Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Πολιτικοί, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι που κατονομάζονται στο ελληνικό σκάνδαλο spyware – ΜΜΕ

Πολιτικοί, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι που κατονομάζονται στο ελληνικό σκάνδαλο spyware – ΜΜΕ
RT 27   Νοεμβρίου 2022 
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι κατασκόπευε τους αντιπάλους της, κατηγορώντας τους ότι κατασκεύασαν την ιστορία για πολιτικό όφελος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει μια ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης στην Αθήνα, Ελλάδα, 7 Νοεμβρίου 2022 

Η ελληνική κυβέρνηση τοποθέτησε λογισμικό υποκλοπής spyware σε τηλέφωνα δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων, κρατικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, σύμφωνα με έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ελληνική εφημερίδα Documento. Μια αναφορά την Κυριακή αποκάλυψε ότι στόχος ήταν και ένας αρχηγός της αστυνομίας.

Το Documento, που ερευνά το σκάνδαλο εδώ και αρκετούς μήνες, υποστήριξε ότι ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, είχε εγκαταστήσει στο τηλέφωνό του spyware «Predator» από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας (ΕΥΠ), κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η έκθεση ανεβάζει σε περισσότερους από 100 τον αριθμό των στόχων υπό υποτιθέμενη επιτήρηση της ΕΥΠ. Στη λίστα περιλαμβάνονται ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης, ο εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης, οι δημοσιογράφοι Τίνα Μεσσαροπούλου, Θανάσης Κουκάκης και Σταύρος Μιχαλούδης, καθώς και αρκετοί σύμβουλοι και έμπιστοι του Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος επιβλέπει άμεσα το έργο της ΕΥΠ, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο σκάνδαλο. Αφού ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται και να δίνει απαντήσεις», ο εκπρόσωπός του, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς για τις υποκλοπές «αναπόδεικτες και αβάσιμες». Ο Οικονόμου κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας» για να δικαιολογήσει «την επικείμενη ήττα [του κόμματός του] στις επερχόμενες εκλογές».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, ο Οικονόμου υποκλοπή και το τηλέφωνό του από την ΕΥΠ.
Το σκάνδαλο προέκυψε για πρώτη φορά στις αρχές Αυγούστου, όταν ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της ΕΥΠ τότε, είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η υπηρεσία πληροφοριών κατασκόπευε τον οικονομικό δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγόρησε την Ελλάδα και τρεις άλλες χώρες της ΕΕ ότι χρησιμοποιούν το spyware για να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους.

Αναπτύχθηκε από την εταιρεία λογισμικού Cytrox με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία και συνδέεται με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία, το spyware «Predator» είναι συγκρίσιμο με το κακόβουλο λογισμικό «Pegasus» που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιήθηκαν πολλές κυβερνήσεις και υπηρεσίες πληροφοριών πέρυσι.  Και τα δύο προγράμματα έχουν πρόσβαση σε κλήσεις, μηνύματα, φωτογραφίες και αρχεία και μπορούν να ενεργοποιήσουν κρυφά τις κάμερες και τα μικρόφωνα των τηλεφώνων-στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: