτεί… λήψη μέτρων για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το εξωτερικό», επισημαίνοντας την ανάγκη «εξέλιξης» των «δυνατοτήτων βιοάμυνας» της χώρας.

Η Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών των ΗΠΑ – ένα όργανο του Πενταγώνου που επικεντρώνεται κυρίως στην αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) – προχωρά ακόμη περισσότερο στη στρατηγική της για τα έτη 2022-2027. Προσδιορίζει ανοιχτά την επέκταση της ικανότητας των ΗΠΑ να «εντοπίζουν, να χαρακτηρίζουν και να εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία των αντιπάλων WMD» ως έναν από τους στόχους της. Ένας άλλος από τους στόχους του είναι να αναγνωρίσει «δυνητικά εμπόδια στη μάχη με τα ΟΜΚ» και να βρει «λύσεις» για να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους «να κερδίσουν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης».
Η δεδηλωμένη πρόθεση της Ουάσιγκτον να ενισχύσει την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα (BWC) αντιμετωπίστηκε με αμφιβολίες από τη Μόσχα. Η Ρωσία «έθεσε επανειλημμένα το ζήτημα του πραγματικού στόχου των ερευνητικών προγραμμάτων του Πενταγώνου σε διάφορες διεθνείς τοποθεσίες», δήλωσε ο Kirillov το Σάββατο, προσθέτοντας ότι αυτά τα ερωτήματα «παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα».
Στα τέλη Οκτωβρίου, η Ρωσία υπέβαλε επίσημη καταγγελία ισχυριζόμενη ότι πραγματοποιούνται βιολογικές δραστηριότητες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία και ζήτησε έρευνα του ΟΗΕ για το θέμα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε την πρόταση της Μόσχας, με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να την καταψηφίζουν.

Η δήλωση του Kirillov έγινε ενόψει της επερχόμενης διάσκεψης αναθεώρησης της Biological Weapons Convention (BWC) που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου. Πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, η εκδήλωση έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η σύμβαση παραμένει σχετική και ενημερωμένη εν μέσω των αλλαγών στην επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και στο παγκόσμιο τοπίο ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: